Opis przepisu
Drożdżówki z serem i dżemem porzeczkowym stanowi pyszne połączenie. Dodatkowo można się pokusić o przygotowanie maślanej kruszonki, lecz uważam, że w takiej wersji są równie smaczne. Idealnie się sprawdzą jako drugie śniadanie do szkoły, pracy czy nawet na piknik na łonie natury.
Przepis na: Drożdżówki z serem i dżemem
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 150 ml mleka
- 1 jajko
- 100 g masła, roztopionego
- 80 g cukru
Dodatkowo:
- dżem czarna porzeczka firmy Stovit
- 300 g twarogu chudego
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 roztrzepane jajko
Wyślij emailem
Zobacz również:
Drożdżówki z serem i dżemem - przepis krok po kroku
Krok 1
Do kubka kruszymy drożdże, dodajemy cukier oraz letnie mleko, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Krok 2
Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione masło, jajko oraz wyrośnięty rozczyn, całość zagniatamy. Gdy ciasto będzie już elastyczne to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia.
Krok 3
Twaróg, cukier puder oraz żółtka blendujemy lub ugniatamy widelcem aż powstanie jednolita masa. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy np. za pomocą pucharków do lodów lub miseczek do zupy kółka. Na środku każdego kółka robimy np. za pomocą szklanki wgniecenie, w nim układamy na większej połowie ser, obok dżem (musi być dość gęsty). Przekładamy drożdżówki na wysmarowaną foremkę. Roztrzepanym jajkiem smarujemy obwódki drożdżówek (ciasto). Piec przez 25 minut w temp. 180 stopni.
Komentarze