Ciasta drożdżowe

  • mini pączusie

    Cytrynowe mini pączusie twarogowe w 5 minut!

    Szukasz idealnego przepisu na Tłusty Czwartek, którego nie da się zepsuć? Definitywnie najlepszym wyborem będą cytrynowe mini pączusie twarogowe w 5 minut! Myślę, że ciężko o łatwiejszy przepis… Oprócz twarogu (najlepiej dodać półtłusty twaróg w kostce) polecam dodać sok wyciśnięty z cytryny wraz ze skórką z otartej cytryny. Te mini pączusie…

    Czytaj dalej »
  • pieczone pączki Rafaello

    Odchudzone, pieczone pączki Rafaello

    Tłusty Czwartek już tuż tuż! Wiem, że co roku wyszukujecie przepisy na pączki, faworki, mini pączusie i wiele innych słodkości. Jednak co mają zrobić osoby, które dbają bardzo o linię i nie mogą sobie pozwolić na kaloryczne, smażone pączki? Głównie z myślą o nich przygotowałam przepis na pączki z niesamowicie pysznym…

    Czytaj dalej »
  • orkiszowe drożdżówki z serem

    Odchudzone, orkiszowe drożdżówki z serem

    Od początku stycznia intensywnie wyszukujecie na blogu przepisy dietetyczne, fit, bezglutenowe itp. W relacji na Instastory zapytałam się Was, czy jesteście zainteresowani odchudzonymi drożdżówkami z serem. Odzew był naprawdę spory, ponieważ w niecałą godzinę ponad tysiąc osób zaznaczyło w ankiecie, że chcecie zaproponowane przeze mnie drożdżówki z mąki orkiszowej z serem.…

    Czytaj dalej »
  • Drożdżowe ruchańce

    Drożdżowe ruchańce

    Drożdżowe ruchańce są to lekko słodkie, często owalne i pulchniutkie racuszki powstałe z ciasta drożdżowego. Jest to potrawa popularna na Kujawach. Niekiedy ich zamienną nazwą są anielskie ruchańce (te słodkie racuchy ze wsi Aniołowo koło Pasłęka zostały wpisane na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych). Powstają z drożdży (świeżych lub…

    Czytaj dalej »
  • Odrywane bułeczki drożdżowe z malinami

    Odrywane bułeczki drożdżowe z malinami

    Lubisz ciasto drożdżowe oraz maliny? To przepis specjalnie dla Ciebie! Takie odrywane bułeczki drożdżowe z malinami spokojnie mogą Ci zastąpić drugie śniadanie do pracy czy słodką przekąskę dla dzieci do szkoły. Są bardzo proste do przygotowania, jedynie czasochłonne, ponieważ tak jak w przypadku każdego ciasta drożdżowego trzeba poczekać aż…

    Czytaj dalej »
  • Rogaliki z nutellą

    Rogaliki z nutellą

    Kto potrafiłby odmówić małemu rogalikowi drożdżowemu z Nutellą? 🙂 Myślę, że nikt! Gdy odpowiednio wyrobisz ciasto drożdżowe, wtedy masz pewność, że rogaliki wyjdą mięciutkie, puchate i delikatne w smaku. Oczywiście zamiast Nutelli możesz dodać swój ulubiony dżem, czy nawet świeże owoce. Krok 1  Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać…

    Czytaj dalej »
  • Pączki z ziemniakami

    Pączki z ziemniakami

    W tłusty czwartek u mnie nigdy nie brakuje własnoręcznie robionych pączków. Moja mama dziś dzwoniła i z żalem mówiła, że musiała kupować pączki w piekarni zamiast delektować się moimi. Niestety do rodzinnego domu pojadę dopiero za niedługo (jak szybko zdam sesję :)! ) i wtedy znowu będę rodzince przygotowywać frykasy.…

    Czytaj dalej »
  • Drożdżowe rogaliki z serem oraz konfiturą z brzoskwiń

    Rogaliki drożdżowe robiłam już mnóstwo razy! Za każdym razem staram się, aby były z innym nadzieniem. Robimy je z tradycyjnego ciasta drożdżowego, a do środka dodałam biały ser oraz konfiturę z brzoskwiń (równie dobrze mogą to być małe kawałki brzoskwiń z puszki). Przed upieczeniem zawsze je smarują roztrzepanym jajkiem, aby…

    Czytaj dalej »
  • drożdżówki z makiem

    Zawijane drożdżówki z makiem

    Pamiętacie zawijane, krakowskie drożdżówki z serem, które robiłam jakiś czas temu? Przygotowałam teraz ich wersję z makiem oraz lukrem. Jeżeli mielibyście problem z ich zwijaniem to polecam oglądnąć filmik poniżej, tylko masę serową zastąpić makową 🙂 Wykonanie: Do miski włożyć rozdrobnione palcami drożdże, dodać łyżkę cukru, pół…

    Czytaj dalej »
  • Zawijany makowiec

    Zawijany makowiec z lukrem cytrynowym

    Obowiązkowy wypiek świąteczny? Oczywiście zawijany makowiec drożdżowy! Jako pierwszy mi się nasunął do głowy, zaś jako drugi podałabym piernika z orzechami. Mój makowiec udekorowałam cytrynowym lukrem oraz skórką pomarańczową. Wyszedł puchaty, pięknie się kroi. Możecie do niego dodać gotową masę makową z bakaliami z puszki lub przygotujcie…

    Czytaj dalej »
Close