Opis przepisu
Mazurek orzechowy to naprawdę smaczny wypiek. Idealny na Wielkanoc, czy po prostu jako coś słodkiego do kawy. Kruche maślane ciasto w połączeniu z delikatnym kremem orzechowym to coś świetnego! Dekoracja wierzchu zależy tylko i wyłącznie od Was – ja proponuję roztopioną czekoladę, a także kwiatki z migdałów.
Mazurek
Szukasz innych pomysłów na pyszne mazurki? W takim razie polecam wypróbować mazurek kajmakowy lub mazurek czekoladowy.
Przepis na: Mazurek orzechowy
Składniki:
Kruche ciasto:
- 270 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżka zimnej wody lub śmietany 18%
Krem orzechowy:
- 150 g orzechów np. włoskich (u mnie wymieszane włoskie i nerkowca)
- 100 ml mleka
- 150 g masła
- 100 g cukru pudru
Dodatkowo:
- 50 ml śmietanki kremówki
- 50 g czekolady mlecznej
- garść migdałów
- kostka białej czekolady lub kilka rodzynek
Zobacz również:
Mazurek orzechowy przepis krok po kroku:
Krok 1
Kruche ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę pszenną (270 g), a także cukier puder (50 g). Dodajemy także pokrojone w kostkę zimne masło (150 g), żółtka (2 szt), a także śmietanę 18% lub zimną wodę (1 płaska łyżka).
Krok 2
Zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Krok 3
Ciasto wyciągamy z lodówki i lekko wyrabiamy dłońmi. Blat podsypujemy odrobiną mąki i staramy się rozwałkować ciasto w kształt blaszki, w której będziecie piec mazurka (mały nadmiar usuwamy) – jeżeli chcesz to możesz uformować mazurka w kształt owalnej pisanki na dużej blaszce do pieczenia i ułożyć po brzegach kuleczki z ciasta (- jak w tym mazurku klik>>).
U mnie podłużna foremka (taka jak do tarty) o długości 40 cm – wylepiłam ciastem spód i boki.
Jeśli macie jakiś nieregularny kształt blaszki lub problem z odpowiednim rozwałkowaniem ciasta to po prostu sobie rozwałkujcie w dowolny kształt, dłońmi odrywajcie po kawałku i wykładajcie spód i boki blaszki.
Wylepioną ciastem blaszkę nakłuwamy widelcem i ponownie wkładamy do lodówki na 20-30 minut. Po tym czasie pieczemy przez 22-24 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka) – ciasto powinno być ładnie rumiane.
Krok 4
Krem orzechowy
Orzechy (150 g) mielimy w maszynce lub blendujemy za pomocą blendera ręcznego na pył. Ja użyłam wymieszanych orzechów włoskich i nerkowca, ale można użyć samych włoskich. Przekładamy je do małego garnka i zalewamy mlekiem (100 ml).
Krok 5
Gotujemy na małym ogniu aż całość się podgrzeje (cały czas mieszamy żeby garnek się nie przypalił). Odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 6
Miękkie masło (150 g) ucieramy na jasny puch wraz z cukrem pudrem (100 g).
Krok 7
Następnie dodajemy po łyżce orzechów, cały czas miksując.
Miksujemy na średnich obrotach dosłownie przez chwilę aż powstanie gęsty, jednolity krem.
Krok 8
Krem orzechowy do mazurka gotowy!
Krok 9
Na przestudzone kruche ciasto nakładamy warstwę kremu orzechowego.
Krok 10
Wierzch dekorujemy dowolnie według swoich upodobań. Ja podgrzałam w mikrofalówce śmietankę kremówkę i dodałam posiekaną czekoladę. Wystarczy wymieszać do powstania jednolitej polewy czekoladowej. Następnie udekorowałam nią jeden bok mazurka. Dodatkowo ułożyłam kwiatki z migdałów, a w ich środku położyłam po kawałku białej czekolady.
Mazurek czekoladowy gotowy! Przechowujemy go w lodówce.
Pamiętaj, że kruche ciasto zaraz po wyciągnięciu z lodówki jest nieco twarde, ale po chwili leżenia na blacie kuchennym robi się miększe i ładnie się kroi.
Komentarze
Super przepis. Łatwy i szybki do zrobienia. Krem orzechowy przepyszny 😋 Mazurek wyszedł idealny 😊
Super! ❤️ Cieszę się, że smakuje 🙂
Super, cieszę się 🙂