Opis przepisu
Strucla drożdżowa z masą serową jest naprawdę obłędnie smaczna! Do tego lukier cytrynowy na wierzchu… No istna poezja smaku!
Strucla z serem
Domowa strucla z serem to fantastyczny wypiek, który smakuje i pachnie obłędnie. Jak ją dzisiaj piekłam to zastanawiałam się czy przypadkiem moi głodni sąsiedzi, którzy wracają właśnie z pracy nie czują na sam zapach ogromnego burczenia w brzuchu… 🙂 No, ale cóż ja mogę na to poradzić? Nic! Ja uwielbiam piec ciasta drożdżowe, a ta strucla z serem przeszła dzisiaj moje najśmielsze oczekiwania smakowe.
Przepis na: Strucla
Składniki:
Rozczyn:
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 100 ml mleka
Ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 100 ml mleka
- 2 żółtka
- 70 g masła
- 80 g cukru pudru
Masa serowa:
- 450 g twarogu półtłustego w kostce
- 1 żółtko
- 1 jajko
- 60 g cukru pudru
- 20 g cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
- 1 roztrzepane jajko
Lukier cytrynowy:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- kilka łyżek soku z cytryny
Zobacz również:
Strucla - przepis krok po kroku
Krok 1
Do miseczki kruszymy drożdże (20 g), dodajemy cukier (1 łyżka), mąkę pszenną (2 płaskie łyżki mąki) oraz letnie mleko (100 ml). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Do miski dodajemy twaróg (450 g), żółtko, jajko, cukier puder (60 g) oraz cukier waniliowy (20 g). Całość przez chwilkę zblendować np. za pomocą blendera ręcznego.
Nasze rozwałkowane ciasto smarujemy masą serową (omijamy brzegi ciasta).
Krok 8
Po przestygnięciu polewamy gęstym lukrem powstałym w wyniku wymieszania cukru pudru i kilku kropel cytryny.
Komentarze
Czy ciasto można mrozić?
Osobiście nigdy nie mroziłam 🙂
Strucla przepyszna 👌🏻 Polecam !
Idealna <3 Dzięki za zdjęcie wypieku!
Bardzo dobre ciasto. Ale ja zrobiłam trochę inaczej ser, i dodałam do niego truskawki.
A tak z ciekawości, jak zrobiłaś ser? 🙂