Odchudzone, orkiszowe drożdżówki z serem

4.7/5 (27 ocen)

Ilość porcji

8-12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

60 min + 25 min pieczenia

orkiszowe drożdżówki z serem

Opis przepisu

Od początku stycznia intensywnie wyszukujecie na blogu przepisy dietetyczne, fit, bezglutenowe itp. W relacji na Instastory zapytałam się Was, czy jesteście zainteresowani odchudzonymi drożdżówkami z serem. Odzew był naprawdę spory, ponieważ w niecałą godzinę ponad tysiąc osób zaznaczyło w ankiecie, że chcecie zaproponowane przeze mnie drożdżówki z mąki orkiszowej z serem. W wyróżnionych relacjach na moim Instagramie możecie zobaczyć filmik z ich wykonywania.

Odchudzone, orkiszowe drożdżówki z serem wyszły bardzo puchate, mięciutkie i smaczne. Do ich przygotowania ważnym elementem jest mąka. Użyłam mąki orkiszowej Melvit, idealnej do wypieku domowego chleba. Świetnie się sprawdza do domowego pieczywa, drożdżówek czy nawet pizzy. Zobacz przepis na Szybka orkiszowa pizza z patelni >>

Zobacz koniecznie Krakowskie drożdżówki z serem, które są jednym z najbardziej popularnych wpisów na blogu. Znajdziecie tam filmik instruktażowy jak zawijać takie drożdżówki. Przepis możesz zobaczyć tu: Krakowskie drożdżówki z serem >>

Przepis na: Odchudzone, orkiszowe drożdżówki z serem

Składniki:

Rozczyn drożdżowy:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki orkiszowej

Ciasto:

  • 350 g mąki orkiszowej
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka miękkiego masła lub oleju kokosowego
  • 1 jajko
  • ok. 100-150 ml ciepłej wody

Składniki na masę serową

  • 500 g twarogu w kostce
  • 1 – 2 żółtka
  • 3 łyżki ksylitolu
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii
  • opcjonalnie 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

Dodatkowo:

  • roztrzepane jajko do posmarowania drożdżówek
  • opcjonalnie lukier: (3 łyżki cukru pudru, 1-2 łyżki wody)
Wyślij emailem

Odchudzone, orkiszowe drożdżówki z serem - przepis krok po kroku


Krok 1

Do małej miski wkruszamy świeże drożdże, dodajemy łyżkę cukru, pół szklanki ciepłego mleka i łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut do wyrośnięcia rozczynu.

W większej misce wsypujemy mąkę, dodajemy ksylitol, jajko, miękkie masło, wodę oraz rozczyn. Wyrabiamy przez minimum 5 minut gładkie ciasto. Nie podsypujemy za bardzo mąką, bo drożdżówki będą twarde po upieczeniu. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 40 minut, aby podwoiło swoją objętość.

Do miski dodajemy twaróg, żółtko, ksylitol i aromat waniliowy, mieszamy za pomocą łyżki.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na środku rozwałkowanego ciasta obficie smarujemy masą serową. Następnie jeden bok prostokąta nakrywamy na drugi (składamy na pół). Nożem kroimy nasze ciasto z masą wszerz w równych odstępach na mniejsze prostokąty. Następnie każdy nasz wycinek skręcamy dwukrotnie aby powstały drożdżówki jak na zdjęciu obok. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem zachowując odstępy (patrz na filmik instruktażowy zwijania drożdżówek klik >>).

Drożdżówki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Piec ok 20-25 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu nasze orkiszowe drożdżówki z serem opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem.


orkiszowe drożdżówki z serem

orkiszowe drożdżówki z serem

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 27

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
17 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Milena
Milena
1 rok temu

W przepisie na ciasto jest woda. Zastanawiam się czy dobrym pomysłem byłoby zastąpienie chociaż połowy mlekiem?:)

bena4
bena4
5 lat temu

Piekę te drożdżówki już trzy razy i ciągle jest coś nie tak , nie wiem czy mam ustawić piekarnik na góra i dół, czy termoobieg czy jeszcze inaczej.

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
5 lat temu
W odpowiedzi do  bena4

Najlepiej piec góra – dół 🙂 A co dokładnie nie wychodzi w nich? Może został użyty zbyt wodnisty ser?

Krysiula
Krysiula
5 lat temu

na jaką grubość rozwałkować ciasto :)?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
5 lat temu
W odpowiedzi do  Krysiula

Mniej więcej w okolicy 1-2 cm 🙂

Sandra
Sandra
5 lat temu

Dodalam zdjecie moich drozdzowek na instagramie, przepyszne <333

Ewelina
Ewelina
5 lat temu

To najlepsze drozdzowki na swiecie, dzisiaj je pieklam dwa razy.

Ewelina
Ewelina
5 lat temu

NAjlepsze drozdzowki na swiecie, dzisiaj dwa razy je robilam .

Monika Peters
Monika Peters
5 lat temu

Czy moge sie upewnic jakiej maki uzylas? W opisie piszesz o orkiszowej a w przepisie o mace pszennej?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
5 lat temu
W odpowiedzi do  Monika Peters

Oczywiście chodzi o mąkę orkiszową 🙂

Joanna Sieradzka
Joanna Sieradzka
5 lat temu
W odpowiedzi do  Po Prostu Pycha

A to ma być orkiszowa pełnoziarnista czy jasna?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
5 lat temu
W odpowiedzi do  Joanna Sieradzka

Polecam mąkę orkiszową jasną 🙂 Pozdrawiam!

Krysia Wójcicka
Krysia Wójcicka
4 lat temu
W odpowiedzi do  Po Prostu Pycha

A na pełnoziarnistej orkiszowej wyjdą?

Joanna
Joanna
5 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Krysia Wójcicka

Wyjdą,właśnie upiekłam typ 2000

20231207_211836.jpg
Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
W odpowiedzi do  Krysia Wójcicka

Ciężko mi powiedzieć, bo nie próbowałam niestety…

Orkiszowe drożdżówki z serem

Przepis powstał na bazie mojego przepisu na krakowskie drożdżówki z serem, czyli jednego z najchętniej odwiedzanego przepisu na moim blogu. Tym razem chciałam aby były jednak troszkę mniej kaloryczne i zdrowsze, dlatego użyłam mąki orkiszowej i zrezygnowałam z cukru, zastępując go ksylitolem. W ten oto sposób powstały orkiszowe drożdżówki z serem 😉

Drożdżówki z mąki orkiszowej

Ogólnie mąka orkiszowa jest zdrowszym odpowiednikiem mąki pszennej. Nie mniej jednak ciasto smakuje troszkę inaczej, ale równie smacznie. Drożdżówki z mąki orkiszowej są świetny pomysłem jako drugie śniadanie do pracy lub do szkoły. Wasze pociechy na pewno ucieszą się z takiej przekąski 🙂

RozwińZwiń