vitamoc blendery
vitamoc blendery

Ciasta drożdżowe

  • Odrywane bułeczki drożdżowe z malinami

    Odrywane bułeczki drożdżowe z malinami

    Lubisz ciasto drożdżowe oraz maliny? To przepis specjalnie dla Ciebie! Takie odrywane bułeczki drożdżowe z malinami spokojnie mogą Ci zastąpić drugie śniadanie do pracy czy słodką przekąskę dla dzieci do szkoły. Są bardzo proste do przygotowania, jedynie czasochłonne, ponieważ tak jak w przypadku każdego ciasta drożdżowego trzeba poczekać aż…

    Czytaj dalej »
  • Rogaliki z nutellą

    Rogaliki z nutellą

    Kto potrafiłby odmówić małemu rogalikowi drożdżowemu z Nutellą? 🙂 Myślę, że nikt! Gdy odpowiednio wyrobisz ciasto drożdżowe, wtedy masz pewność, że rogaliki wyjdą mięciutkie, puchate i delikatne w smaku. Oczywiście zamiast Nutelli możesz dodać swój ulubiony dżem, czy nawet świeże owoce. Krok 1  Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać…

    Czytaj dalej »
  • Pączki z ziemniakami

    Pączki z ziemniakami

    W tłusty czwartek u mnie nigdy nie brakuje własnoręcznie robionych pączków. Moja mama dziś dzwoniła i z żalem mówiła, że musiała kupować pączki w piekarni zamiast delektować się moimi. Niestety do rodzinnego domu pojadę dopiero za niedługo (jak szybko zdam sesję :)! ) i wtedy znowu będę rodzince przygotowywać frykasy.…

    Czytaj dalej »
  • Drożdżowe rogaliki z serem oraz konfiturą z brzoskwiń

    Rogaliki drożdżowe robiłam już mnóstwo razy! Za każdym razem staram się, aby były z innym nadzieniem. Robimy je z tradycyjnego ciasta drożdżowego, a do środka dodałam biały ser oraz konfiturę z brzoskwiń (równie dobrze mogą to być małe kawałki brzoskwiń z puszki). Przed upieczeniem zawsze je smarują roztrzepanym jajkiem, aby…

    Czytaj dalej »
  • drożdżowa gwiazda z nutellą

    Drożdżowa gwiazda z Nutellą i orzechami

    Kto się potrafi oprzeć takiemu drożdżowemu wypiekowi z Nutellą? Jak dla mnie jest to strzał w dziesiątkę na tegoroczne święta! Przygotowałam drożdżową gwiazdę z Nutellą oraz orzechami (mogą to być orzechy pekan, włoskie czy nawet ziemne). Tym razem użyłam do ciasta drożdży instant, lecz gdyby sprawiały Wam problem to prostu użyjcie świeżych,…

    Czytaj dalej »
  • drożdżówki z makiem

    Zawijane drożdżówki z makiem

    Pamiętacie zawijane, krakowskie drożdżówki z serem, które robiłam jakiś czas temu? Przygotowałam teraz ich wersję z makiem oraz lukrem. Jeżeli mielibyście problem z ich zwijaniem to polecam oglądnąć filmik poniżej, tylko masę serową zastąpić makową 🙂 Wykonanie: Do miski włożyć rozdrobnione palcami drożdże, dodać łyżkę cukru, pół…

    Czytaj dalej »
  • Zawijany makowiec

    Zawijany makowiec z lukrem cytrynowym

    Obowiązkowy wypiek świąteczny? Oczywiście zawijany makowiec drożdżowy! Jako pierwszy mi się nasunął do głowy, zaś jako drugi podałabym piernika z orzechami. Mój makowiec udekorowałam cytrynowym lukrem oraz skórką pomarańczową. Wyszedł puchaty, pięknie się kroi. Możecie do niego dodać gotową masę makową z bakaliami z puszki lub przygotujcie…

    Czytaj dalej »
  • Zakręcone drożdżówki z konfiturą truskawkową

    Zakręcone drożdżówki z konfiturą truskawkową

    Zakręcone drożdżówki z konfiturą truskawkową są naprawdę pyszne! Przygotowuję je już któryś raz z kolei, lecz za każdym razem z innym nadzieniem. Ważne aby to nadzienie było gęste jak np. marmolada, konfitura, nutella, twaróg itp. Ciasto jest mięciutkie, puszyste. Po przestudzeniu polecam wykonać lukier i udekorować nim odrywane drożdżówki.…

    Czytaj dalej »
  • Dyniowa chałka z maślaną kruszonką

    W kuchni mogłabym spędzić większą część życia. Dlaczego? Jestem samoukiem, który uwielbia eksperymentować w kuchni, poznawać nowe smaki, udoskonalać przepisy, a później się nimi z Wami dzielić. Nowe sprzęty AGD są dla mnie takimi perełkami, zabawkami, które sprawiają jeszcze więcej frajdy z gotowania. Od jakiegoś czasu testuję…

    Czytaj dalej »
  • drożdżówki z serem

    Krakowskie drożdżówki z serem

    Wrzesień. Szkoła. Koniec wakacji dzieci, urlopów. Jak sobie poradzić z powrotem do codziennych obowiązków? Mogę Ci jedynie nasunąć pomysł na domowe drożdżówki z serem i lukrem, które mogą zastąpić zwykłe kanapki dla dzieci, czy do pracy. Ciasto wychodzi mięciutkie, puchate i przez kilka dni można je na spokojnie zjeść (szybko…

    Czytaj dalej »
Close