vitamoc blendery
vitamoc blendery

Ciasta kruche

  • szarlotka z gruszkami i orzechami

    Jesienna szarlotka z gruszkami i orzechami

    Uwielbiam podróże, zwiedzanie, poznawanie nieznanych mi kultur. Dlaczego? Głównie dlatego, że łączą się one z doświadczeniem spróbowania obcych mi smaków, zapachów i aromatów. Od kiedy pamiętam, byłam niesamowicie zakochana w kuchni włoskiej. W styczniu tego roku polecieliśmy na tydzień do Rzymu, gdzie spróbowałam prawdziwej włoskiej pizzy, a także niesamowitego…

    Czytaj dalej »
  • Borówkowa pychota

    Borówkowa pychota z budyniową pianką

    Sezon na borówki w pełni! Jagodzianki w tym roku robiłam już dwa razy, lecz ze względu na ich szybkie znikanie gdy są jeszcze ciepłe nie zdążyłam zrobić żadnych zdjęć… Moim zdaniem żadne drożdżówki nie są tak dobre jak jagodzianki polane cienką warstwą lukru… Zostało mi prawie pół kilograma borówek i stwierdziłam,…

    Czytaj dalej »
  • Szarlotka z kawałkami ananasa

    Szarlotka z kawałkami ananasa

    Zastanawiasz się co upiec na weekend? Też tak czasami mam, że kompletnie nie wiem co upiec. Wtedy stawiam na najprostsze rozwiązania jak np. szarlotka. Wykonałam ją na kruchym cieście, z dodatkiem drobno pokrojonych kawałków ananasa z puszki, a także z delikatną cytrynową pianką. Wyszła bardzo owocowa, pełna smaku, a do tego jak pięknie…

    Czytaj dalej »
  • Migdałowa szarlotka

    Migdałowa szarlotka

    Co najczęściej piekę? Szarlotkę albo rogaliki drożdżowe – standard! 🙂 Tym razem przygotowałam kruchą szarlotkę z prażonymi jabłkami oraz migdałowo-budyniową pianką. Posiekane płatki migdałowe nadają fajnej chrupkości dla całego ciasta. Migdałowa szarlotka jest bardzo prosta do przygotowania. Cały jej sekret to podprażone wcześniej jabłka (można…

    Czytaj dalej »
  • pierniko-makowiec z bezą

    Świąteczny pierniko-makowiec z bezą

    Co roku przed Wigilią robota w kuchni u nas wrze, krzątamy się z mamą przygotowując smakołyki na świąteczny stół. Mama zazwyczaj jest od tych wytrawnych rzeczy (uszka, pierogi, gołąbki, rybka, barszcz). Ja z kolei daję się ponieść słodkim wypiekom, które wprost uwielbiam przygotowywać. Nic innego nie sprawia mi…

    Czytaj dalej »
  • Miodownik

    Miodownik

    Miodownik króluje u nas od zawsze. Składa się z kruchych blatów, masy z kaszy mannej, powideł śliwkowych oraz polewy czekoladowej. Blaty najpierw są lekko twardawe, następnie robią się wtedy miękkie, nasiąkają powidłem i masą. Wykonanie: Przesianą mąkę mieszamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Całość dzielimy na 3 części, zawijamy…

    Czytaj dalej »
  • Pleśniak z dżemem wiśniowym

    Pleśniak z dżemem wiśniowym

    Przygotowałam świetne ciasto, o dość śmiesznej nazwie Pleśniak z dżemem. Pewnie już kiedyś o nim słyszeliście, a może nawet jedliście. Jest to kruche ciasto jasne oraz kakaowe, przełożone dżemem wiśniowym oraz bezą. Coś pysznego! Krok 1  Z żółtek, mąki, proszku do pieczenia, masła, cukru oraz soli wyrabiamy ciasto. Dzielimy je…

    Czytaj dalej »
  • Szarlotka z kisielową, cytrynową pianką

    Szarlotka z kisielową, cytrynową pianką!

    Nie mogłam sobie bardziej umilić piątku 13-stego! Pyszna latte oraz szarlotka z kisielową, cytrynową pianką… 🙂 Nie, wcale nie jest mi za dobrze! Ciasto wyszło naprawdę genialnie. Kruchy spód, jabłka pachnące cynamonem, a do tego cytrynowa pianka na bazie kisielu to jest to czego dzisiaj potrzebowałam. Wczoraj podczas treningu na bieżni…

    Czytaj dalej »
  • Sernik z krówką

    Sernik z krówką i orzeszkami – palce lizać!

    Sernik z krówką i orzeszkami – jeden z najlepszych serników jakie zrobiłam w swoim życiu (skromnie mówiąc)! Jest delikatny, puszysty mimo tego, że nie ubijam osobno piany z białek, aby go przesadnie nie napowietrzać. Po upieczeniu studzimy go przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a gdy będzie całkiem zimny to dekorujemy go masą…

    Czytaj dalej »
  • Pychotka

    Śliwkowa pychotka z pianką śmietankowo-yerbacianą!

    Sezon śliwkowy w pełni! Jeżeli szukasz przepisu na dobre ciacho z ich udziałem to polecam śliwkową pychotkę z śmietankowo-yerbacianą pianką. Pychotka składa się z kruchego ciasta, śliwek oraz pianki budyniowej, do której użyłam zimnego, zaparzonego naparu Yerba Mate. Yerba Mate jest to napój, który dosyć, że świetnie pobudza to można powiedzieć, że jest również…

    Czytaj dalej »
Close