Ciasta drożdżowe

  • Zakręcone drożdżówki z konfiturą truskawkową

    Zakręcone drożdżówki z konfiturą truskawkową

    Zakręcone drożdżówki z konfiturą truskawkową są naprawdę pyszne! Przygotowuję je już któryś raz z kolei, lecz za każdym razem z innym nadzieniem. Ważne aby to nadzienie było gęste jak np. marmolada, konfitura, nutella, twaróg itp. Ciasto jest mięciutkie, puszyste. Po przestudzeniu polecam wykonać lukier i udekorować nim odrywane drożdżówki.…

    Czytaj dalej »
  • Dyniowa chałka z maślaną kruszonką

    W kuchni mogłabym spędzić większą część życia. Dlaczego? Jestem samoukiem, który uwielbia eksperymentować w kuchni, poznawać nowe smaki, udoskonalać przepisy, a później się nimi z Wami dzielić. Nowe sprzęty AGD są dla mnie takimi perełkami, zabawkami, które sprawiają jeszcze więcej frajdy z gotowania. Od jakiegoś czasu testuję…

    Czytaj dalej »
  • drożdżówki z serem

    Krakowskie drożdżówki z serem

    Wrzesień. Szkoła. Koniec wakacji dzieci, urlopów. Jak sobie poradzić z powrotem do codziennych obowiązków? Mogę Ci jedynie nasunąć pomysł na domowe drożdżówki z serem i lukrem, które mogą zastąpić zwykłe kanapki dla dzieci, czy do pracy. Ciasto wychodzi mięciutkie, puchate i przez kilka dni można je na spokojnie zjeść (szybko…

    Czytaj dalej »
  • ciasto ze śliwkami

    Drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką

    Prosiliście mnie już kilkukrotnie o filmik na ciasto ze śliwkami no i się doczekaliście! Przygotowałam ciasto drożdżowe ze śliwkami i maślaną kruszonką. Bardzo proste, smaczne i tanie! Koniecznie wypróbujcie 🙂 Wykonanie: Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko (ok.3/4 szklanki), 2 łyżki cukru i mąki. Dobrze wymieszać i odstawić na przynajmniej…

    Czytaj dalej »
  • Rogaliki drożdżowe z kruszonką

    Rogaliki drożdżowe z kruszonką

    Jest to sprawdzony przepis na mięciutkie, delikatne rogaliki drożdżowe z kruszonką i dżemem z czarnej porzeczki – coś pysznego! 🙂 Krok 1  Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko (ok. 100 ml) , łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dobrze wymieszać i odstawić na przynajmniej 10 minut żeby ładnie wyrosło. Rozczyn…

    Czytaj dalej »
  • Drożdżówki z serem

    Drożdżówki z serem, dżemem i kruszonką

    Nieunikniony powrót do szkoły coraz bliżej… Dlatego przygotowałam dla Was drożdżówki z serem, dżemem z malin oraz maślaną kruszonką. Najlepsze są takie cieplutkie wyjęte prosto z piekarnika, chociaż ser na drożdżówkach jest nieco lepszy gdy przestygnie. Staje się wtedy bardziej zwarty. Krok 1  Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać…

    Czytaj dalej »
  • Drożdżowe ślimaczki z wiśniami

    Drożdżowe ślimaczki z wiśniami

    Drożdżowe ślimaczki z wiśniami to moja kolejna pyszna propozycja idealna na letni piknik czy deser do kawusi 🙂 Z przepisu wychodzi sporo ślimaczków, a do ich środka możecie dodać cokolwiek chcecie – może to być gęstsza konfitura, nutella lub biały ser z rodzynkami. W każdej wersji będą smakować super. Krok 1 …

    Czytaj dalej »
  • Rogaliki ziemniaczane z powidłami

    Rogaliki ziemniaczane z powidłami

    Zostały Ci z wczorajszego obiadu ziemniaki i nie wiesz co z nimi zrobić? Dodaj je do drożdżowego ciasta i upiecz fantastyczne rogaliki ziemniaczane! To mój sprawdzony trik, aby ciasto drożdżowe zachowało przez dłuższy czas świeżość i miękkość. Do rogalików możesz dodać powidła śliwkowe, marmoladę czy nutellę – zawsze smakują wybornie. Dzisiejszy przepis…

    Czytaj dalej »
  • Rogaliki z konfiturą

    Rogaliki z konfiturą z wiśni

    Jak ja uwielbiam drożdżowe wypieki! Chyba nigdy mi się nie znudzą 🙂 Wykorzystując brzydką pogodę, odpaliłam piekarnik i przygotowałam na szybko drożdżowe rogaliki z pyszną konfiturą z wiśni. Krok 1  Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko (ok. 100 ml) , łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dobrze…

    Czytaj dalej »
  • bułeczki z dżemem

    Puchate bułeczki z dżemem

    Uwielbiam drożdżowe wypieki! Szczególnie bułeczki z dżemem wyjęte prosto z piekarnika 🙂 Istna rewelka dla podniebienia. Ciasto z tego przepisu wychodzi bardzo puchate, pięknie wyrośnięte i mięciutkie. Możesz przygotować je z ulubionym nadzieniem jak np. nutella, dżemy, powidła czy świeże owoce (polecam borówki amerykańskie!). Krok 1  Do kubka…

    Czytaj dalej »
Close