
Drożdżowe ciepłe ciasto w zimny lub pochmurny dzień poprawiło mi nie raz zły humor! Do tego szklanka mleka lub kakao i nie ma nic lepszego na świecie. Drożdżowy zawijaniec z borówką z pewnością spełni Wasze oczekiwania, bo jest naprawdę przepyszny. Mięciutkie, delikatne ciasto drożdżowe wraz z konfiturą z borówek czy czarnych porzeczek stanowi połączenie idealne.
Przepis na: Drożdżowy zawijaniec z borówką
Przygotowanie: 70 min
Pieczenie: 35 min
Łącznie: 105 min
Składniki:
Rozczyn:
- 50 ml ciepłego mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 30 g drożdży świeżych
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 100 ml ciepłego mleka
- 80 g roztopionego masła
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- dżem z borówek lub porzeczek firmy Stovit
- 1 roztrzepane jajko
W kubku wymieszać drożdże z 50 ml ciepłego( nie gorącego!) mleka, cukrem i mąką. Odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia. Do większego naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn oraz pozostałe składniki.
Wyrabiamy ciasto przynajmniej 5-10 minut. Po tym czasie, ciasto wkładamy z powrotem do dużej miski, zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę aby ładnie wyrosło.
Ciasto wałkujemy na kształt prostokąta np. o wymiarach 50 cm na 28 cm (28 cm jest to długość mojej keksówki). Na środek ciasta nakładamy równomiernie dżem.
Dłuższe boki zaczynamy zwijać w stronę środka ciasta (jak roladę). Przekładamy ciasto do keksówki. Wierzch lekko nacinamy nożem w równych odstępach.
Smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem. Piec przez 35 minut w temp. 180 stopni.