Opis przepisu
Już od dawna chodziło za mną zwykłe, proste ciasto drożdżowe z lukrem. Dzisiaj w troszkę innym wydaniu- ciasto żyrafa! Jest dość proste w wykonaniu, a jednak oryginalnie wygląda i wszyscy w domu się mnie pytali jak je zrobiłam. Zniknęło z talerzy tak szybko, że ledwo co zdążyłam je sfotografować.
Przepis na: Ciasto żyrafa
Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 20 g drożdży świeżych
- 5 łyżek cukru
- 60 g rozpuszczonego masła
- 100 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
Dodatkowo:
- 3 kostki czekolady orzechowej
- 1 łyżka kakao
Wyślij emailem
Zobacz również:
Ciasto żyrafa - przepis krok po kroku
Krok 1
Do szklanki kruszymy drożdże, dodajemy cukier oraz letnie mleko, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Krok 2
Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione masło, jajko oraz wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut.
Krok 3
Ciasto dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy łyżkę kakao oraz roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę orzechową.
Krok 8
Układamy nasze ruloniki w wysmarowanej tłuszczem keksówce. Piec przez około 30 minut w temp. 180 stopni. Smacznego!
Komentarze