Strucla

4.4/5 (81 ocen)

Ilość porcji

12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

90 min + 40 min pieczenia

Strucla przepis

Opis przepisu

Strucla drożdżowa z masą serową jest naprawdę obłędnie smaczna! Do tego lukier cytrynowy na wierzchu… No istna poezja smaku!

Strucla z serem

Domowa strucla z serem to fantastyczny wypiek, który smakuje i pachnie obłędnie. Jak ją dzisiaj piekłam to zastanawiałam się czy przypadkiem moi głodni sąsiedzi, którzy wracają właśnie z pracy nie czują na sam zapach ogromnego burczenia w brzuchu… 🙂 No, ale cóż ja mogę na to poradzić? Nic! Ja uwielbiam piec ciasta drożdżowe, a ta strucla z serem przeszła dzisiaj moje najśmielsze oczekiwania smakowe.

Przepis na: Strucla

Składniki:

Rozczyn:

  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 100 ml mleka

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 70 g masła
  • 80 g cukru pudru

Masa serowa:

  • 450 g twarogu półtłustego w kostce
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 60 g cukru pudru
  • 20 g cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią

Dodatkowo:

  • 1 roztrzepane jajko

Lukier cytrynowy:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek soku z cytryny
Wyślij emailem

Strucla - przepis krok po kroku


Krok 1

rozczyn

Rozczyn drożdżowy

Do miseczki kruszymy drożdże (20 g), dodajemy cukier (1 łyżka), mąkę pszenną (2 płaskie łyżki mąki) oraz letnie mleko (100 ml). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.  


Krok 2

placek drożdżowy

Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę (450 g) i cukier puder (80 g). Dodajemy także miękkie masło (70 g), żółtka (2 szt), letnie mleko (100 ml) oraz wyrośnięty rozczyn, całość zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota planetarnego. To powinno zająć około 5 minut. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i nieklejące się bardzo do rąk. Odstawiamy do lekkiego podrośnięcia na 10 minut. Po tym czasie ponownie wyrabiamy przez 5 minut. Ja najczęściej wyrabiam ciasto drożdżowe za pomocą robota planetarnego (na średniej mocy mieszania). Gdy ciasto będzie już elastyczne to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia.


Krok 3

placek drożdżowy

Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta (specjalnie na zdjęciu pokazuję, że szerokość Waszego rozwałkowanego ciasta powinna być mniej więcej podobna do długości Waszej keksówki).


Krok 4

Strucla z serem

Masa serowa:

Do miski dodajemy twaróg (450 g), żółtko, jajko, cukier puder (60 g) oraz cukier waniliowy (20 g). Całość przez chwilkę zblendować np. za pomocą blendera ręcznego.

Nasze rozwałkowane ciasto smarujemy masą serową (omijamy brzegi ciasta).


Krok 5

Strucla z serem

Zwijamy jak roladę, a końce zlepiamy ze sobą.


Krok 6

Naszą roladę tniemy wzdłuż ostrym nożem (tylko końcówkę nie przecinamy).


Krok 7

Strucla z serem

Zaczynamy przeplatać oba końce ciasta (zaczynając od brzegu ciasta nieprzeciętego).


Krok 8

Strucla z serem

Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Roztrzepanym jajkiem smarujemy wierzch ciasta. Odstawiamy na 15 minut do podrośnięcia. Pieczemy przez 40-43 minuty w temp. 185 stopni (u mnie najpierw połowę czasu grzanie dół, a drugą połowę góra-dół).

Po przestygnięciu polewamy gęstym lukrem powstałym w wyniku wymieszania cukru pudru i kilku kropel cytryny.


Strucla

Strucla

Strucla

Strucla

Strucla

Strucla

Średnia ocena 4.4 / 5. Ilość głosów: 81

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
10 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ewelina
Ewelina
1 miesiąc temu

Polecam najpierw jak w przepisie podpiec od samego dołu, mój piekarnik niestety nie ma tej funkcji i trochę się przyjarał. Pięknie wyrósł i jest bardzo dobre

IMG20240302170216
Zuzanna
Zuzanna
2 miesięcy temu

Pierwszy raz robiłam drożdżowe ciasto ,wyszło przepyszne u mnie z dżemem z czarnej porzeczki

IMG_20240223_143821
Anita
Anita
5 miesięcy temu

Czy ciasto można mrozić?

Natalia
Natalia
6 miesięcy temu

Strucla przepyszna 👌🏻 Polecam !

09CD73A5-689F-4081-8688-2205A32617F3.jpeg
Gosia
Gosia
1 rok temu

Bardzo dobre ciasto. Ale ja zrobiłam trochę inaczej ser, i dodałam do niego truskawki.

Strucle

Masz ochotę na pyszną, maślaną strucle? Koniecznie wypróbuj ten prosty przepis! Moja strucla drożdżowa smakuje naprawdę obłędnie. Można ją przygotować na bazie świeżych lub suszonych drożdży. Ja uwielbiam takie puszyste, mięciutkie ciasta drożdżowe, które rozpływają się w ustach. Jeśli szukasz podobnego przepisu, w takim razie koniecznie wypróbuj moją chałkę z maślaną kruszonką. Oba te wypieki smakują obłędnie zaraz po upieczeniu, jak delikatnie przestygną.

Strucla drożdżowa

Moja domowa strucla drożdżowa w połączeniu ze szklanką mleka stanowi świetny pomysł na deser. Ten wypiek oceniam na jako jeden z lepszych jakie tu się pojawiły na blogu. Strucla drożdżowa z serem i lukrem cytrynowym jest przepyszna. W moim domu jest naprawdę uwielbiana i znika z talerzy w oka mgnieniu. Ta drożdżówka z serem z pewnością podbije także Wasze serca i podniebienia. Wystarczy ją tylko raz upiec i się uzależnicie, bo to ciasto drożdżowe z serem dosyć, że pięknie wygląda wizualnie to dodatkowo obłędnie pachnie i smakuje.

Drożdżówka z serem

Moja zawijana drożdżówka z serem w formie rolady pieczona jest w keksówce. Muszę przyznać, że pięknie się kroi. Jeśli szukacie innych zawijanych ciast to wypróbuj moje zawijane ciasto drożdżowe z dżemem i czekoladą. Wypróbuj także moje drożdżówki z serem lub z domowym budyniem waniliowym. Można je zabrać do szkoły lub pracy na drugie śniadanie czy nawet piknik.

RozwińZwiń