Rogaliki drożdżowe z nutellą

4.4/5 (53 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

70 min + pieczenie

Opis przepisu

Pyszne, delikatne rogaliki drożdżowe plus nutella w środku- mało kto się oprze! Niesamowicie szybko znikają z talerza. Super sprawdzą się jako przekąska na uczelni, pracy, a dzieciom takie drugie śniadanie na sto procent się spodoba. Więc nie jedz gotowych spulchnianych 7daysów, które mają meeeeeega długą datę ważności tylko spróbuj zrobić je sam/a 🙂 Z tego przepisu wyszło 16 rogalików.

Przepis na: Rogaliki drożdżowe z nutellą

Składniki:

Rozczyn:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżką mąki pszennej
  • 100 ml letniego mleka

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła

Dodatkowo:

  • 1 jajko do nasmarowania rogalików
  • nutella lub krem czekoladowy
  • cukier puder do oprószenia lub lukier
Wyślij emailem

Rogaliki drożdżowe z nutellą - przepis krok po kroku


Krok 1

Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać letnie (nie gorące!) mleko, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dobrze wymieszać i odstawić na przynajmniej 10 minut żeby ładnie wyrosło.


Krok 2

Rozczyn powinien zdecydowanie zwiększyć swoją objętość.


Krok 3

Do drugiego większego naczynia z mąką wlać drożdże, jajko, pozostałe ciepłe mleko, cukier, rozpuszczone masło (nie margaryna!)  i zagnieść ciasto ręką. Można troszkę podsypać mąką lecz nie radziłabym przesadzać z ilością dodanej mąki bo ciasto później może wyjść nieco twardawe. Po 5-minutowym wyrabianiu ciasto powinno być już sprężyste i nieklejące się do ręki. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce lub do lodówki na całą noc do wyrośnięcia.


Krok 4

Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, na blacie podsypanym mąką pierwszą część rozwałkować na kształt koła. Przy pomocy noża przekroić kółko na cztery, a następnie na osiem równych trójkątów. Następnie na każdy trójkąt nakładamy łyżeczkę nutelli. Zwinąć do najszerszego końca, nadając kształt rogalika.


Krok 5

Gdy już zrolujemy nasze wszystkie rogaliki to układamy je na wysmarowanej foremce, w mniej więcej równych odstępach. Włączyć piekarnik na około 190 stopni.  Odstawić rogaliki do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kilka minut. Posmarować je roztrzepanym jajkiem aby były po upieczeniu ładnie zarumienione. Wstawić rogaliki do piekarnika na 15 – 20 minut, aż się zrumienią. Po upieczeniu oprószyć lekko cukrem pudrem lub przygotować lukier. Smacznego!


rogaliki1

rogaliki

Średnia ocena 4.4 / 5. Ilość głosów: 53

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
10 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Paulina
Paulina
5 miesięcy temu

Właśnie upiekłam bo jutro mam sporo gości. Wyszły pyszne !

Katarzyna
Katarzyna
1 rok temu

To już kolejny raz jak piekę rogaliki z tego przepisu, tylko ja robie je troszke mniejsze. Moje dzieci się nimi zajadają. Mega przepis. Polecam wszystkim 🙂🙂

IMG_20230310_121353.jpg
Agata Wolak
Agata Wolak
4 lat temu

A ile tego mleka w końcu ma być? Ile ml najpierw i ile pozostałego? 🙂

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
Reply to  Agata Wolak

Łącznie 200 ml, 100 ml do rozczynu i 100 ml do ciasta głównego 🙂 Zapraszam do pooglądania filmiku 🙂

Katarzyna
Katarzyna
6 lat temu

przepis świetny i prosty w wykonaniu, rogaliki pyszne 🙂

Kat
Kat
8 lat temu

Najlepsze rogaliki! 🙂 Uwielbiam!

helenka
helenka
8 lat temu

rogaliki z nutellą to najlepsze co moze byc 😀 super foty!