Przepisy na ciasta drożdżowe, rogaliki i bułeczki

  • Rogaliki krucho-drożdżowe

    Rogaliki krucho drożdżowe

    Uwielbiam domowe, ciepłe rogaliki! Tak naprawdę dodatki nie mają dla mnie większego znaczenia! Nieważne czy piekę rogaliki z nutellą, serem czy marmoladą… Po prostu je uwielbiam do kawki w każdym możliwym wariancie! Tym razem przygotowałam rogaliki krucho drożdżowe, którym ciężko się oprzeć. Domowe rogaliki krucho drożdżowe są mięciutkie, lekko…

    Czytaj dalej »
  • jagodzianki przepis

    Jagodzianki przepis

    Domowe jagodzianki – przepis idealny! To jedne z moich ulubionych drożdżówek. Jeżeli zaczyna się tylko sezon na borówki/ jagody to od razu zaczynam od przygotowania tych pysznych drożdżowych wypieków. Jagodzianki Jagodzianki są naprawdę przepyszne, puchate i sprawdzają się jako świetne drugie śniadanie do szkoły, pracy czy na studia. Zdecydowanie najlepsze są takie…

    Czytaj dalej »
  • buleczki drozdzowe

    Buleczki drozdzowe z czekoladą

    Buleczki drozdzowe z czekoladą to jeden z moich ulubionych wypieków. Uwielbiam takie mięciutkie, puchate ciasto drożdżowe przełożone czekoladą czy marmoladą. Palce lizać! Tym razem rozwałkowane ciasto drożdżowe przełożyłam kremem czekoladowym i posypałam drobno posiekanymi orzechami laskowymi. Gdybym miała w ręku stoper to mogłabym powiedzieć jak szybko zniknęły jeszcze ciepłe…

    Czytaj dalej »
  • ciasto drożdżowe

    Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

    Zapraszam na mój najnowszy przepis – genialne ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką! Jest obłędne w smaku, a do tego pięknie się kroi. Powiem Wam, że osobiście to pieczenie ciasta drożdżowego sprawia mi wielką frajdę. Uwielbiam z nim pracować, przygotować przy jego użyciu różne wypieki jak np. drożdżówki (kocham drożdżówki z serem!),…

    Czytaj dalej »
  • racuchy drożdżowe z truskawkami

    Racuchy drożdżowe z truskawkami

    Uwielbiam racuchy z jabłkami czy twarogiem, jednak tym razem postanowiłam przygotować je z innym dodatkiem. Padło na racuchy drożdżowe z truskawkami oprószone cukrem pudrem… Coś pysznego! Mięciutkie, delikatne w smaku i do tego niesamowicie smaczne. Racuchy z truskawkami to pyszne, letnie placuszki, które najlepiej smakują na ciepło zaraz po ich usmażeniu. Jak…

    Czytaj dalej »
  • drożdżówki

    Drożdżówki z serem i borówkami

    Pewnie zauważyliście jak kocham drożdżowe wypieki i mogłabym je piec codziennie. Drożdżówki z serem i borówkami to pomysł na pyszny wypiek dla dzieci jak i dorosłych. Są puchate, mięciutkie, delikatne w smaku, a do tego boskie nadzienie serowe… Coś pysznego! Tym razem moje drożdżówki z serem postanowiłam wzbogacić borówkami amerykańskimi (jednak możecie…

    Czytaj dalej »
  • chałka

    Chałka

    Domowa, ciepła chałka… Czy może być coś lepszego?? W moim odczuciu nie! Wykonanie maślanej chałki jest bardzo proste. Wystarczy dobrze zagnieść ciasto drożdżowe (w tym przepisie użyłam suchych drożdży, jednak jeżeli macie świeże to po prostu dodajcie ich 20g wykonując wcześniej rozczyn drożdżowy). Później to tylko kwestia…

    Czytaj dalej »
  • Drożdżówki z serem

    Drożdżówki z serem

    Szczerze mówiąc to takie ciepłe ciasto drożdżowe wyjęte prosto z piekarnika kocham najbardziej. Dosyć często je przygotowuję i zawsze się znajdą na nie chętni. Przychodzę do Was dzisiaj z nowym przepisem na blogu, który z pewnością spodoba się fanom drożdżowych wypieków – drożdżówki z serem i jagodami! Drożdżówki z serem i jagodami piekę z dodatkiem…

    Czytaj dalej »
  • pączki pieczone

    Pączki pieczone

    Pączki pieczone to świetna alternatywa dla tradycyjnych wypieków na Tłusty Czwartek. To oczywiście dalej ciasto drożdżowe, jednak nieco pozbawione kalorii, dzięki temu, że nie było smażone w oleju, tylko pieczone w piekarniku. Przy okazji zachęcam do odwiedzenia mojego obszernego wpisu z propozycjami na Tłusty Czwartek (klik>>). Pączki z piekarnika Wiele osób twierdzi, że nie ma czegoś…

    Czytaj dalej »
  • Makowiec

    Lubicie drożdżowe makowce? Dla mnie to obowiązkowy świąteczny wypiek, który musi się pojawić na wigilijnym stole. Piekę go z reguły raz w roku i taki zabieg jest naprawdę świetny, ponieważ dzieki temu smakuje właśnie obłędnie. Tak samo jak czerwony barszcz z uszkami czy rybę po grecku… Cały rok czeka się…

    Czytaj dalej »
Back to top button