Opis przepisu
Lubisz ciasto drożdżowe oraz maliny? To przepis specjalnie dla Ciebie! Takie odrywane bułeczki drożdżowe z malinami spokojnie mogą Ci zastąpić drugie śniadanie do pracy czy słodką przekąskę dla dzieci do szkoły. Są bardzo proste do przygotowania, jedynie czasochłonne, ponieważ tak jak w przypadku każdego ciasta drożdżowego trzeba poczekać aż ono pięknie wyrośnie. Jednak jest to warte tego poświęcenia… Zapach pieczonej maślanej kruszonki plus smak całych bułeczek Ci to z pewnością wynagrodzi! 🙂
Przepis na: Odrywane bułeczki drożdżowe z malinami
Składniki:
- 550 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 150 ml mleka
- 2 żółtka
- 110 g masła, roztopionego
- 80 g cukru pudru
Dodatkowo:
- roztrzepane jajko
- konfitura z malin firmy Stovit
- kruszonka: 100 g mąki pszennej, 50 g cukru, 50 g masła
Zobacz również:
Odrywane bułeczki drożdżowe z malinami - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Ciasto dzielimy na mniej więcej 8 równych części. Każdą lekko rozwałkowujemy w kształt koła. Do środka każdej nakładamy 1 łyżkę gęstej konfitury, boki dokładnie zlepiamy. Każdą bułeczkę układamy w odstępach w tortownicy. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Następnie posypujemy je kruszonką (w misce miksujemy przez kilka sekund masło, cukier oraz mąkę).
Piec przez 25 minut w temp. 190 stopni. Przestygnięte drożdżówki można opcjonalnie posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze