Dzisiaj będąc w większym supermarkecie rzuciła mi się biała czekolada Wedla z cząsteczkami mango oraz chrupkami- nigdy wcześniej takiej nie jadłam. Wiedziałam, że muszę ją kupić i coś koniecznie z niej zrobić 🙂 Padło na rogaliki drożdżowe, do których ta czekolada pasowała jak ulał. Jak dla mnie strzał w dziesiątkę. Rogaliki wyszły mięciutkie, delikatne, puszyste, a nadzienie o posmaku mango sprawiało, że na jednym ciężko było poprzestać. Z przepisu wychodzi 12 większych rogalików. Ich wierzch posypałam jeszcze przed wsadzeniem do piekarnika cukrem trzcinowym, który przypieczony smakuje jeszcze lepiej niż cukier puder.
Przepis na: Rogaliki drożdżowe z białą czekoladą
Przygotowanie: 65 min
Pieczenie: 20 min
Łącznie: 85 min
Liczba porcji: 12
Składniki:
- 500 g mąki
- 7 g drożdży instant
- 4 łyżki cukru
- 80 g rozpuszczonego masła
- 250 ml ciepłego mleka
Dodatkowo:
- 1 tabliczka białej czekolady Wedla z cząstkami mango i chrupkami
- 1 jajko do wysmarowania rogalików
- 1 łyżka cukru trzcinowego
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, drożdże instant oraz cukier.
Masło rozpuszczamy w rondelku, odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. Tak samo robimy z mlekiem. Do miski z mąką dodajemy letnie mleko, masło, wszystko mieszamy łyżką.
Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 50-60 minut.
Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z osobna wałkujemy i wycinamy po 6 trójkątów (łącznie powinno wyjść 12 większych rogalików). Na środek każdego trójkąta dajemy po kosteczce lub dwóch (jak ktoś lubi bardzo dużo nadzienia :)).Zawijamy rogaliki.
Układamy równomiernie na wysmarowanej tłuszczem foremce. Smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy cukrem trzcinowym. Piec około 20 minut w temp. 190 stopni. Smacznego!