Domowe drożdżówki z serem i malinami, a do tego biała czekolada… Przecież to się musiało udać!
Dodając ten przepis zajadam się właśnie tą pyszną drożdżówką i tak sobie myślę, że to jedne z najlepszych drożdżówek jakie do tej pory upiekłam… Mięciutkie, puszyste ciasto drożdżowe rozpływa się w ustach! Do tego nadzienie serowe, świeże maliny, posiekana biała czekolada i z wierzchu odrobina polewy z białej czekolady. Czy ja kogoś muszę przekonywać do ich wypróbowania? Nie sądzę!
Drożdżówki z serem
Moim zdaniem nie ma nic lepszego niż domowe drożdżówki! Mam mnóstwo podobnych przepisów na blogu, bo to świetny pomysł na drugie śniadanie do szkoły, pracy czy po prostu jako coś słodkiego do kawki. Jeśli jednak wolisz klasyczne, zawijane drożdżówki z serem to koniecznie wypróbuj ten przepis (klik). Jestem pewna, że również Ci posmakują.
Przepis na: Domowe drożdżówki z serem i malinami
Składniki:
Rozczyn:
- 25 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 100 ml letniego mleka
Ciasto:
- 580 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 100 g cukru pudru lub białego
- ok. 250 ml letniego mleka
- 80 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- 500 g twarogu sernikowego lub twarogu półtłustego w kostce
- 2 żółtka
- 80 g cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1/2 szklanki malin
- 50 g białej czekolady
- roztrzepane jajko
Polewa czekoladowa:
- 4 łyżki śmietanki kremówki
- 70 g białej czekolady
Zobacz również:
Zawijane domowe drożdżówki z serem i malinami:
Krok 1
Do kubka kruszymy 25 g świeżych drożdży, a następnie dodajemy łyżkę cukru, 100 ml letniego mleka (najlepiej letnie, nie gorące) i dwie łyżki mąki pszennej. Dokładnie mieszamy i odkładamy na około 10 minut do wyrośnięcia rozczynu.
Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość (jeżeli drożdże nie urosły tzn. że np mieliśmy stare drożdże lub dodaliśmy zbyt ciepłe mleko itp.)
Krok 2
Ciasto można wyrabiać ręcznie lub tak jak ja w robocie planetarnym z końcówką – hak do ciast drożdżowych.
Dodajemy do miski żółtka (2 szt), cukier puder lub biały (100 g), letnie mleko (250 ml), mąkę pszenną (580 g), a także miękkie masło (80 g). Na sam koniec dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy przez 5-7 minut.
Krok 3
Krok 4
W tym czasie mieszamy twaróg (500 g) np. sernikowy (nie może być rzadki) lub taki w kostce z żółtkami (2 szt), cukrem (80 g) i cukrem z prawdziwą wanilią (1 łyżeczka). Dodajemy jeszcze drobniutko posiekaną białą czekoladę (50 g, można użyć groszków czekoladowych). Lekko ugniatamy i mieszamy za pomocą tłuczka do ziemniaków. Nadzienie serowe ma być dość gęste.
Krok 5
Krok 6
Krok 7
Drugi sposób (tak jak ja zrobiłam na zdjęciu) – rozwałkowane ciasto podzieliłam nożem na około 10 podłużnych pasków. Następnie zwinęłam delikatnie każdy kawałek w rulonik.
Brzegi ciasta zlepiamy, aby w trakcie pieczenia się drożdżówki nie rozwinęły.
Krok 8
Po upieczeniu można dodatkowo oblać drożdżówki polewą z białej czekolady. Do miseczki wlewamy śmietankę (4-5 łyżek) i podgrzewamy przez kilkanaście sekund w mikrofalówce. Dodajemy drobno posiekaną białą czekoladę (70 g) i podgrzewamy znowu przez kilkanaście sekund. Mieszamy i sprawdzamy czy czekolada się rozpuściła. Jeśli nie, wtedy dalej podgrzewamy i mieszamy. Nie podgrzewajcie jednak za długo, bo się czekolada zwarzy.
Przestygnięte domowe drożdżówki oblewamy z wierzchu polewą. Smacznego!
Komentarze
Dzień dobry! Czy mogłaby mi Pani powiedzieć ile gramów suchych drożdży powinnam użyć ponieważ nie mam zwykłych? Dziękuję!
Dzień dobry, około 10 g suchych 🙂
Przy okazji proszę spojrzeć na opakowanie suchych drożdży. Zawsze na nich jest napisane na jaką gramaturę mąki są 🙂
Dzien Dobry. Czy mozna uzyc sera ricotta?
Raczej jest za rzadki… Nie wiem czy się sprawdzi szczerze mówiąc.
Wyszły pyszne 🙂
Superowe wyszły 😍 Bardzo dziękuję za zdjęcie i życzę smacznego ❤️
Czy maliny można zastąpić innymi owocami? Np. borówka amerykańska?
No pewnie 🙂