Ciasta drożdżoweFitSłodkości

Odchudzone, orkiszowe drożdżówki z serem

Od początku stycznia intensywnie wyszukujecie na blogu przepisy dietetyczne, fit, bezglutenowe itp. W relacji na Instastory zapytałam się Was, czy jesteście zainteresowani odchudzonymi drożdżówkami z serem. Odzew był naprawdę spory, ponieważ w niecałą godzinę ponad tysiąc osób zaznaczyło w ankiecie, że chcecie zaproponowane przeze mnie drożdżówki z mąki orkiszowej z serem. W wyróżnionych relacjach na moim Instagramie możecie zobaczyć filmik z ich wykonywania.

Odchudzone, orkiszowe drożdżówki z serem wyszły bardzo puchate, mięciutkie i smaczne. Do ich przygotowania ważnym elementem jest mąka. Użyłam mąki orkiszowej Melvit, idealnej do wypieku domowego chleba. Świetnie się sprawdza do domowego pieczywa, drożdżówek czy nawet pizzy. Zobacz przepis na Szybka orkiszowa pizza z patelni >>

Zobacz koniecznie Krakowskie drożdżówki z serem, które są jednym z najbardziej popularnych wpisów na blogu. Znajdziecie tam filmik instruktażowy jak zawijać takie drożdżówki. Przepis możesz zobaczyć tu: Krakowskie drożdżówki z serem >>

Przepis na: Odchudzone, orkiszowe drożdżówki z serem

 Przygotowanie: 60 min  Pieczenie: 20-25 min  Łącznie: 80-85 min

 Liczba porcji: 8-12

Składniki:

Rozczyn drożdżowy:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki orkiszowej

Ciasto:

  • 350 g mąki orkiszowej
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka miękkiego masła lub oleju kokosowego
  • 1 jajko
  • ok. 100-150 ml ciepłej wody

Składniki na masę serową

  • 500 g twarogu w kostce
  • 1 – 2 żółtka
  • 3 łyżki ksylitolu
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii
  • opcjonalnie 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

Dodatkowo:

  • roztrzepane jajko do posmarowania drożdżówek
  • opcjonalnie lukier: (3 łyżki cukru pudru, 1-2 łyżki wody)

Wykonanie: 

Do małej miski wkruszamy świeże drożdże, dodajemy łyżkę cukru, pół szklanki ciepłego mleka i łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut do wyrośnięcia rozczynu.

W większej misce wsypujemy mąkę, dodajemy ksylitol, jajko, miękkie masło, wodę oraz rozczyn. Wyrabiamy przez minimum 5 minut gładkie ciasto. Nie podsypujemy za bardzo mąką, bo drożdżówki będą twarde po upieczeniu. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 40 minut, aby podwoiło swoją objętość.

Do miski dodajemy twaróg, żółtko, ksylitol i aromat waniliowy, mieszamy za pomocą łyżki.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na środku rozwałkowanego ciasta obficie smarujemy masą serową. Następnie jeden bok prostokąta nakrywamy na drugi (składamy na pół). Nożem kroimy nasze ciasto z masą wszerz w równych odstępach na mniejsze prostokąty. Następnie każdy nasz wycinek skręcamy dwukrotnie aby powstały drożdżówki jak na zdjęciu obok. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem zachowując odstępy (patrz na filmik instruktażowy zwijania drożdżówek klik >>).

Drożdżówki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Piec ok 20-25 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu nasze orkiszowe drożdżówki z serem opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem.


orkiszowe drożdżówki z serem

orkiszowe drożdżówki z serem

Print Friendly, PDF & Email

Orkiszowe drożdżówki z serem

Przepis powstał na bazie mojego przepisu na krakowskie drożdżówki z serem, czyli jednego z najchętniej odwiedzanego przepisu na moim blogu. Tym razem chciałam aby były jednak troszkę mniej kaloryczne i zdrowsze, dlatego użyłam mąki orkiszowej i zrezygnowałam z cukru, zastępując go ksylitolem. W ten oto sposób powstały orkiszowe drożdżówki z serem 😉

Drożdżówki z mąki orkiszowej

Ogólnie mąka orkiszowa jest zdrowszym odpowiednikiem mąki pszennej. Nie mniej jednak ciasto smakuje troszkę inaczej, ale równie smacznie. Drożdżówki z mąki orkiszowej są świetny pomysłem jako drugie śniadanie do pracy lub do szkoły. Wasze pociechy na pewno ucieszą się z takiej przekąski 🙂

Close