Już od dawna chodziło za mną zwykłe, proste ciasto drożdżowe z lukrem. Dzisiaj w troszkę innym wydaniu- ciasto żyrafa! Jest dość proste w wykonaniu, a jednak oryginalnie wygląda i wszyscy w domu się mnie pytali jak je zrobiłam. Zniknęło z talerzy tak szybko, że ledwo co zdążyłam je sfotografować.
Przepis na: Ciasto żyrafa
Przygotowanie: 70 min
Pieczenie: 30 min
Łącznie: 100 min
Składniki:
- 450 g mąki
- 20 g drożdży świeżych
- 5 łyżek cukru
- 60 g rozpuszczonego masła
- 100 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
Dodatkowo:
- 3 kostki czekolady orzechowej
- 1 łyżka kakao
Do szklanki kruszymy drożdże, dodajemy cukier oraz letnie mleko, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione masło, jajko oraz wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut.
Ciasto dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy łyżkę kakao oraz roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę orzechową.
Ciasto odstawiamy znowu na około 10 minut.
Ciasto jasne i ciemne dzielimy nożem na 5 równych części.
Rozwałkowujemy każdy kawałek ciasto na długi i wąski pasek.
Jasne paski rozwałkowujemy aby zawinąć w nie ciemne paski.
Układamy nasze ruloniki w wysmarowanej tłuszczem keksówce. Piec przez około 30 minut w temp. 180 stopni. Smacznego!