Opis przepisu
Zakręcone drożdżówki z konfiturą truskawkową są naprawdę pyszne! Przygotowuję je już któryś raz z kolei, lecz za każdym razem z innym nadzieniem. Ważne aby to nadzienie było gęste jak np. marmolada, konfitura, nutella, twaróg itp.
Ciasto jest mięciutkie, puszyste. Po przestudzeniu polecam wykonać lukier i udekorować nim odrywane drożdżówki.
Przepis na: Zakręcone drożdżówki z konfiturą truskawkową
Składniki:
- 20 g drożdży
- 3/4 szklanki ciepłego (nie gorącego!) mleka
- 400 g mąki pszennej
- 40 g cukru pudru
- 80 g rozpuszczonego masła
- 1 jajko
- konfitura z truskawek Stovit
- Dodatkowo: jajko do posmarowania
Lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- kilka łyżek wody
Zobacz również:
Zakręcone drożdżówki z konfiturą truskawkową - przepis krok po kroku
Krok 1
Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość (jeżeli drożdże nie urosły tzn. że np mielismy stare drożdże, dodalismy zbyt ciepłego mleka itp.) W osobnym naczyniu wsypać mąkę, pozostałe składniki oraz rozczyn i wymieszać. Wyrabiać ręcznie ok 10 minut aby ciasto było jednolite i gładkie. Nie podsypywać za bardzo mąką bo wyjdzie twarde po upieczeniu. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na minimum godzinkę aby podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na środku rozwałkowanego ciasta obficie smarujemy gęstą konfiturą, zwijamy roladę. Nożem kroimy nasz prostokąt wszerz w równe kawałki. Następnie każdy zrolowany ślimaczek układamy na okrągłej blaszce wyłożonej papierem zachowując odstępy.
Odstawiamy na ok. 10 minut w ciepłe miejsce, smarujemy je roztrzepanym jajkiem. W tym czasie włączamy piekarnik na 180 stopni. Piec ok 25 minut. Po upieczeniu rozrabiamy lukier i dekorujemy drożdżówki.
Komentarze