Opis przepisu
Już prawie maj, a dalej jest zimno, deszczowo, ponuro. Jutro będę biec w biegu nocnym na 10 km w Krakowie, a czarno to widzę, ponieważ zapowiadają 7 stopni i deszcz… No cóż, jakoś muszę dać radę 🙂 W końcu biegałam już w dużo gorszych warunkach. Dzisiaj na poprawę humoru zapraszam Was na drożdżówki z konfiturą malinową oraz kruszonką! Mięciutkie, puchate, mocno owocowe… Polecam jeszcze ciepłe, wtedy jest to istna poezja <3
Przepis na: Drożdżówki z owocami i kruszonką
Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 150 ml mleka
- 1 jajko
- 90 g masła, roztopionego
- 60 g cukru pudru
Dodatkowo:
- konfitura z malin firmy Stovit
- kruszonka: 50 g masła, 50 g cukru, 100 g mąki, 16 g cukru waniliowego
Zobacz również:
Drożdżówki z owocami i kruszonką - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Komentarze
Robiłam je 2 raz za 1 razem wyszły twarde i dość mocno przypieczone lecz teraz nie podsypywalam przy rolowaniu tylko robiłam to w rękach i od razu na blachę i wyszły obłędne , przepis 10/10 tylko szkoda że nie jest dopisek odnośnie studzenia 🥰
Czyli za pierwszym razem za bardzo były podsypywane mąką skoro wyszły twardawe 🙂
Nie rozumiem o co chodzi z tym dopiskiem- normalnie je studzimy. Wyjmujesz z piekarnika. studzisz 😛 Gdyby było to skomplikowane to bym ten etap rozpisała…
Pierwszy raz zrobiłam drożdżówki i to z Pani przepisu! Bałam się, że będą nie smaczne bo wyszło mi trochę twarde ciasto ale okazały sie pyszne! Trochę wprawy i wyjdą o niebo lepsze:)
Zrobiłam je z czekoladą oraz domowym dżemem dziadka i kruszonką.
Bardzo polecam przepis ten jak i na inne pyszne przepisy z tego bloga 🙂
Może ciasto było za słabo wyrobione lub za dużo podsypywała Pani mąką… 🙂 Cieszę się, że drożdżówki smakowały!
Zawsze robię z tego przepisu ale z podwójnej porcji tak szybko znikają że nie opłaca robić się jednej porcji. Rewelacyjnie
Drożdżówki zrobione dwie godziny temu,nie ma po nich już nawet śladu!
Szybko się je robi i jeszcze szybciej znikają,są pyszne!
Drożdżówki zrobione dwie godziny temu ,już nie ma śladu po nich!
Są pyszne i szybko się je robi 🙂
Rewelacyjne ciasto mi wyszło 🙂 dodałam rabarbar i kruszonkę