Drożdżówkowe świnki z marmoladką

5/5 (3 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

75 min + pieczenie

Opis przepisu

To smaczne, wychodzące zawsze ciasto, a drożdżówki w kształcie zwierząt naprawdę mogą wywołać wielki uśmiech dziecka. Tak naprawdę jakie nadzienie by się nie dodało to i tak drożdżówki będą bardzo smakować. Dzisiaj w wersji dziecięcej zapraszam do wypróbowania zwierzątka, którego wykonanie jest bardzo proste. Z tego przepisu wychodzi 8 większych świnek 🙂

Przepis na: Drożdżówkowe świnki z marmoladką

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 200 ml mleka
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1/2 dżemu (gęstego!) lub twardej marmolady
  • lukier: 2 łyżki cukru pudru, kilka kropel wody
Wyślij emailem

Drożdżówkowe świnki z marmoladką - przepis krok po kroku


Krok 1

Drożdżówkowe świnki z marmoladką

Drożdże rozpuszczamy z cukrem, 1/2 szklanki ciepłego (nie gorącego) mleka oraz 2 łyżkami mąki. Mieszamy i odstawiamy rozczyn aby chwilę podrósł ( Jeżeli rozczyn nie zwiększył swojej objętości to niestety trzeba zacząć od nowa).


Krok 2

Drożdżówkowe świnki

W większym naczyniu wsypujemy mąkę, rozczyn, resztę mleka, rozpuszczone masło, szczyptę soli, mieszamy początkowo łyżką. 


Krok 3

Drożdżówki

Wyrabiamy gładkie ciasto. Wkładamy do naczynia, przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 1 h, aby ciasto podrosło.


Krok 4

Drożdżówkowe świnki z marmoladką

Aby wykonać świnki należy podzielić ciasto na dwie części ( w stosunku 1:3). Z większej części ciasta najpierw zagniatamy rękami 8 kulek, do ich środka nakładamy łyżeczkę dżemu (ważne żeby był gęsty), łączymy ze sobą brzegi, odwracamy, aby miejsce ich łączenia były pod spodem.


Krok 5

Drożdżówki

Z mniejszej części ciasta robimy 8 większych kulek (na pyszczek) i 16 malutkich (na uszy), widelcem w większych robimy dwie dziurki.


Krok 6

Drożdżówkowe świnki z marmoladką

Nakładamy każdą naszą największą nadzianą kulę (głowę) na wysmarowaną tłuszczem foremkę, na środek nakładamy pyszczek, uszka po bokach, delikatnie łączymy (dociskamy) aby całość się trzymała. Piec około 20-22 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu oczy robimy z lukru, a gałki oczne robimy w taki sposób, że jak zostanie nam troszkę lukru to dodajemy do niego szczyptę kakao, mieszamy. (Ważne aby lukier był bardzo gęsty bo inaczej wypłynie ze świnek. Powodzenia i smacznego!


Drożdżówkowe świnki z marmoladką

Drożdżówkowe świnki z marmoladką

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 3

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ewela
Ewela
8 lat temu

Wczoraj wieczorkiem upieklam i jeszcze tak zachwyconego synka nie widzialam! Wizualnie to troche oczy mi sie rozlaly bo chyba mialam za rzadki lukier ale w smaku byly boskie ;];]

Ewela
Ewela
8 lat temu

Wczoraj wieczorkiem upieklam i jeszcze tak zachwyconego synka nie widzialam! Wizualnie to troche oczy mi sie rozlaly bo chyba mialam za rzadki lukier ale w smaku byly boskie ;];]

Ewela
Ewela
8 lat temu

Jak je pokazałam synkowi to od razu powiedzial: “Mamooooo zrobisz mi takie swinki?” hehe 🙂 jak mus to mus.

Ewela
Ewela
8 lat temu

Jak je pokazałam synkowi to od razu powiedzial: “Mamooooo zrobisz mi takie swinki?” hehe 🙂 jak mus to mus.