Ciasta drożdżowe

  • Rogaliki drożdżowe

    Rogaliki drożdżowe

    Ostatnio się zastanawiałam jaki wypiek przygotowuję najczęściej. Wahałam się pomiędzy różnymi sernikami, a rogalikami drożdżowymi. Mówiąc, że robiłam je do tej pory już ze sto razy to myślę, że to mało powiedziane. Miałam takie okresy, kiedy rogaliki drożdżowe piekłam co weekend. Najczęściej z dżemem, serem, czekoladą lub marmoladą… Wszyscy…

    Czytaj dalej »
  • Drożdżówki grzebyki

    Drożdżówki grzebyki

    Uwielbiam ciepłe ciasto drożdżowe i do tego szklankę mleka czy kakao… Istny smak dzieciństwa! Szczególnie o tej porze roku takie połączenie jak najbardziej wskazane… Do tego kocyk i ulubiony serial czy książka – wieczór doskonały! Drożdżówki grzebyki to pyszne domowe drożdżówki, które zawinięte zostały w bardzo ciekawy sposób. Zapach, który unosił…

    Czytaj dalej »
  • Odrywany chlebek dyniowy

    Odrywany chlebek dyniowy to kolejna moja dyniowa propozycja, którą musicie koniecznie wypróbować. Muszę Wam powiedzieć, że zapach unoszący się w całym mieszkaniu w momencie jego pieczenia jest niesamowity… Aż współczuję moim sąsiadom w bloku 🙂 Przepis na odrywany chlebek dyniowy Odrywany chlebek dyniowy wychodzi bardzo smaczny.…

    Czytaj dalej »
  • Dyniowe racuchy z jabłkami

    Dyniowe racuchy drożdżowe z jabłkami smakują mi najbardziej jesienią. Wtedy właśnie zaczyna się sezon na dynię i staram się go co roku wykorzystywać ile tylko wlezie. Racuszki są mięciutkie, puchate i znikają w oka mgnieniu… Jak dla mnie to prawdziwy smak dzieciństwa, którym mogłabym się objadać na okrągło. Przepis…

    Czytaj dalej »
  • Bułeczki drożdżowe

    Bułeczki drożdżowe

    Bułeczki drożdżowe to pyszne, domowe pieczywo idealne na śniadanie czy kolację na słodko. Szczerze mówiąc to uwielbiam zapach świeżego pieczywa (szczególnie rano), a dodatkowo uczucie, że na śniadanie nie będziesz jeść czerstwego chleba, a mięciutkie bułki własnej roboty jest fantastyczne. Bułeczki drożdżowe z rodzynkami Mój przepis na bułki drożdżowe jest prosty, składa się…

    Czytaj dalej »
  • Ciasto drożdżowe ze śliwkami

    Ciasto drożdżowe ze śliwkami

    Lubicie ciasta drożdżowe? Ja bardzo! Najczęściej przygotowuję z drożdży słodkie bułeczki, pizzę czy chałki maślane, jednak tak naprawdę wypieków drożdżowych i kombinacji z nimi związanych jest nieskończenie wiele. Ciasto drożdżowe ze śliwkami wyszło niesamowicie spontanicznie! Zostało mi sporo śliwek w lodówce i miałam okropną ochotę na ciasto z owocami. Dodatkowo…

    Czytaj dalej »
  • Racuchy drożdżowe z jabłkami

    Racuchy drożdżowe z jabłkami

    Racuchy drożdżowe z jabłkami uwielbiam o każdej porze roku. Są mięciutkie, puchate i znikają w oka mgnieniu… Jak dla mnie to prawdziwy smak dzieciństwa, którym się objadałam na okrągło. Jeżeli jeszcze sam/a ich nie robiłaś/eś to polecam Ci wypróbować mój sprawdzony przepis na racuchy drożdżowe z jabłkami. Jestem pewna, że jak raz je…

    Czytaj dalej »
  • Drożdżówki z dżemem

    Drożdżówki z dżemem wiśniowym

    Drożdżówki z dżemem wiśniowym to świetna propozycja na drugie śniadanie do szkoły, pracy czy na piknik. Jeżeli lubisz takie przekąski to sprawdź również jeden z moich najpopularniejszych przepisów na blogu: Krakowskie drożdżówki z serem. Krok 1  Do miski włożyć rozdrobnione palcami drożdże, dodać łyżkę cukru, pół szklanki ciepłego mleka i dwie łyżki mąki. Wymieszać…

    Czytaj dalej »
  • Drożdżowy zawijaniec z borówką

    Drożdżowy zawijaniec z borówką

    Drożdżowe ciepłe ciasto w zimny lub pochmurny dzień poprawiło mi nie raz zły humor! Do tego szklanka mleka lub kakao i nie ma nic lepszego na świecie. Drożdżowy zawijaniec z borówką z pewnością spełni Wasze oczekiwania, bo jest naprawdę przepyszny. Mięciutkie, delikatne ciasto drożdżowe wraz z konfiturą z borówek czy czarnych…

    Czytaj dalej »
  • chałka drożdżowa

    Maślana chałka drożdżowa

    Własnoręcznie zrobiona, ciepła chałka drożdżowa – co może być lepszego na śniadanie czy kolację! Jest bardzo smaczna, mięciutka a warkocze posypane cukrem trzcinowym nadają jej słodkości. Mi najlepiej smakuje z kwaśniejszym dżemem porzeczkowym lecz wszystko jest kwestią gustu. Wykonanie: W kubku wymieszać drożdże z 50 ml ciepłego( nie gorącego! )…

    Czytaj dalej »
Close