Ciasto żyrafa

3/5 (3 ocen)

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

70 min + pieczenie

Opis przepisu

Już od dawna chodziło za mną zwykłe, proste ciasto drożdżowe z lukrem. Dzisiaj w troszkę innym wydaniu- ciasto żyrafa! Jest dość proste w wykonaniu, a jednak oryginalnie wygląda i wszyscy w domu się mnie pytali jak je zrobiłam. Zniknęło z talerzy tak szybko, że ledwo co zdążyłam je sfotografować.

Przepis na: Ciasto żyrafa

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży świeżych
  • 5 łyżek cukru
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • 3 kostki czekolady orzechowej
  • 1 łyżka kakao
Wyślij emailem

Ciasto żyrafa - przepis krok po kroku


Krok 1

Ciasto żyrafa

Do szklanki kruszymy drożdże, dodajemy cukier oraz letnie mleko, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.  


Krok 2

Ciasto żyrafa

Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione masło, jajko oraz wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w  ciepłe miejsce na około 40 minut.


Krok 3

Ciasto żyrafa

Ciasto dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy łyżkę kakao oraz roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę orzechową.


Krok 4

Ciasto żyrafa

Ciasto odstawiamy znowu na około 10 minut.


Krok 5

Ciasto żyrafa

Ciasto jasne i ciemne dzielimy nożem na 5 równych części.


Krok 6

Ciasto żyrafa

Rozwałkowujemy każdy kawałek ciasto na długi i wąski pasek.


Krok 7

Ciasto żyrafa

Jasne paski rozwałkowujemy aby zawinąć w nie ciemne paski.


Krok 8

Ciasto żyrafa

Układamy nasze ruloniki w wysmarowanej tłuszczem keksówce. Piec przez około 30 minut w temp. 180 stopni. Smacznego!


Ciasto żyrafa

Ciasto żyrafa

Średnia ocena 3 / 5. Ilość głosów: 3

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments