Opis przepisu
Od początku stycznia intensywnie wyszukujecie na blogu przepisy dietetyczne, fit, bezglutenowe itp. W relacji na Instastory zapytałam się Was, czy jesteście zainteresowani odchudzonymi drożdżówkami z serem. Odzew był naprawdę spory, ponieważ w niecałą godzinę ponad tysiąc osób zaznaczyło w ankiecie, że chcecie zaproponowane przeze mnie drożdżówki z mąki orkiszowej z serem. W wyróżnionych relacjach na moim Instagramie możecie zobaczyć filmik z ich wykonywania.
Odchudzone, orkiszowe drożdżówki z serem wyszły bardzo puchate, mięciutkie i smaczne. Do ich przygotowania ważnym elementem jest mąka. Użyłam mąki orkiszowej Melvit, idealnej do wypieku domowego chleba. Świetnie się sprawdza do domowego pieczywa, drożdżówek czy nawet pizzy. Zobacz przepis na Szybka orkiszowa pizza z patelni >>
Zobacz koniecznie Krakowskie drożdżówki z serem, które są jednym z najbardziej popularnych wpisów na blogu. Znajdziecie tam filmik instruktażowy jak zawijać takie drożdżówki. Przepis możesz zobaczyć tu: Krakowskie drożdżówki z serem >>
Przepis na: Odchudzone, orkiszowe drożdżówki z serem
Składniki:
Rozczyn drożdżowy:
- 30 g świeżych drożdży
- 100 ml ciepłego mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki orkiszowej
Ciasto:
- 350 g mąki orkiszowej
- 4 łyżki ksylitolu
- 1 łyżka miękkiego masła lub oleju kokosowego
- 1 jajko
- ok. 100-150 ml ciepłej wody
Składniki na masę serową
- 500 g twarogu w kostce
- 1 – 2 żółtka
- 3 łyżki ksylitolu
- kilka kropel ekstraktu z wanilii
- opcjonalnie 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
- roztrzepane jajko do posmarowania drożdżówek
- opcjonalnie lukier: (3 łyżki cukru pudru, 1-2 łyżki wody)
Zobacz również:
Odchudzone, orkiszowe drożdżówki z serem - przepis krok po kroku
Krok 1
W większej misce wsypujemy mąkę, dodajemy ksylitol, jajko, miękkie masło, wodę oraz rozczyn. Wyrabiamy przez minimum 5 minut gładkie ciasto. Nie podsypujemy za bardzo mąką, bo drożdżówki będą twarde po upieczeniu. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 40 minut, aby podwoiło swoją objętość.
Do miski dodajemy twaróg, żółtko, ksylitol i aromat waniliowy, mieszamy za pomocą łyżki.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na środku rozwałkowanego ciasta obficie smarujemy masą serową. Następnie jeden bok prostokąta nakrywamy na drugi (składamy na pół). Nożem kroimy nasze ciasto z masą wszerz w równych odstępach na mniejsze prostokąty. Następnie każdy nasz wycinek skręcamy dwukrotnie aby powstały drożdżówki jak na zdjęciu obok. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem zachowując odstępy (patrz na filmik instruktażowy zwijania drożdżówek klik >>).
Drożdżówki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Piec ok 20-25 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu nasze orkiszowe drożdżówki z serem opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem.
Komentarze
W przepisie na ciasto jest woda. Zastanawiam się czy dobrym pomysłem byłoby zastąpienie chociaż połowy mlekiem?:)
Jasne, można 🙂
Piekę te drożdżówki już trzy razy i ciągle jest coś nie tak , nie wiem czy mam ustawić piekarnik na góra i dół, czy termoobieg czy jeszcze inaczej.
Najlepiej piec góra – dół 🙂 A co dokładnie nie wychodzi w nich? Może został użyty zbyt wodnisty ser?
na jaką grubość rozwałkować ciasto :)?
Mniej więcej w okolicy 1-2 cm 🙂
Dodalam zdjecie moich drozdzowek na instagramie, przepyszne <333
To najlepsze drozdzowki na swiecie, dzisiaj je pieklam dwa razy.
NAjlepsze drozdzowki na swiecie, dzisiaj dwa razy je robilam .
Czy moge sie upewnic jakiej maki uzylas? W opisie piszesz o orkiszowej a w przepisie o mace pszennej?
Oczywiście chodzi o mąkę orkiszową 🙂
A to ma być orkiszowa pełnoziarnista czy jasna?
Polecam mąkę orkiszową jasną 🙂 Pozdrawiam!
A na pełnoziarnistej orkiszowej wyjdą?
Wyjdą,właśnie upiekłam typ 2000
Super wyszły! Smacznego 🙂
Ciężko mi powiedzieć, bo nie próbowałam niestety…