Dania mięsne

  • Hawajskie szaszłyki

    Hawajskie szaszłyki

    Hawajskie szaszłyki są kolejnym pysznym pomysłem na szybkie i proste dania z grilla. Ja bardzo lubię połączenia słodko – kwaśne, więc takie szaszłyki hawajskie głównie przygotowałam pod siebie i moje kubki smakowe. Oj nie powiem że nie było innych chętnych do spróbowania takich szaszłyków… Zniknęły bardzo szybko 🙂 Krok 1  Cienkie…

    Czytaj dalej »
  • Leczo

    Leczo – moje ulubione!

    Leczo jest to bardzo prosta potrawa na ciepło z cukinii, papryki żółtej, czerwonej, cebuli, pomidorów, która wywodzi się z Węgier. W naszym kraju zyskało bardzo dużą popularność już wiele lat temu i gdy tylko pojawia się w warzywniakach cukinia w dobrej cenie to od razu przygotowuję pyszne leczo z kiełbaską. Lubię gdy jest lekko pikantne…

    Czytaj dalej »
  • Szaszłyki po chłopsku

    Szaszłyki po chłopsku

    Nareszcie robi się ładniejsza pogoda więc zacznie się idealny czas na grilla czy ognisko. Ja polecam Wam szaszłyki po chłopsku – idealne danie na grilla! Składają się z cebulki, kiełbaski, cukinii, czerwonej papryki oraz pieczarek. Krok 1  Cebulę kroimy w piórka, kiełbasę oraz cukinię w talarki, pieczarki oraz paprykę na mniejsze podłużne…

    Czytaj dalej »
  • Mini Calzone

    Mini Calzone

    Mini Calzone z kiełbasą myśliwską, kukurydzą, papryką, ogórkiem konserwowym oraz żółtym serem – to świetny pomysł na smaczny obiad czy imprezową przekąskę! Ja bardzo lubię takie wytrawne wypieki w formie drożdżowych pierożków. Dosyć, że nie są trudne do przygotowania to zawsze cieszą się dość dużą popularnością u nas w domu. Dodatkowo w przeciwieństwie…

    Czytaj dalej »
  • Tarta warzywno-serowa z parówkami

    Tarta warzywno-serowa z parówkami

    Bardzo lubię tarty, czy to na słono czy słodkie. tym razem przygotowałam tartę serową z papryką, kukurydzą, koperkiem oraz parówkami. Całość super smakuje, pięknie się kroi, a do tego jest niesamowicie prosta do przygotowania. Ja ją piekłam w foremce do tarty o średnicy 26 cm, lecz można ją również upiec w zwykłej tortownicy. Najlepiej…

    Czytaj dalej »
  • Makaronowa zapiekanka z warzywami

    Makaronowa zapiekanka z warzywami

    Lubicie zapiekanki? Jeżeli tak to mam dla Was przepis na kolorową, makaronową zapiekankę z kurczakiem oraz mnóstwem warzyw. Ja użyłam mrożonej mieszanki warzyw (marchew, brokuły, kukurydza, ziemniaki, groszek, cukinia itp), ale możecie wybrać np. same brokuły, marchewkę lub co tylko chcecie 🙂 Makaronowa zapiekanka z warzywami wychodzi bardzo smaczna,…

    Czytaj dalej »
  • Kurczak w sezamie z borówką

    Kurczak w sezamie z borówką

    Kurczak w sezamie, z ziemniaczkami oraz borówką do mięs i serów – jedno z moich ulubionych dań na szybko. Jest to słodka odsłona kurczaka, którą bardzo często przygotowuję na zmianę z żurawiną do mięs. Jeżeli nie masz czasu na czasochłonne, wykwintne dania to jest to idealny obiad dla Ciebie. Wykonanie: Ziemniaczki obieramy, kroimy w czwórki, wrzucamy do wrzątku,…

    Czytaj dalej »
  • Schab w sosie paprykowym

    Miałam wprawdzie dzisiaj inne plany na obiad, lecz w mięsnym zobaczyłam piękny schab. Postanowiłam, że zrobię go w sosie paprykowym wraz z różnymi warzywkami: papryką żółtą, zieloną, czerwoną, pieczarkami,cebulką, czosnkiem, pomidorami z puszki. Do tego kasza gryczana oraz ulubiona surówka – lepszego obiadu nie widzę! 🙂 Jeżeli macie wyższą, lepszą…

    Czytaj dalej »
  • Pieczone udka

    Pieczone udka z warzywami

    Mój pierwszy przepis na pieczone udka! Sama jestem w szoku… Często je przygotowuję jako pomysł na szybki obiad i nie wiem jakim cudem jeszcze nigdy nie pojawiły się na blogu. Najczęściej przygotowuję do udek marynatę na bazie oliwy z oliwek, czosnku, świeżych ziół np. bazylii, koperku lub pietruszki. Nacieram udka dzień wcześniej,…

    Czytaj dalej »
  • Krokiety z mięsem

    Krokiety z mięsem

    Krokiety z mięskiem – idealne! Uwielbiam je szczególnie w połączeniu z czerwonym barszczykiem. Rzadko je przygotowuję, a szkoda bo są naprawdę pyszne i proste w przygotowaniu. Mięsko na farsz najlepiej wcześniej ugotować w rosole. Gdy ostygnie zmielić w maszynce do mięsa wraz z dodatkami (ja zmieliłam dwa razy, aby miało jeszcze bardziej…

    Czytaj dalej »
Close