Drożdżowy zawijaniec z dżemem

4.8/5 (285 ocen)

Ilość porcji

8-12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

70 min + pieczenie

Drożdżowy zawijaniec

Opis przepisu

Drożdżowy zawijaniec z dżemem truskawkowym oraz waniliową kruszonką! 🙂 To receptura na idealnie zaczęty weekend! Nie wyobrażam sobie lepszego ciasta drożdżowego do sobotniej/niedzielnej kawusi. Jest bardzo proste do wykonania, nawet odważyłabym się powiedzieć, że ciężko je zepsuć! Jeżeli dobrze wykonamy rozczyn (będzie rosnąć) to już dalej wszystko powinno pójść bez najmniejszych komplikacji.

Polecam wykonać je z marmoladą lub dżemem twardszym, nie może płynny. Pieczemy je w keksówce, a następnie po upieczeniu należy niestety przynajmniej z godzinkę odczekać aż ciasto przestygnie. Pewnie się oburzycie czytając moje ostatnie zdanie! Wiem, że będzie pięknie pachniało i ślinka będzie lecieć na sam widok lecz z przestygniętego ciasta nie będzie wylatywać gorący dżem tylko fajnie zastygnie i wtedy ciasto będzie pięknie kroić na talerzyki.

Zawsze używana przeze mnie szklanka w przepisach ma 250 ml.

Przepis na: Drożdżowy zawijaniec z dżemem

Składniki:

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 120 g roztopionego masła
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • dżem z truskawek firmy Stovit
  • 1 roztrzepane jajko

Kruszonka:

  • 10 g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru waniliowego
Wyślij emailem

Drożdżowy zawijaniec z dżemem - przepis krok po kroku


Krok 1

Drożdżowy zawijaniec

W kubku wymieszać drożdże z  ½ szklanki ciepłego( nie gorącego!) mleka, cukrem i łyżeczką maki. Odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia. Do większego naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn oraz pozostałe składniki. Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta smarujemy ręce łyżką oliwy (wtedy fajnie ciasto odchodzi od rąk, a nie przykleja się).


Krok 2

Drożdżowy zawijaniec

Wyrabiamy ciasto przynajmniej 5-10 minut. Po tym czasie wyrobione ciasto wkładamy z powrotem do dużej miski, zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę aby ładnie wyrosło.


Krok 3

Drożdżowy zawijaniec


Ciasto wałkujemy na kształt prostokąta np. o wymiarach 50 cm na 25 cm (25 cm jest to długość mojej keksówki). Na środek ciasta nakładamy równomiernie dżem.


Krok 4

Drożdżowy zawijaniec

Dłuższe boki zaczynamy zwijać w stronę środka ciasta. Przekładamy ciasto do keksówki.


Krok 5

Drożdżowy zawijaniec

Smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem. Przygotowujemy kruszonkę : miękkie masło mieszamy z cukrem oraz mąką, rozcieramy palcami tworząc kruszonkę (ewentualnie można zmiksować kilka sekund mikserem), posypujemy nią ciasto. Piec przez 35 minut w temp. 180 stopni. 


Drożdżowy zawijaniec

Drożdżowy zawijaniec

Drożdżowy zawijaniec

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 285

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
28 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Esther
Esther
8 miesięcy temu

Nie mozna napisac Ile Gram???
Szklanki sa ruzne

Zasada
Zasada
8 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Esther

Ludzie też są różni.

Mania
Mania
1 rok temu

Ciasto jest kuszące więc właśnie szykuję produkty, będzie z powidłami ale chcę na powidła posypać mielone orzechy ,lecz obawiam się czy będzie ok.

Lina
Lina
1 rok temu

Bardzo dobra drozdzoweczka,polecam upiec,
upieklam z twarogiem jak na sernik

IMG_20230401_170050.jpg
Kora
Kora
1 rok temu

To ciasto w ogóle nie chciało się łączyć. W składnikach nie ma jajek. Dopiero po dodaniu jajek ładnie się wyrobiło.

Magdalena
Magdalena
3 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Kora

Jak wyrabiałam mikserem nie chciało się łączyć, myślałam, że może przypadkowo nie ma jajek w przepisie, ale powinny być. Zaczęłam czytać komentarze i jajek nie ma celowo w cieście. Rękami dobrze się wyrabia, wszystko dobrze się łączy. Zobaczymy co mi wyjdzie.

Wiktoria
Wiktoria
1 rok temu
W odpowiedzi do  Kora

Trzeba cierpliwie wyrabiać, w końcu wszystko się łączy 🙂

Justyna
Justyna
1 rok temu

Czy mozna użyć tego ciasta do zrobienia jagodzianek? 🤔🫐🫐🥐

Justyna
Justyna
1 rok temu

Ciasto – poezja!!! 🙂

Agnieszka
Agnieszka
2 lat temu

Czy trzeba wcześniej nagrzać piekarnik?

Jola
Jola
2 lat temu

W cieście nie ma jajek?

Elwira
Elwira
7 lat temu

Czy można świeże drożdże zastąpić suszonymi jesli tak to jakie proporcje

Marek
Marek
7 lat temu

Wczoraj zrobilem i sam się aż zdziwiłem, że wyszło takie smaczne 🙂 dodam tylko, że piekę raz na rok jak już muszę…

halina
halina
7 lat temu

czy mozna maslo zastapic margaryna ?

Sebastian
Sebastian
7 lat temu

Dzisiaj zrobilem i wyszedł mi ten zawijaniec super. Dodałem marmolady o smaku róży 🙂

Fabryka Pomysłów
Fabryka Pomysłów
7 lat temu

po prostu perfekcyjna drożdżówka jak z cukierni 🙂

Fabryka Pomysłów
Fabryka Pomysłów
7 lat temu

perfekcyjna drożdżówka 🙂 wygląda jak ze sklepu 😀

Gosia www.rabarbarowo.pl
Gosia www.rabarbarowo.pl
7 lat temu

Uwielbiam takie drożdżowe wypieki 🙂

Cukry Proste
Cukry Proste
7 lat temu

Idealny!