Zakręcone cynamonowe bułeczki są po prostu rewelacyjne! Ciasto wychodzi mięciutkie, a dodatkowo pięknie pachnie cynamonem dzięki dodatkowi pysznego syropu cynamonowego Eterno. Zniknęły w oka mgnieniu, a jutro prawdopodobnie zrobię je od nowa bo są naprawdę smaczne i wyglądają pięknie 🙂
Przepis na: Zakręcone cynamonowe bułeczki
Przygotowanie: 70 min
Pieczenie: 25 min
Łącznie: 95 min
Liczba porcji: 16
Składniki:
- 550 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 1 jajko
- 120 g masła, roztopionego
- 70 g cukru
- 30 g świeżych drożdży
- 50 ml syropu cynamonowego Eterno
Cynamonowe nadzienie:
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 70 g masła miękkiego
Do kubka kruszymy drożdże, dodajemy cukier oraz letnie mleko, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione masło, syrop cynamonowy, jajko oraz wyrośnięty rozczyn, całość zagniatamy. Gdy ciasto będzie już elastyczne to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 50 minut do wyrośnięcia.
Miękkie masło mieszamy z cukrem trzcinowym i cynamonem, można zrobić to łyżką. Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta (dwa razy dłuższy niż jego szerokość). Smarujemy nadzieniem, następnie ciasto składamy w pół tworząc kwadrat. Tniemy nożem równe paski (długie i wąskie). Każdy pasek nacinamy znowu na pół wzdłuż (nie tniemy jednak do końca, zostawiamy 2 cm odstępu). Zwijamy w kształt różyczki (jak na tym filmiku).
Gotowe bułeczki układamy równomiernie na foremce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 22-25 minut w temp. 190 stopni. Smacznego!