Drożdżowy zawijaniec z dżemem truskawkowym oraz waniliową kruszonką! 🙂 To receptura na idealnie zaczęty weekend! Nie wyobrażam sobie lepszego ciasta drożdżowego do sobotniej/niedzielnej kawusi. Jest bardzo proste do wykonania, nawet odważyłabym się powiedzieć, że ciężko je zepsuć! Jeżeli dobrze wykonamy rozczyn (będzie rosnąć) to już dalej wszystko powinno pójść bez najmniejszych komplikacji. Polecam wykonać je z marmoladą lub dżemem twardszym, nie może płynny. Pieczemy je w keksówce, a następnie po upieczeniu należy niestety przynajmniej z godzinkę odczekać aż ciasto przestygnie. Pewnie się oburzycie czytając moje ostatnie zdanie! Wiem, że będzie pięknie pachniało i ślinka będzie lecieć na sam widok lecz z przestygniętego ciasta nie będzie wylatywać gorący dżem tylko fajnie zastygnie i wtedy ciasto będzie pięknie kroić na talerzyki.
Przepis na: Drożdżowy zawijaniec z dżemem
Przygotowanie: 70 min
Pieczenie: 35 min
Łącznie: 105 min
Składniki:
Ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 20 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 120 g roztopionego masła
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- dżem z truskawek firmy Stovit
- 1 roztrzepane jajko
Kruszonka:
- 10 g masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru waniliowego
W kubku wymieszać drożdże z ½ szklanki ciepłego( nie gorącego!) mleka, cukrem i łyżeczką maki. Odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia. Do większego naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn oraz pozostałe składniki. Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta smarujemy ręce łyżką oliwy (wtedy fajnie ciasto odchodzi od rąk, a nie przykleja się).
Wyrabiamy ciasto przynajmniej 5-10 minut. Po tym czasie wyrobione ciasto wkładamy z powrotem do dużej miski, zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę aby ładnie wyrosło.
Ciasto wałkujemy na kształt prostokąta np. o wymiarach 50 cm na 25 cm (25 cm jest to długość mojej keksówki). Na środek ciasta nakładamy równomiernie dżem.
Dłuższe boki zaczynamy zwijać w stronę środka ciasta. Przekładamy ciasto do keksówki.
Smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem. Przygotowujemy kruszonkę : miękkie masło mieszamy z cukrem oraz mąką, rozcieramy palcami tworząc kruszonkę (ewentualnie można zmiksować kilka sekund mikserem), posypujemy nią ciasto. Piec przez 35 minut w temp. 180 stopni.
Czy można świeże drożdże zastąpić suszonymi jesli tak to jakie proporcje
Wczoraj zrobilem i sam się aż zdziwiłem, że wyszło takie smaczne 🙂 dodam tylko, że piekę raz na rok jak już muszę…
czy mozna maslo zastapic margaryna ?
Dzisiaj zrobilem i wyszedł mi ten zawijaniec super. Dodałem marmolady o smaku róży 🙂
po prostu perfekcyjna drożdżówka jak z cukierni 🙂
perfekcyjna drożdżówka 🙂 wygląda jak ze sklepu 😀
Uwielbiam takie drożdżowe wypieki 🙂
Idealny!
Czy można świeże drożdże zastąpić suszonymi jesli tak to jakie proporcje
Jasne, 7 g suszonych zamiast świezych. Wtedy nie robimy rozczynu lecz dodajemy je bezpośrednio już do mąki, robimy lekkie wgłębienie i zalewamy ciepłym/letnim mlekiem, posypujemy cukrem, odstawiamy na chwilkę. Ilość mleka wtedy trzeba zmniejszyć, ciężko mi powiedzieć o ile dokładnie… Proponuję wlać połowę, a później ewentualnie dolewać po troszkę 🙂
czy mozna maslo zastapic margaryna ?
Dzisiaj zrobilem i wyszedł mi ten zawijaniec super. Dodałem marmolady o smaku róży 🙂
po prostu perfekcyjna drożdżówka jak z cukierni 🙂
perfekcyjna drożdżówka 🙂 wygląda jak ze sklepu 😀
Uwielbiam takie drożdżowe wypieki 🙂
Idealny!