Drożdżowe serca z marmoladą

0/5 (0 ocen)

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

70 min + pieczenie

Drożdżowe serca z marmoladą

Opis przepisu

Szukasz sprawdzonego, kreatywnego przepisu na walentynki? Gorąco polecam drożdżowe serca z marmoladą! <3 Są pyszne, puchate, mięciutkie, nadziane marmoladą wieloowocową. (Moją inspiracją były serca stąd.) No to po prostu pycha! Moim zdaniem takie własnoręcznie zrobione drożdżowe serca spodobają się Waszemu towarzyszowi i będą idealnym prezentem lub tylko pyszną częścią kolacji walentynkowej. W końcu “przez żołądek do serca” <3

Przepis na: Drożdżowe serca z marmoladą

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 20 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 130 g roztopionego masła

Dodatkowo:

  • marmolada wieloowocowa firmy Stovit
  • 1 roztrzepane jajko
Wyślij emailem

Drożdżowe serca z marmoladą - przepis krok po kroku


Krok 1

Drożdżowe serca z marmoladą

W kubku wymieszać drożdże z  ½ szklanki ciepłego( nie gorącego!) mleka, cukrem i łyżeczką maki. Odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia. Do większego naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn oraz pozostałe składniki. Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta smarujemy ręce łyżką oliwy (wtedy fajnie ciasto odchodzi od rąk, a nie przykleja się).


Krok 2

Drożdżowe bułeczki

Wyrabiamy ciasto przynajmniej 5-10 minut. Po tym czasie wyrobione ciasto wkładamy z powrotem do dużej miski, zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę aby ładnie wyrosło.


Krok 3

Drożdżowe serca z marmoladą

Ciasto dzielimy na ok. 10 równych kulek. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła. Na środku smarujemy marmoladę (1 łyżka).


Krok 4

Drożdżowe serca z marmoladą

Następnie zwinąć razem z marmoladą, w taki sposób jak zwijamy naleśniki.


Krok 5

Drożdżowe serca z marmoladą

Naleśnik należy zwinąć w pół.


Krok 6

Ostrym nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięte 2 cm od góry, dół serca lekko złączyć i docisnąć aby marmolada spodem nie wyleciała, a serce zachowało kształt. Wywinąć lekko na boki rozcięte części, by otrzymać kształt serca. Ułożyć na blaszce w równych odstępach, posmarować jajkiem roztrzepanym. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut.


Drożdżowe serca z marmoladą

Drożdżowe serca z marmoladą

Drożdżowe serca z marmoladą

Drożdżowe serca z marmoladą

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Cyanna
Cyanna
6 lat temu

Czy zamiast świeżych drożdży mogę użyć suszonych?

Lenaa
Lenaa
7 lat temu

poproszę takie serducho kurierem 🙂

Ewa Gudz
Ewa Gudz
7 lat temu

Jakie pięęęęęękne serca! 😉 zrobię je na tlusty czwartek bo nie umiem zrobic dobrych pączków 🙁

Cotakpachnie?
Cotakpachnie?
7 lat temu

mniam, już wiem co upiekę dzieciakom pojutrze 😀