CiastaCiasta drożdżoweDla dzieciDla dzieciPiknikRogalikiSpecjalne okazjeSłodkości

Rogaliki z dżemem i płatkami migdałowymi

Sposób na umilenie sobie brzydkiego, deszczowego dnia, w którym padał deszcz ze śniegiem, mimo tego, że dwa dni temu chodziłam już w sandałkach? Najlepszy pomysł to przygotowanie pysznych, puchatych rogalików z dżemem truskawkowym i płatkami migdałowymi + ciepłe kakao 🙂 Pełnia szczęścia! Ciasto drożdżowe jest bardzo proste do przygotowania, niestety troszkę czasochłonne bo musi chwilę wyrastać, lecz moim zdaniem warto poczekać… Wychodzi mięciutkie, delikatne, sprężyste i bardzo szybko znika z talerzy, ale myślę, że to akurat jego wielka zaleta.

Przepis na: Rogaliki z dżemem i płatkami migdałowymi

  Łącznie: 90 min

 Liczba porcji: 14

Składniki :

  • 25 g świeżych drożdży
  • 520 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • 250 ml letniego mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła miękkiego

Dodatkowo:

  • 1 roztrzepane jajko
  • dżem truskawkowy firmy Stovit
  • 50 g płatków migdałowych

Wykonanie:

Do miseczki wkruszyć drożdże (25 g), dodać letnie (nie gorące!) mleko (100 ml), łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na przynajmniej 10 minut żeby ładnie wyrosło. Rozczyn powinien zdecydowanie zwiększyć swoją objętość.

Do drugiego większego naczynia z mąką wlać rozczyn drożdżowy, jajko, pozostałe letnie mleko, cukier puder, miękkie masło (nie margaryna!) i zagnieść ciasto ręką lub w misie robota planetarnego (z końcówką – hak do ciast drożdżowych).

Można nieco podsypać blat mąką lecz nie radziłabym przesadzać z ilością dodanej mąki bo ciasto później może wyjść nieco twardawe. Po 5-minutowym wyrabianiu ciasto powinno być już sprężyste i nieklejące się do ręki. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, na blacie podsypanym mąką pierwszą część rozwałkować na kształt koła. Przy pomocy noża przekroić kółko na kilka równych trójkątów. Następnie na każdy trójkąt nakładamy łyżeczkę dżemu (lepiej żeby był dość gęsty). Zwinąć do najszerszego końca, nadając kształt rogalika. Gdy już zrolujemy nasze wszystkie rogaliki to układamy je na wysmarowanej tłuszczem foremce, w mniej więcej równych odstępach. Włączyć piekarnik na około 190 stopni.  Odstawić rogaliki do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kilka minut. Posmarować je roztrzepanym jajkiem aby były po upieczeniu ładnie zarumienione oraz posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawić rogaliki do piekarnika na 15 – 20 minut, aż się zrumienią. Smacznego!


Rogaliki z dżemem i płatkami migdałowymi

Rogaliki z dżemem i płatkami migdałowymi

Rogaliki z dżemem i płatkami migdałowymi

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
7 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Alicja
3 miesięcy temu

Ile dodać mleka do rozczynu, połowę z przepisu?

Sylwia Jarosiewicz
5 lat temu

Ile dodać mleka do każdej z miseczek?

Kalinka
5 lat temu

były pyszne, polecam przepis!

Sylwia Jarosiewicz
5 lat temu

Ile dodać mleka do każdej z miseczek?

Kalinka
5 lat temu

były pyszne, polecam przepis!

Back to top button