Opis przepisu
Drożdżowy zawijaniec z dżemem truskawkowym oraz waniliową kruszonką! 🙂 To receptura na idealnie zaczęty weekend! Nie wyobrażam sobie lepszego ciasta drożdżowego do sobotniej/niedzielnej kawusi. Jest bardzo proste do wykonania, nawet odważyłabym się powiedzieć, że ciężko je zepsuć! Jeżeli dobrze wykonamy rozczyn (będzie rosnąć) to już dalej wszystko powinno pójść bez najmniejszych komplikacji.
Polecam wykonać je z marmoladą lub dżemem twardszym, nie może płynny. Pieczemy je w keksówce, a następnie po upieczeniu należy niestety przynajmniej z godzinkę odczekać aż ciasto przestygnie. Pewnie się oburzycie czytając moje ostatnie zdanie! Wiem, że będzie pięknie pachniało i ślinka będzie lecieć na sam widok lecz z przestygniętego ciasta nie będzie wylatywać gorący dżem tylko fajnie zastygnie i wtedy ciasto będzie pięknie kroić na talerzyki.
Zawsze używana przeze mnie szklanka w przepisach ma 250 ml.
Przepis na: Drożdżowy zawijaniec z dżemem
Składniki:
Ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 20 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 120 g roztopionego masła
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- dżem z truskawek firmy Stovit
- 1 roztrzepane jajko
Kruszonka:
- 10 g masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru waniliowego
Zobacz również:
Drożdżowy zawijaniec z dżemem - przepis krok po kroku
Krok 1
W kubku wymieszać drożdże z ½ szklanki ciepłego( nie gorącego!) mleka, cukrem i łyżeczką maki. Odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia. Do większego naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn oraz pozostałe składniki. Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta smarujemy ręce łyżką oliwy (wtedy fajnie ciasto odchodzi od rąk, a nie przykleja się).
Krok 2
Krok 3
Ciasto wałkujemy na kształt prostokąta np. o wymiarach 50 cm na 25 cm (25 cm jest to długość mojej keksówki). Na środek ciasta nakładamy równomiernie dżem.
Krok 5
Komentarze
Nie mozna napisac Ile Gram???
Szklanki sa ruzne
Ludzie też są różni.
Jeśli w przepisie podawana jest gramatura w szklance to zawsze o pojemności 250 ml i ta informacja jest zawarta w przepisie.
Ciasto jest kuszące więc właśnie szykuję produkty, będzie z powidłami ale chcę na powidła posypać mielone orzechy ,lecz obawiam się czy będzie ok.
Nie wiem, nie robiłam tak nigdy 🙂
Bardzo dobra drozdzoweczka,polecam upiec,
upieklam z twarogiem jak na sernik
Superowa wyszła 😍 Cieszę się, że smakuje 🙂
To ciasto w ogóle nie chciało się łączyć. W składnikach nie ma jajek. Dopiero po dodaniu jajek ładnie się wyrobiło.
Jak wyrabiałam mikserem nie chciało się łączyć, myślałam, że może przypadkowo nie ma jajek w przepisie, ale powinny być. Zaczęłam czytać komentarze i jajek nie ma celowo w cieście. Rękami dobrze się wyrabia, wszystko dobrze się łączy. Zobaczymy co mi wyjdzie.
Trzeba cierpliwie wyrabiać, w końcu wszystko się łączy 🙂
Do ciasta drożdżowego nie ma konieczności dodawania jajek żeby się wyrobiło…
Czy mozna użyć tego ciasta do zrobienia jagodzianek? 🤔🫐🫐🥐
Można, ale lepiej już przygotować z tego przepisu: https://poprostupycha.com.pl/przepis/jagodzianki-przepis/
Ciasto – poezja!!! 🙂
Cieszę się, że przypadło do gustu ❤️
Czy trzeba wcześniej nagrzać piekarnik?
Oczywiście, tak jak przy każdym wypieku 🙂
W cieście nie ma jajek?
No nie ma 🤗
Czy można świeże drożdże zastąpić suszonymi jesli tak to jakie proporcje
Jasne, 7 g suszonych zamiast świezych. Wtedy nie robimy rozczynu lecz dodajemy je bezpośrednio już do mąki, robimy lekkie wgłębienie i zalewamy ciepłym/letnim mlekiem, posypujemy cukrem, odstawiamy na chwilkę. Ilość mleka wtedy trzeba zmniejszyć, ciężko mi powiedzieć o ile dokładnie… Proponuję wlać połowę, a później ewentualnie dolewać po troszkę 🙂
Wczoraj zrobilem i sam się aż zdziwiłem, że wyszło takie smaczne 🙂 dodam tylko, że piekę raz na rok jak już muszę…
czy mozna maslo zastapic margaryna ?
Dzisiaj zrobilem i wyszedł mi ten zawijaniec super. Dodałem marmolady o smaku róży 🙂
po prostu perfekcyjna drożdżówka jak z cukierni 🙂
perfekcyjna drożdżówka 🙂 wygląda jak ze sklepu 😀
Uwielbiam takie drożdżowe wypieki 🙂
Idealny!