Prosiliście mnie już kilkukrotnie o filmik na ciasto ze śliwkami no i się doczekaliście! Przygotowałam ciasto drożdżowe ze śliwkami i maślaną kruszonką. Bardzo proste, smaczne i tanie! Koniecznie wypróbujcie 🙂
Przepis na: Drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką
Składniki:
Rozczyn:
- 25 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- przygotowany rozczyn
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru pudru
- 100 g rozpuszczonego masła
- w razie potrzeby dosypujemy ok. 50-100 g mąki
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 50 g cukru kryształu
Dodatkowo:
- ok. 500 g śliwek
Zobacz również:
Drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko (ok.3/4 szklanki), 2 łyżki cukru i mąki. Dobrze wymieszać i odstawić na przynajmniej 10 minut żeby ładnie wyrosło. Rozczyn powinien zdecydowanie zwiększyć swoją objętość.
Do drugiego większego naczynia z mąką wlać rozczyn, jajka, pozostałe ciepłe mleko, cukier, rozpuszczone masło i zagnieść ciasto ręką (w razie gdyby ciasto było rzadkie to dosypujemy ok. 50-100 g mąki). Można troszkę podsypać mąką lecz nie radziłabym przesadzać z ilością dodanej mąki bo ciasto później może wyjść nieco twardawe. Po 5-minutowym wyrabianiu ciasto powinno być już sprężyste i nieklejące się do ręki. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na niecałą godzinkę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Składniki na kruszonkę dodajemy do miski, chwilkę mieszamy aż powstanie kruszonka.
Wyrośnięte ciasto nakładamy do foremki o wymiarach 24 x 24 cm wysmarowanej tłuszczem, równamy ciasto. Nakładamy wypestkowane śliwki i posypujemy kruszonką. Piec około 35 – 40 minut w temp. 180 stopni.. Smacznego!
Komentarze
Moja babcia robiła takie ciasto, bo miała latem masę śliwek z działki. Ciasto jest bardzo smaczne ale jak to drożdżowy wypiek, szybko wysycha. Warto je piec dla co najmniej kilku gości. Pozdrawiam:)