Rogaliki drożdżowe z białą czekoladą

5/5 (3 ocen)

Ilość porcji

12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

65 min + pieczenie

Opis przepisu

Dzisiaj będąc w większym supermarkecie rzuciła mi się biała czekolada Wedla z cząsteczkami mango oraz chrupkami- nigdy wcześniej takiej nie jadłam. Wiedziałam, że muszę ją kupić i coś koniecznie z niej zrobić 🙂 Padło na rogaliki drożdżowe, do których ta czekolada pasowała jak ulał. Jak dla mnie strzał w dziesiątkę. Rogaliki wyszły mięciutkie, delikatne, puszyste, a nadzienie o posmaku mango sprawiało, że na jednym ciężko było poprzestać. Z przepisu wychodzi 12 większych rogalików. Ich wierzch posypałam jeszcze przed wsadzeniem do piekarnika cukrem trzcinowym, który przypieczony smakuje jeszcze lepiej niż cukier puder.

Przepis na: Rogaliki drożdżowe z białą czekoladą

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży instant
  • 4 łyżki cukru
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • 250 ml ciepłego mleka

Dodatkowo:

  • 1 tabliczka białej czekolady Wedla z cząstkami mango i chrupkami
  • 1 jajko do wysmarowania rogalików
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
Wyślij emailem

Rogaliki drożdżowe z białą czekoladą - przepis krok po kroku


Krok 1

Rogaliki z białą czekoladą

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, drożdże instant oraz cukier.  


Krok 2

Rogaliki drożdżowe

Masło rozpuszczamy w rondelku, odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. Tak samo robimy z mlekiem. Do miski z mąką dodajemy letnie mleko, masło, wszystko mieszamy łyżką.


Krok 3

Rogaliki z białą czekoladą

Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w  ciepłe miejsce na około 50-60 minut. 


Krok 4

Rogaliki drożdżowe z białą czekoladą

Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z osobna wałkujemy i wycinamy po 6 trójkątów (łącznie powinno wyjść 12 większych rogalików). Na środek każdego trójkąta dajemy po kosteczce lub dwóch (jak ktoś lubi bardzo dużo nadzienia :)).Zawijamy rogaliki.


Krok 5

Rogaliki drożdżowe

Układamy równomiernie na wysmarowanej tłuszczem foremce. Smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy cukrem trzcinowym. Piec około 20 minut w temp. 190 stopni. Smacznego!


Rogaliki drożdżowe z białą czekoladą

Rogaliki drożdżowe

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 3

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments