Hmmm kto nie lubi nutelli? Dzisiaj propozycja na pyszną drożdżową gwiazdę z nutellą. Naprawdę ciężko jej się oprzeć, u mnie zniknęła jeszcze ciepła. Wygląda bardzo efektownie… Aż się zdziwiłam, że za pierwszym razem już mi taka równiutka gwiazdka wyszła.
Przepis na: Nutellowa drożdżowa gwiazda
Przygotowanie: 60
Pieczenie: 20 min
Łącznie: 80 min
Składniki:
- 400 g mąki
- 30 g drożdży
- 4 łyżki cukru
- 200 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 50 g roztopionego masła
- szczypta soli
Dodatkowo:
- nutella bądź krem czekoladowy
W kubku mieszamy drożdże z cukrem i ciepłym mlekiem. Odstawiamy rozczyn na 10 minut do podrośnięcia. Do mąki dodajemy rozczyn, jajko, roztopione masło oraz szczyptę soli.
Ciasto zagniatamy aż będzie gładkie i sprężyste. Odkładamy na 40 minut do podrośnięcia.
Ciasto dzielimy na cztery równe części. Każdą rozwałkowujemy w kształt koła. Na blaszkę nakładamy pierwsze koło, smarujemy go nutellą, później na to kolejne ciasto, znowu nutellę, ciasto, nutellę oraz przykrywamy ostatnim ciastem.
Na środku koła ustawiamy szklankę, wycinamy równe odstępy zaczynając od szklanki do brzegów ciasta. Podwijamy nasze równe części tworząc kształt gwiazdy.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez 22-25 minut w temp. 180 stopni.