Delikatne, puszyste ciasto przełożone śliwką prażoną z czekoladą… Do tego polane cytrynowym lukrem – połączenie idealne! Są to odrywane drożdżowe zawijańce z dżemem, które z pewnością podbiją Twoje serce oraz podniebienie. Wychodzą super w mniejszej kwadratowej foremce (9 większych drożdżówek) wtedy je równomiernie porozkładaj aby bardzo nie rozlazły się na boki. Równie dobrze możesz posmarować je nutellą, kremem czekoladowym, orzechowym i np. ich wierzch posypać posiekanymi orzechami. W każdym wariancie wyjdą super!
Przepis na: Drożdżowe zawijańce z dżemem
Przygotowanie: 70 min
Pieczenie: 25 min
Łącznie: 95 min
Liczba porcji: 9
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 150 ml mleka
- 1 jajko
- 100 g masła, roztopionego
- 80 g cukru
Dodatkowo:
- dżem – śliwka prażona z czekoladą firmy Stovit
- lukier cytrynowy: 3/4 szklanki cukru pudru, ok. 2 łyżek wyciśniętego soku z cytryny
Do kubka kruszymy drożdże, dodajemy cukier oraz letnie mleko, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione masło, syrop cynamonowy, jajko oraz wyrośnięty rozczyn, całość zagniatamy. Gdy ciasto będzie już elastyczne to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkowujemy w kształt prostokąta. Następnie smarujemy je dżemem lub nutellą (brzegi zostawiamy puste).
Zwijamy jak roladę, łączymy ze sobą końce. Ucinamy ciasto w równych odstępach.
Gotowe bułeczki układamy równomiernie na foremce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 25 minut w temp. 190 stopni. Przestygnięte drożdżówki polewamy cytrynowym lukrem. Smacznego!