Kruche ciasto z malinami i borówkami

4.7/5 (175 ocen)
Kruche ciasto z malinami i borówkami to pyszny deser, który jest idealny na każdą okazję, nawet po prostu do popołudniowej kawusi. Ciasto jest delikatne i kruche, a owoce nadają mu słodko-kwaśny smak. Jest to zdecydowanie smak lata zamknięty w jednym ciastku.

Ilość porcji

14-16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

60 min + 60 min pieczenia

Kruche ciasto z malinami

Opis przepisu

Kruche ciasto z malinami wraz z malinową, budyniową pianką jest niezwykle smaczne. To pyszny, letni wypiek. Słodka bezowa pianka w połączeniu ze świeżymi, nieco kwaśnymi malinami stanowi świetny duet. Do tego maślane, kruche ciasto na spodzie i wierzchu… Pycha!

To ciasto z budyniową pianką świetnie się kroi i znika naprawdę szybciutko z talerzyków. Oprócz malin użyłam także świeżych borówek amerykańskich. Jeśli chcesz to możesz je pominąć i użyć tylko malin.

Przepis na: Kruche ciasto z malinami i borówkami

Porady na start

W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 20 x 30 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Ciasto:

  • 420 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 250 g masła
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru

Budyniowa pianka:

  • 6 białek
  • 200 g cukru
  • 2 opakowania budyniu malinowego (łącznie 80 g)
  • 100 ml oleju

Dodatkowo:

  • 150 g borówek
  • 200 g malin
Wyślij emailem

Kruche ciasto z malinami przepis krok po kroku:


Krok 1

składniki na ciasto kruche

Kruche ciasto z malinami zaczynamy od przygotowania ciasta – wymaga ono schłodzenia. Do miski wsypujemy mąkę pszenną np. tortową lub pół na pół z krupczatką (420 g), cukier puder (2 łyżki) oraz proszek do pieczenia (1 i 1/2 łyżeczki). Dodajemy także żółtka (5 sztuk) oraz posiekane w kostkę zimne masło (250 g). 


Krok 2

ciasto kruche

Zagniatamy ciasto i dzielimy je na dwie części (jedna nieco większa od drugiej).

Tą mniejszą część ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.


Krok 3

spód z ciasta kruchego

Drugą część ciasta wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem.

Moja blaszka jest o wymiarze 20 x 30 cm.

Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka). Po tym czasie odstawiamy ciasto do przestygnięcia.


Krok 4

masa budyniowa

Gdy spód ciasta przestygnie, wtedy zaczynamy robić budyniową piankę. Do jej użycia można użyć budynie malinowe (jak u mnie) lub klasyczne waniliowe (bez cukru, opcjonalnie z cukrem).

Białka (6 sztuk) miksujemy ze szczyptą soli w suchej, czystej misce. Gdy zacznie powstawać piana, wtedy wsypujemy stopniowo po łyżce cukru (łącznie 200 g).  Po około 7-8 minutach miksowania na wysokich obrotach miksera powinna powstać błyszcząca piana, a cukier w niej rozbity. Wtedy wsypujemy sypkie budynie (łącznie około 80 g), a także wlewamy małym stróżkiem olej (100 ml). Miksujemy na małych obrotach tylko do połączenia się składników.


Krok 5

masa budyniowa do ciasta z malinami

Miksujemy na małych obrotach tylko do połączenia się składników.


Krok 6

upieczony kruchy spód

Z zamrażalnika wyciągamy ciasto i ścieramy je na tarce o grubych oczkach.

Na podpieczony spód nakładamy piankę.

 


Krok 7

kruche ciasto z malinami i borówkami

Na piance układamy równomiernie owoce – u mnie świeże maliny i borówki. Łącznie 350 g owoców. Nie korzystam z zamrożonych owoców.

Posypujemy wierzch startym ciastem. Pieczemy przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 165 stopni (góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka). Po tym czasie wyłączamy piekarnik i dopiero po 5 minutach wyciągamy z niego ciasto.

Pianka delikatnie opada po przestygnięciu. Wierzch ciasta można oprószyć szczyptą cukru pudru. Smacznego! Koniecznie pochwal się swoim ciastem z malinami w komentarzu pod przepisem – zdjęcia jak najbardziej mile widziane. Czekam na Wasze piękne wypieki!

Szukasz innych wypieków z malinami? W takim razie polecam wypróbować ciasto z malinami widelcem mieszane, drożdżówki z malinami lub sernik z malinami.


Kruche ciasto z malinami przepis

Kruche ciasto z malinami i budyniem

kruche ciasto z malinami

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 175

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
13 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Magda
Magda
10 miesięcy temu

Świetny przepis, na prawdę pyszne ciasto. Powstrzymałam się przed dodaniem większej ilości cukru do kruchego i całe szczęście bo jest wystarczająco słodkie dzięki piance. Jedyne co zmodyfikowałam to połowę cukru do białek zastąpiłam ksylitolem. Mniej kalorii i bez wpływu na smak i konsystencję.

magda
magda
11 miesięcy temu

Czy mrożone maliny bardzo zniszczą deser? Próbował ktoś?

Karolina
Karolina
10 miesięcy temu
W odpowiedzi do  magda

Ja dodałam rozmrożone owoce dobrze odciśnięte na ręczniku papierowym, wyszło świetnie. To nie pierwszy taki deser i moim zdaniem mrożone owoce również świetnie się do tego nadają 🙂

Halina
Halina
11 miesięcy temu

Pyszne. Upiekłam już drugi raz. Tym razem z samymi borówkami.

Beata
Beata
11 miesięcy temu

Dzień dobry, a można zamiast malin i borówek dać rabarbar?

Sylwia
Sylwia
1 rok temu

Wyszło mega !

Malwina
Malwina
1 rok temu

U mnie wszyscy na diecie, więc myślę że zrobię tylko dla siebie z połowy porcji. Będę mieć do kawy i najwyżej mamuśce zaniosę. Wyciągnęłam z piekarnika i rzucili się wszyscy jak szczerbaty na suchary 😂 Najlepsze jest to że zdążyłam zjeść tylko 1 kawałek 😂 To chyba mówi samo za siebie 🙃

Kruche ciasto z malinami i budyniem

Uwielbiam w swojej kuchni wykorzystać sezonowe owoce, w końcu nic tak nie smakuje na świeżo np. z naszego ogródka. W sierpniu mamy sezon na maliny, więc postanowiłam przygotować kruche ciasto z malinami i budyniem. To wyjątkowe połączenie smaków, które zachwyci nie tylko miłośników słodkości, ale także wielbicieli sezonowych owoców. To delikatne i kruche ciasto, które rozpływa się w ustach, a kremowa masa budyniowa wzbogaca je dodatkową gładkością i aromatem. Maliny dodają nie tylko intensywnego koloru, ale także wyrazistego smaku, który świetnie komponuje się z delikatnością ciasta i kremowością budyniu. Jeżeli planujemy przygotować to kruche ciasto z malinami i budyniem, to warto wiedzieć, że przygotowanie tego ciasta nie wymaga specjalnych umiejętności, ale efekt zachwyci każde podniebienie. Wystarczy kilka prostych kroków, by stworzyć przepyszne i efektowne wypieki, które z pewnością zostaną zapamiętane na długo. To kruche ciasto z malinami świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju okazje – od rodzinnych spotkań po przyjęcia ze znajomymi. Niezależnie od okazji, kruche ciasto z malinami i budyniem to zawsze doskonały wybór, który zachwyci wszystkich smakoszy.

Kruche ciasto z malinami przepis

Jeżeli zastanawiasz się co zrobić z malinami, to w takim razie idealnie trafiłaś/eś! Ten przepis na kruche ciasto z malinami wychodzi za każdym razem! Ja do swojego dodałam jeszcze borówki dla urozmaicenia smaku i powiem Ci, że to był strzał w dziesiątkę. Moje kruche ciasto z malinami i borówkami znikło właściwie w jeden dzień, a sam mój mąż przyznał, że to jedno z najlepszych ciach jakie zrobiłam w ostatnim czasie. Jeżeli to kruche ciasto z malinami Ci posmakuje, to zachęcam do wypróbowania moich innych przepisów, np. kruche ciasto ze śliwkami lub ciasto z malinami. Warto korzystać z sezonu, który niestety zawsz trwa za krótko. Ja najczęściej robię tak, że w sezonie kupuję po prostu więcej owoców na lokalnym rynku i mrożę, aby mieć na dłużej. Końcem lata moja zamrażarka jest już tak zapchana, że ciężko ją domknąć, ale dzięki temu mogę przygotować kruche ciasto z malinami przez cały rok.