Kruche ciasto z malinami i borówkami

4.8/5 (157 ocen)
Kruche ciasto z malinami i borówkami to pyszny deser, który jest idealny na każdą okazję, nawet po prostu do popołudniowej kawusi. Ciasto jest delikatne i kruche, a owoce nadają mu słodko-kwaśny smak. Jest to zdecydowanie smak lata zamknięty w jednym ciastku.

Ilość porcji

14-16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

60 min + 60 min pieczenia

Kruche ciasto z malinami

Opis przepisu

Kruche ciasto z malinami wraz z malinową, budyniową pianką jest niezwykle smaczne. To pyszny, letni wypiek. Słodka bezowa pianka w połączeniu ze świeżymi, nieco kwaśnymi malinami stanowi świetny duet. Do tego maślane, kruche ciasto na spodzie i wierzchu… Pycha!

To ciasto z budyniową pianką świetnie się kroi i znika naprawdę szybciutko z talerzyków. Oprócz malin użyłam także świeżych borówek amerykańskich. Jeśli chcesz to możesz je pominąć i użyć tylko malin.

Przepis na: Kruche ciasto z malinami i borówkami

Porady na start

W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 20 x 30 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Ciasto:

  • 420 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 250 g masła
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru

Budyniowa pianka:

  • 6 białek
  • 200 g cukru
  • 2 opakowania budyniu malinowego (łącznie 80 g)
  • 100 ml oleju

Dodatkowo:

  • 150 g borówek
  • 200 g malin
Wyślij emailem

Kruche ciasto z malinami przepis krok po kroku:


Krok 1

składniki na ciasto kruche

Kruche ciasto z malinami zaczynamy od przygotowania ciasta – wymaga ono schłodzenia. Do miski wsypujemy mąkę pszenną np. tortową lub pół na pół z krupczatką (420 g), cukier puder (2 łyżki) oraz proszek do pieczenia (1 i 1/2 łyżeczki). Dodajemy także żółtka (5 sztuk) oraz posiekane w kostkę zimne masło (250 g). 


Krok 2

ciasto kruche

Zagniatamy ciasto i dzielimy je na dwie części (jedna nieco większa od drugiej).

Tą mniejszą część ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.


Krok 3

spód z ciasta kruchego

Drugą część ciasta wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem.

Moja blaszka jest o wymiarze 20 x 30 cm.

Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka). Po tym czasie odstawiamy ciasto do przestygnięcia.


Krok 4

masa budyniowa

Gdy spód ciasta przestygnie, wtedy zaczynamy robić budyniową piankę. Do jej użycia można użyć budynie malinowe (jak u mnie) lub klasyczne waniliowe (bez cukru, opcjonalnie z cukrem).

Białka (6 sztuk) miksujemy ze szczyptą soli w suchej, czystej misce. Gdy zacznie powstawać piana, wtedy wsypujemy stopniowo po łyżce cukru (łącznie 200 g).  Po około 7-8 minutach miksowania na wysokich obrotach miksera powinna powstać błyszcząca piana, a cukier w niej rozbity. Wtedy wsypujemy sypkie budynie (łącznie około 80 g), a także wlewamy małym stróżkiem olej (100 ml). Miksujemy na małych obrotach tylko do połączenia się składników.


Krok 5

masa budyniowa do ciasta z malinami

Miksujemy na małych obrotach tylko do połączenia się składników.


Krok 6

upieczony kruchy spód

Z zamrażalnika wyciągamy ciasto i ścieramy je na tarce o grubych oczkach.

Na podpieczony spód nakładamy piankę.

 


Krok 7

kruche ciasto z malinami i borówkami

Na piance układamy równomiernie owoce – u mnie świeże maliny i borówki. Łącznie 350 g owoców. Nie korzystam z zamrożonych owoców.

Posypujemy wierzch startym ciastem. Pieczemy przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 165 stopni (góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka). Po tym czasie wyłączamy piekarnik i dopiero po 5 minutach wyciągamy z niego ciasto.

Pianka delikatnie opada po przestygnięciu. Wierzch ciasta można oprószyć szczyptą cukru pudru. Smacznego! Koniecznie pochwal się swoim ciastem z malinami w komentarzu pod przepisem – zdjęcia jak najbardziej mile widziane. Czekam na Wasze piękne wypieki!

Szukasz innych wypieków z malinami? W takim razie polecam wypróbować ciasto z malinami widelcem mieszane, drożdżówki z malinami lub sernik z malinami.


Kruche ciasto z malinami przepis

Kruche ciasto z malinami i budyniem

kruche ciasto z malinami

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 157

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Sylwia
Sylwia
7 miesięcy temu

Wyszło mega !

88D1F8C6-59A2-4E0C-87D3-4AC6A5AC509F.jpeg
Malwina
Malwina
8 miesięcy temu

U mnie wszyscy na diecie, więc myślę że zrobię tylko dla siebie z połowy porcji. Będę mieć do kawy i najwyżej mamuśce zaniosę. Wyciągnęłam z piekarnika i rzucili się wszyscy jak szczerbaty na suchary 😂 Najlepsze jest to że zdążyłam zjeść tylko 1 kawałek 😂 To chyba mówi samo za siebie 🙃

Kruche ciasto z malinami i budyniem

Uwielbiam w swojej kuchni wykorzystać sezonowe owoce, w końcu nic tak nie smakuje na świeżo np. z naszego ogródka. W sierpniu mamy sezon na maliny, więc postanowiłam przygotować kruche ciasto z malinami i budyniem. To wyjątkowe połączenie smaków, które zachwyci nie tylko miłośników słodkości, ale także wielbicieli sezonowych owoców. To delikatne i kruche ciasto, które rozpływa się w ustach, a kremowa masa budyniowa wzbogaca je dodatkową gładkością i aromatem. Maliny dodają nie tylko intensywnego koloru, ale także wyrazistego smaku, który świetnie komponuje się z delikatnością ciasta i kremowością budyniu. Jeżeli planujemy przygotować to kruche ciasto z malinami i budyniem, to warto wiedzieć, że przygotowanie tego ciasta nie wymaga specjalnych umiejętności, ale efekt zachwyci każde podniebienie. Wystarczy kilka prostych kroków, by stworzyć przepyszne i efektowne wypieki, które z pewnością zostaną zapamiętane na długo. To kruche ciasto z malinami świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju okazje – od rodzinnych spotkań po przyjęcia ze znajomymi. Niezależnie od okazji, kruche ciasto z malinami i budyniem to zawsze doskonały wybór, który zachwyci wszystkich smakoszy.

Kruche ciasto z malinami przepis

Jeżeli zastanawiasz się co zrobić z malinami, to w takim razie idealnie trafiłaś/eś! Ten przepis na kruche ciasto z malinami wychodzi za każdym razem! Ja do swojego dodałam jeszcze borówki dla urozmaicenia smaku i powiem Ci, że to był strzał w dziesiątkę. Moje kruche ciasto z malinami i borówkami znikło właściwie w jeden dzień, a sam mój mąż przyznał, że to jedno z najlepszych ciach jakie zrobiłam w ostatnim czasie. Jeżeli to kruche ciasto z malinami Ci posmakuje, to zachęcam do wypróbowania moich innych przepisów, np. kruche ciasto ze śliwkami lub ciasto z malinami. Warto korzystać z sezonu, który niestety zawsz trwa za krótko. Ja najczęściej robię tak, że w sezonie kupuję po prostu więcej owoców na lokalnym rynku i mrożę, aby mieć na dłużej. Końcem lata moja zamrażarka jest już tak zapchana, że ciężko ją domknąć, ale dzięki temu mogę przygotować kruche ciasto z malinami przez cały rok.

RozwińZwiń