Opis przepisu
Drożdżowe ciepłe ciasto w zimny lub pochmurny dzień poprawiło mi nie raz zły humor! Do tego szklanka mleka lub kakao i nie ma nic lepszego na świecie. Drożdżowy zawijaniec z borówką z pewnością spełni Wasze oczekiwania, bo jest naprawdę przepyszny. Mięciutkie, delikatne ciasto drożdżowe wraz z konfiturą z borówek czy czarnych porzeczek stanowi połączenie idealne.
Przepis na: Drożdżowy zawijaniec z borówką
Składniki:
Rozczyn:
- 50 ml ciepłego mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 30 g drożdży świeżych
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 100 ml ciepłego mleka
- 80 g roztopionego masła
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- dżem z borówek lub porzeczek firmy Stovit
- 1 roztrzepane jajko
Zobacz również:
Drożdżowy zawijaniec z borówką - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Dłuższe boki zaczynamy zwijać w stronę środka ciasta (jak roladę). Przekładamy ciasto do keksówki. Wierzch lekko nacinamy nożem w równych odstępach.
Smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem. Piec przez 35 minut w temp. 180 stopni.
Komentarze
Dzień dobry. Pani Asiu, czy to jest przepis na jedną foremkę o długości 28cm czy dwie formy?
Dzień dobry, na jedną formę 🙂 Skąd pytanie o dwie?
Ten zawijaniec jest niedziela na jedną.foremke.
Przepraszam, ale nie rozumiem tego zdania 🙂
to ciasto bez jajek?
Tak, bez jajek 😉