Drożdżówki z owocami i kruszonką

4.2/5 (22 ocen)

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

90 min + pieczenie

Drożdżówki z owocami i kruszonką

Opis przepisu

Już prawie maj, a dalej jest zimno, deszczowo, ponuro. Jutro będę biec w biegu nocnym na 10 km w Krakowie, a czarno to widzę, ponieważ zapowiadają 7 stopni i deszcz… No cóż, jakoś muszę dać radę 🙂 W końcu biegałam już w dużo gorszych warunkach. Dzisiaj na poprawę humoru zapraszam Was na drożdżówki z konfiturą malinową oraz kruszonką! Mięciutkie, puchate, mocno owocowe… Polecam jeszcze ciepłe, wtedy jest to istna poezja <3

Przepis na: Drożdżówki z owocami i kruszonką

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 150 ml mleka
  • 1 jajko
  • 90 g masła, roztopionego
  • 60 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • konfitura z malin firmy Stovit
  • kruszonka: 50 g masła, 50 g cukru, 100 g mąki, 16 g cukru waniliowego
Wyślij emailem

Drożdżówki z owocami i kruszonką - przepis krok po kroku


Krok 1

Drożdżówki z owocami i kruszonką

Do kubka kruszymy drożdże, dodajemy cukier oraz letnie mleko, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.  


Krok 2

Drożdżówki z owocami i kruszonką

Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, przestygnięte roztopione masło, cukier puder, jajko oraz wyrośnięty rozczyn, całość zagniatamy. Gdy ciasto będzie już elastyczne to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia.


Krok 3

Drożdżówki z owocami i kruszonką

Ciasto dzielimy 8-10 kulek podobnej wielkości. Rozwałkowujemy wałkiem w kształt koła lub kulamy ręcznie. Na środku każdego ciasta robimy wgłębienie np za pomocą szklanki lub kieliszka. Do tego wgłębienia nakładamy po łyżce gęstej konfitury. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, lekko smarujemy tłuszczem, nakładamy w odstępach drożdżówki, posypujemy przygotowaną kruszonką. Piec przez ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Smacznego!


Drożdżówki z owocami i kruszonką

Drożdżówki z owocami i kruszonką

Średnia ocena 4.2 / 5. Ilość głosów: 22

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Roksanak
Roksana
3 miesięcy temu

Robiłam je 2 raz za 1 razem wyszły twarde i dość mocno przypieczone lecz teraz nie podsypywalam przy rolowaniu tylko robiłam to w rękach i od razu na blachę i wyszły obłędne , przepis 10/10 tylko szkoda że nie jest dopisek odnośnie studzenia 🥰

IMG_20240118_224451
Ada
Ada
4 miesięcy temu

Pierwszy raz zrobiłam drożdżówki i to z Pani przepisu! Bałam się, że będą nie smaczne bo wyszło mi trochę twarde ciasto ale okazały sie pyszne! Trochę wprawy i wyjdą o niebo lepsze:)
Zrobiłam je z czekoladą oraz domowym dżemem dziadka i kruszonką.
Bardzo polecam przepis ten jak i na inne pyszne przepisy z tego bloga 🙂

20231127_174147.jpg
Ewelina
Ewelina
3 lat temu

Zawsze robię z tego przepisu ale z podwójnej porcji tak szybko znikają że nie opłaca robić się jednej porcji. Rewelacyjnie

Kala
Kala
5 lat temu

Drożdżówki zrobione dwie godziny temu,nie ma po nich już nawet śladu!
Szybko się je robi i jeszcze szybciej znikają,są pyszne!

Kala
Kala
5 lat temu

Drożdżówki zrobione dwie godziny temu ,już nie ma śladu po nich!
Są pyszne i szybko się je robi 🙂

Ewcia
Ewcia
6 lat temu

Rewelacyjne ciasto mi wyszło 🙂 dodałam rabarbar i kruszonkę