Opis przepisu
Delikatne, puszyste ciasto przełożone śliwką prażoną z czekoladą… Do tego polane cytrynowym lukrem – połączenie idealne! Są to odrywane drożdżowe zawijańce z dżemem, które z pewnością podbiją Twoje serce oraz podniebienie. Wychodzą super w mniejszej kwadratowej foremce (9 większych drożdżówek) wtedy je równomiernie porozkładaj aby bardzo nie rozlazły się na boki. Równie dobrze możesz posmarować je nutellą, kremem czekoladowym, orzechowym i np. ich wierzch posypać posiekanymi orzechami. W każdym wariancie wyjdą super!
Przepis na: Drożdżowe zawijańce z dżemem
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 150 ml mleka
- 1 jajko
- 100 g masła, roztopionego
- 80 g cukru
Dodatkowo:
- dżem – śliwka prażona z czekoladą firmy Stovit
- lukier cytrynowy: 3/4 szklanki cukru pudru, ok. 2 łyżek wyciśniętego soku z cytryny
Zobacz również:
Drożdżowe zawijańce z dżemem - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Krok 5
Komentarze