Przepisy na ciasta drożdżowe, rogaliki i bułeczki

  • drożdżówki

    Drożdżówki z serem i borówkami

    Pewnie zauważyliście jak kocham drożdżowe wypieki i mogłabym je piec codziennie. Drożdżówki z serem i borówkami to pomysł na pyszny wypiek dla dzieci jak i dorosłych. Są puchate, mięciutkie, delikatne w smaku, a do tego boskie nadzienie serowe… Coś pysznego! Tym razem moje drożdżówki z serem postanowiłam wzbogacić borówkami amerykańskimi (jednak możecie…

    Czytaj dalej »
  • chałka

    Chałka

    Domowa, ciepła chałka… Czy może być coś lepszego?? W moim odczuciu nie! Wykonanie maślanej chałki jest bardzo proste. Wystarczy dobrze zagnieść ciasto drożdżowe (w tym przepisie użyłam suchych drożdży, jednak jeżeli macie świeże to po prostu dodajcie ich 20g wykonując wcześniej rozczyn drożdżowy). Później to tylko kwestia…

    Czytaj dalej »
  • Drożdżówki z serem

    Drożdżówki z serem

    Szczerze mówiąc to takie ciepłe ciasto drożdżowe wyjęte prosto z piekarnika kocham najbardziej. Dosyć często je przygotowuję i zawsze się znajdą na nie chętni. Przychodzę do Was dzisiaj z nowym przepisem na blogu, który z pewnością spodoba się fanom drożdżowych wypieków – drożdżówki z serem i jagodami! Drożdżówki z serem i jagodami piekę z dodatkiem…

    Czytaj dalej »
  • pączki pieczone

    Pączki pieczone

    Pączki pieczone to świetna alternatywa dla tradycyjnych wypieków na Tłusty Czwartek. To oczywiście dalej ciasto drożdżowe, jednak nieco pozbawione kalorii, dzięki temu, że nie było smażone w oleju, tylko pieczone w piekarniku. Przy okazji zachęcam do odwiedzenia mojego obszernego wpisu z propozycjami na Tłusty Czwartek (klik>>). Pączki z piekarnika Wiele osób twierdzi, że nie ma czegoś…

    Czytaj dalej »
  • Makowiec

    Lubicie drożdżowe makowce? Dla mnie to obowiązkowy świąteczny wypiek, który musi się pojawić na wigilijnym stole. Piekę go z reguły raz w roku i taki zabieg jest naprawdę świetny, ponieważ dzieki temu smakuje właśnie obłędnie. Tak samo jak czerwony barszcz z uszkami czy rybę po grecku… Cały rok czeka się…

    Czytaj dalej »
  • Rogale marcińskie

    Rogale marcińskie

    Zakopane słynie z oscypków, Toruń z pierników, Kraków z obwarzanków, a właśnie Poznań chwali się rogalami marcińskimi (znane również jako rogale świętomarcińskie)! Rogale marcińskie Rogale marcińskie składają się ciasta półfrancuskiego, nadzienia na bazie białego maku, lukru i posypki z orzechów. Myślę, że tradycję jedzenia rogali marcińskich w dniu 11…

    Czytaj dalej »
  • Rogaliki drożdżowe

    Rogaliki drożdżowe

    Ostatnio się zastanawiałam jaki wypiek przygotowuję najczęściej. Wahałam się pomiędzy różnymi sernikami, a rogalikami drożdżowymi. Mówiąc, że robiłam je do tej pory już ze sto razy to myślę, że to mało powiedziane. Miałam takie okresy, kiedy rogaliki drożdżowe piekłam co weekend. Najczęściej z dżemem, serem, czekoladą lub marmoladą… Wszyscy…

    Czytaj dalej »
  • Drożdżówki grzebyki

    Drożdżówki grzebyki

    Uwielbiam ciepłe ciasto drożdżowe i do tego szklankę mleka czy kakao… Istny smak dzieciństwa! Szczególnie o tej porze roku takie połączenie jak najbardziej wskazane… Do tego kocyk i ulubiony serial czy książka – wieczór doskonały! Drożdżówki grzebyki to pyszne domowe drożdżówki, które zawinięte zostały w bardzo ciekawy sposób. Zapach, który unosił…

    Czytaj dalej »
  • Odrywany chlebek dyniowy

    Odrywany chlebek dyniowy to kolejna moja dyniowa propozycja, którą musicie koniecznie wypróbować. Muszę Wam powiedzieć, że zapach unoszący się w całym mieszkaniu w momencie jego pieczenia jest niesamowity… Aż współczuję moim sąsiadom w bloku 🙂 Przepis na odrywany chlebek dyniowy Odrywany chlebek dyniowy wychodzi bardzo smaczny.…

    Czytaj dalej »
  • Dyniowe racuchy z jabłkami

    Dyniowe racuchy drożdżowe z jabłkami smakują mi najbardziej jesienią. Wtedy właśnie zaczyna się sezon na dynię i staram się go co roku wykorzystywać ile tylko wlezie. Racuszki są mięciutkie, puchate i znikają w oka mgnieniu… Jak dla mnie to prawdziwy smak dzieciństwa, którym mogłabym się objadać na okrągło. Przepis…

    Czytaj dalej »
Back to top button