Domowe drożdżówki z serem i malinami

4.5/5 (63 ocen)

Ilość porcji

10

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

90 min

Domowe drożdżówki z serem i malinami, a do tego biała czekolada… Przecież to się musiało udać!

Dodając ten przepis zajadam się właśnie tą pyszną drożdżówką i tak sobie myślę, że to jedne z najlepszych drożdżówek jakie do tej pory upiekłam… Mięciutkie, puszyste ciasto drożdżowe rozpływa się w ustach! Do tego nadzienie serowe, świeże maliny, posiekana biała czekolada i z wierzchu odrobina polewy z białej czekolady. Czy ja kogoś muszę przekonywać do ich wypróbowania? Nie sądzę!

Drożdżówki z serem

Moim zdaniem nie ma nic lepszego niż domowe drożdżówki! Mam mnóstwo podobnych przepisów na blogu, bo to świetny pomysł na drugie śniadanie do szkoły, pracy czy po prostu jako coś słodkiego do kawki. Jeśli jednak wolisz klasyczne, zawijane drożdżówki z serem to koniecznie wypróbuj ten przepis (klik). Jestem pewna, że również Ci posmakują.

Przepis na: Domowe drożdżówki z serem i malinami

Składniki:

Rozczyn:

  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 100 ml letniego mleka

Ciasto:

  • 580 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru pudru lub białego
  • ok. 250 ml letniego mleka
  • 80 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • 500 g twarogu sernikowego lub twarogu półtłustego w kostce
  • 2 żółtka
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/2 szklanki malin
  • 50 g białej czekolady
  • roztrzepane jajko

Polewa czekoladowa:

  • 4 łyżki śmietanki kremówki
  • 70 g białej czekolady
Wyślij emailem

Zawijane domowe drożdżówki z serem i malinami:


Krok 1

jak zrobić rozczyn drożdżowy

Rozczyn drożdżowy:

Do kubka kruszymy 25 g świeżych drożdży, a następnie dodajemy łyżkę cukru, 100 ml letniego mleka (najlepiej letnie, nie gorące) i dwie łyżki mąki pszennej. Dokładnie mieszamy i odkładamy na około 10 minut do wyrośnięcia rozczynu.

Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość (jeżeli drożdże nie urosły tzn. że np mieliśmy stare drożdże lub dodaliśmy zbyt ciepłe mleko itp.)


Krok 2

jak zrobić ciasto drożdżowe

Ciasto na drożdżówki:

Ciasto można wyrabiać ręcznie lub tak jak ja w robocie planetarnym z końcówką – hak do ciast drożdżowych.

Dodajemy do miski żółtka (2 szt), cukier puder lub biały (100 g), letnie mleko (250 ml), mąkę pszenną (580 g), a także miękkie masło (80 g). Na sam koniec dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy przez 5-7 minut.


Krok 3

przepis na ciasto drożdżowe

Ciasto ma być elastyczne i gładkie (zbytnio nie klejące się do rąk). Następnie je przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut, aby podwoiło swoją objętość. 


Krok 4

przepis na drożdżówki

Nadzienie serowe

W tym czasie mieszamy twaróg (500 g) np. sernikowy (nie może być rzadki) lub taki w kostce z żółtkami (2 szt), cukrem (80 g) i cukrem z prawdziwą wanilią (1 łyżeczka). Dodajemy jeszcze drobniutko posiekaną białą czekoladę (50 g, można użyć groszków czekoladowych). Lekko ugniatamy i mieszamy za pomocą tłuczka do ziemniaków. Nadzienie serowe ma być dość gęste.


Krok 5

drożdżówki z owocami

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta (u mnie o wymiarach około 35×45 cm).  


Krok 6

drożdżówki z owocami

Nakładamy równomiernie nadzienie serowe, a także świeże maliny (1/2 szklanki) omijając brzegi ciasta. 


Krok 7

zawijane drożdżówki

Można formować drożdżówki na dwa sposoby. Jeden z nich to po prostu zwijanie rolady i podzielenie jej na 10 równych części (każdy miał szerokość około 6 cm).

Drugi sposób (tak jak ja zrobiłam na zdjęciu) – rozwałkowane ciasto podzieliłam nożem na około 10 podłużnych pasków. Następnie zwinęłam delikatnie każdy kawałek w rulonik.

Brzegi ciasta zlepiamy, aby w trakcie pieczenia się drożdżówki nie rozwinęły.


Krok 8

drożdżówki z serem

Uformowane drożdżówki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odkładamy na ok. 5-10 minut do lekkiego wyrośnięcia. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy do zarumienienia w temp. 190 stopni przez ok. 20-23 minuty (u mnie góra-dół, bez termoobiegu).

Po upieczeniu można dodatkowo oblać drożdżówki polewą z białej czekolady. Do miseczki wlewamy śmietankę (4-5 łyżek) i podgrzewamy przez kilkanaście sekund w mikrofalówce. Dodajemy drobno posiekaną białą czekoladę (70 g) i podgrzewamy znowu przez kilkanaście sekund. Mieszamy i sprawdzamy czy czekolada się rozpuściła. Jeśli nie, wtedy dalej podgrzewamy i mieszamy. Nie podgrzewajcie jednak za długo, bo się czekolada zwarzy.

Przestygnięte domowe drożdżówki oblewamy z wierzchu polewą. Smacznego!


Domowe drożdżówki

Domowe drożdżówki

drożdżówki z serem

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 63

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia A
Kasia A
3 miesięcy temu

Dzień dobry! Czy mogłaby mi Pani powiedzieć ile gramów suchych drożdży powinnam użyć ponieważ nie mam zwykłych? Dziękuję!

Maria
Maria
8 miesięcy temu

Dzien Dobry. Czy mozna uzyc sera ricotta?

Monika
Monika
1 rok temu

Wyszły pyszne 🙂

inbound8821179461111624158.jpg
Ola
Ola
1 rok temu

Czy maliny można zastąpić innymi owocami? Np. borówka amerykańska?