CiastaCiasta drożdżoweCzekoladaPrzepisy świąteczneRogalikiSłodkości

Rogaliki drożdżowe z prażoną śliwką i czekoladą

Jeżeli lubicie ciasto drożdżowe oraz czekoladę to mam przepis dla Was wprost stworzony! Mięciutkie, puszyste ciasto, a do tego dżem o smaku prażonej śliwki z czekoladą firmy Stovit wzbogacony o startą mleczną czekoladę… Uwielbiam! 🙂 Najgorsze jest to, że tak szyyyybko zniknęły z talerza. No cóż, jak to się mówi to co dobre szybko się kończy, racja. Wytrzymały łącznie około 8 godzin i ciągle były mięciutkie. Przepis jest prosty więc na spokojnie sobie z nim poradzicie. Wychodzi około 14 rogalików lecz Wam może wyjść 10, 20 – wszystko zależy jak Wam ciasto wyrośnie i jak duże będziecie je robić.

Przepis na: Rogaliki drożdżowe z prażoną śliwką i czekoladą

  Łącznie: 90 min

 Liczba porcji: 14

Składniki :

  • 50 g świeżych drożdży
  • 550 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • szklanka ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła miękkiego

dodatkowo:

  • 1 jajko do nasmarowania rogalików
  • śliwka prażona z czekoladą firmy Stovit
  • 3 kostki czekolady mlecznej
  • cukier puder do oprószenia lub lukier

Krok 1 

Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dobrze wymieszać i odstawić na przynajmniej 10 minut żeby ładnie wyrosło.

Rozczyn powinien zdecydowanie zwiększyć swoją objętość.

Do drugiego większego naczynia z mąką wlać drożdże, jajko, pozostałe ciepłe mleko, cukier, rozpuszczone masło (nie margaryna!)  i zagnieść ciasto ręką. Można troszkę podsypać mąką lecz nie radziłabym przesadzać z ilością dodanej mąki bo ciasto później może wyjść nieco twardawe. Po 5-minutowym wyrabianiu ciasto powinno być już sprężyste i nieklejące się do ręki. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce lub do lodówki na całą noc do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, na blacie podsypanym mąką pierwszą część rozwałkować na kształt koła. Przy pomocy noża przekroić kółko na cztery, a następnie na osiem równych trójkątów. Następnie na każdy trójkąt nakładamy łyżeczkę prażonej śliwki plus pół łyżeczki startej czekolady mlecznej. Zwinąć do najszerszego końca, nadając kształt rogalika.

Gdy już zrolujemy nasze wszystkie rogaliki to układamy je na wysmarowanej foremce, w mniej więcej równych odstępach. Włączyć piekarnik na około 190 stopni.  Odstawić rogaliki do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kilka minut. Posmarować je roztrzepanym jajkiem aby były po upieczeniu ładnie zarumienione. Wstawić rogaliki do piekarnika na 15 – 20 minut, aż się zrumienią. Po upieczeniu oprószyć lekko cukrem pudrem lub przygotować lukier. Smacznego!


Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe



Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
19 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Magda
1 rok temu

Piekłam je wczoraj i wyszły super chociaz nie umiem do konca tak ładnie ich zwijać zeby nadzienie nie wypływało. Jednak na pierwszy raz wyszły super 🙂

Alina
2 lat temu

Ile rogalikow wychodzi z tego przepisu? Pozdrawiam

2 lat temu
Odpowiedź do  Alina

Ok 12-14 większych rogalików 🙂

2 lat temu

Wyglądają przepysznie 🙂

Anna Szarek
2 lat temu

Testuje ten przepis – ciasto właśnie wyrasta. Miałam kiedyś swój sprawdzony ale zgubiłam, a ten na pierwszy rzut oka wydaje się znakomity! Wrócę z foto efektów i krótkim opisem.

Kasia
1 rok temu

Ciasto wychodzi takie puchate i mieciutkie! Zakochałam się w tych rogalikach :]]

Julia
2 lat temu

Czy można użyć mniej masła? Albo czymś go zastąpić żeby mniej kaloryczne były rogaliki?

2 lat temu
Odpowiedź do  Julia

Myślę, że mozna zmniejszyc o połowę, a dodatkowo zamiast cukru czy cukru pudru dodać ksylitol 🙂 Tylko do rozczynu konieczna jest ta mała ilosc cukru drobnego, a tak to mozna kombinowac z ciastem głównym 🙂

Ewa B.
2 lat temu

czy ciasto wyjdzie z migdałowym mlekiem?

2 lat temu
Odpowiedź do  Ewa B.

Jasne 🙂

2 lat temu

Czy typ mąki w tym przepisie ma znaczenie? Mam pszenną typ 700 a naszło mnie dzisiaj na rogaliki 🙂 .

2 lat temu
Odpowiedź do  Słodkie Gotowanie

Nie powinno to mieć większego znaczenia 🙂

Amanda
2 lat temu

NAjlepszy przepis na rogaliki! Ciasto wychodzi tak mieciutkie i puszyste…. Mniam

Justyna
1 rok temu

Czy można użyć drożdży susznych instant, zamiast świeżych? Jeśli tak, jak wtedy z nimi postępować?:) Pozdrawiam

1 rok temu
Odpowiedź do  Justyna

Oczywiście, drożdże suszone działają tak samo jak świeże 🙂 Dopisałam we wpisie jak postępować z suszonymi 🙂 pozdrawiam i życzę udanych wypieków!

agata
2 lat temu

Jak Pani zawija te rogaliki?

Justyna
10 miesięcy temu

Z rozbiegu dodałam suche drożdze z opakowania od razu do ciasta(ne wymieszalam wczesniej z wodą, cukrem i łyżką mąki) czy ciasto wyrośnie? Pozdrawiam

Fantastyczne są te rogaliki! 🙂 Bardzo mi się podoba pomysł na nadzienie – muszę spróbować! 🙂

5 lat temu

Wspaniałe rogaliki! Uwielbiam takie ciasto drożdżowe z czekoladą <3

Back to top button