Zakręcone drożdżówki z konfiturą truskawkową

4.7/5 (53 ocen)

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

60 min + 25 min pieczenia

Zakręcone drożdżówki z konfiturą truskawkową

Opis przepisu

Zakręcone drożdżówki z konfiturą truskawkową są naprawdę pyszne! Przygotowuję je już któryś raz z kolei, lecz za każdym razem z innym nadzieniem. Ważne aby to nadzienie było gęste jak np. marmolada, konfitura, nutella, twaróg itp.

Ciasto jest mięciutkie, puszyste. Po przestudzeniu polecam wykonać lukier i udekorować nim odrywane drożdżówki.

Przepis na: Zakręcone drożdżówki z konfiturą truskawkową

Składniki:

  • 20 g drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego (nie gorącego!) mleka
  • 400 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • konfitura z truskawek Stovit
  • Dodatkowo: jajko do posmarowania

Lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek wody
Wyślij emailem

Zakręcone drożdżówki z konfiturą truskawkową - przepis krok po kroku


Krok 1

Zakręcone drożdżówki z konfiturą truskawkową

Do miski włożyć rozdrobnione palcami drożdże, dodać łyżkę cukru, pół szklanki ciepłego mleka i dwie łyżki mąki. Wymieszać i odłożyć na ok 10 minut do wyrośnięcia rozczynu.

Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość (jeżeli drożdże nie urosły tzn. że np mielismy stare drożdże, dodalismy zbyt ciepłego mleka itp.) W osobnym naczyniu wsypać mąkę, pozostałe składniki oraz rozczyn i wymieszać. Wyrabiać ręcznie ok 10 minut aby ciasto było jednolite i gładkie. Nie podsypywać za bardzo mąką bo wyjdzie twarde po upieczeniu. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na minimum godzinkę aby podwoiło swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na środku rozwałkowanego ciasta obficie smarujemy gęstą konfiturą, zwijamy roladę. Nożem kroimy nasz prostokąt wszerz w równe kawałki. Następnie każdy zrolowany ślimaczek układamy na okrągłej blaszce wyłożonej papierem zachowując odstępy.

Odstawiamy na ok. 10 minut w ciepłe miejsce, smarujemy je roztrzepanym jajkiem. W tym czasie włączamy piekarnik na 180 stopni. Piec ok 25 minut. Po upieczeniu rozrabiamy lukier i dekorujemy drożdżówki.


Zakręcone drożdżówki z konfiturą truskawkową

Zakręcone drożdżówki z konfiturą truskawkową

Zakręcone drożdżówki z konfiturą truskawkową

Zakręcone drożdżówki z konfiturą truskawkową

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 53

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments