Mazurek orzechowy

4.7/5 (26 ocen)
Mazurek orzechowy to idealna propozycja na Wielkanoc, ale również na inne uroczystości i spotkania rodzinne. Jego intensywny smak oraz piękny wygląd z pewnością zrobią wrażenie na gościach.

Ilość porcji

4-6

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min + pieczenie

Mazurek orzechowy

Opis przepisu

Mazurek orzechowy to naprawdę smaczny wypiek. Idealny na Wielkanoc, czy po prostu jako coś słodkiego do kawy. Kruche maślane ciasto w połączeniu z delikatnym kremem orzechowym to coś świetnego! Dekoracja wierzchu zależy tylko i wyłącznie od Was – ja proponuję roztopioną czekoladę, a także kwiatki z migdałów.

Mazurek

Szukasz innych pomysłów na pyszne mazurki? W takim razie polecam wypróbować mazurek kajmakowy lub mazurek czekoladowy.

Przepis na: Mazurek orzechowy

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 270 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka zimnej wody lub śmietany 18%

Krem orzechowy:

  • 150 g orzechów np. włoskich (u mnie wymieszane włoskie i nerkowca)
  • 100 ml mleka
  • 150 g masła
  • 100 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • 50 ml śmietanki kremówki
  • 50 g czekolady mlecznej
  • garść migdałów
  • kostka białej czekolady lub kilka rodzynek
Wyślij emailem

Mazurek orzechowy przepis krok po kroku:


Krok 1

składniki na ciasto kruche

Mazurek orzechowy składa się z kruchego ciasta (które można przygotować nawet 1-2 dni wcześniej), a także kremu orzechowego.

Kruche ciasto:

Do miski wsypujemy mąkę pszenną (270 g), a także cukier puder (50 g). Dodajemy także pokrojone w kostkę zimne masło (150 g), żółtka (2 szt), a także śmietanę 18% lub zimną wodę (1 płaska łyżka).


Krok 2

surowe kruche ciasto

Zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.


Krok 3

Ciasto kruche na mazurka orzechowego

Ciasto wyciągamy z lodówki i lekko wyrabiamy dłońmi. Blat podsypujemy odrobiną mąki i staramy się rozwałkować ciasto w kształt blaszki, w której będziecie piec mazurka (mały nadmiar usuwamy) – jeżeli chcesz to możesz uformować mazurka w kształt owalnej pisanki na dużej blaszce do pieczenia i ułożyć po brzegach kuleczki z ciasta (- jak w tym mazurku klik>>).

U mnie podłużna foremka (taka jak do tarty) o długości 40 cm – wylepiłam ciastem spód i boki.

Jeśli macie jakiś nieregularny kształt blaszki lub problem z odpowiednim rozwałkowaniem ciasta to po prostu sobie rozwałkujcie w dowolny kształt, dłońmi odrywajcie po kawałku i wykładajcie spód i boki blaszki.

Wylepioną ciastem blaszkę nakłuwamy widelcem i ponownie wkładamy do lodówki na 20-30 minut. Po tym czasie pieczemy przez 22-24 minut w temperaturze 190 stopni (góra-dół) – ciasto powinno być ładnie rumiane.


Krok 4

zmielone orzechy

Krem orzechowy

Orzechy (150 g) mielimy w maszynce lub blendujemy za pomocą blendera ręcznego na pył. Ja użyłam wymieszanych orzechów włoskich i nerkowca, ale można użyć samych włoskich. Przekładamy je do małego garnka i zalewamy mlekiem (100 ml).


Krok 5

krem orzechowy na mazurka

Gotujemy na małym ogniu aż całość się podgrzeje (cały czas mieszamy żeby garnek się nie przypalił). Odstawiamy do przestygnięcia.


Krok 6

Ucierane masło na masę orzechową

Miękkie masło (150 g) ucieramy na jasny puch wraz z cukrem pudrem (100 g).


Krok 7

przepis na krem orzechowy

Następnie dodajemy po łyżce orzechów, cały czas miksując.

Miksujemy na średnich obrotach dosłownie przez chwilę aż powstanie gęsty, jednolity krem.


Krok 8

krem orzechowy

Krem orzechowy do mazurka gotowy!


Krok 9

Mazurek z masą orzechową

Na przestudzone kruche ciasto nakładamy warstwę kremu orzechowego.


Krok 10

Mazurek z orzechami

Wierzch dekorujemy dowolnie według swoich upodobań. Ja podgrzałam w mikrofalówce śmietankę kremówkę i dodałam posiekaną czekoladę. Wystarczy wymieszać do powstania jednolitej polewy czekoladowej. Następnie udekorowałam nią jeden bok mazurka. Dodatkowo ułożyłam kwiatki z migdałów, a w ich środku położyłam po kawałku białej czekolady.

Mazurek czekoladowy gotowy! Przechowujemy go w lodówce.

Pamiętaj, że kruche ciasto zaraz po wyciągnięciu z lodówki jest nieco twarde, ale po chwili leżenia na blacie kuchennym robi się miększe i ładnie się kroi.


Mazurek orzechowy przepis

Mazurek orzechowy

Przepis na mazurka orzechowego

mazurek orzechowy przepis

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 26

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Milena
Milena
1 rok temu

Super przepis. Łatwy i szybki do zrobienia. Krem orzechowy przepyszny 😋 Mazurek wyszedł idealny 😊

16808780407004369308942871995796.jpg

Mazurek orzechowy

Mazurek orzechowy to wspaniałe ciasto, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom orzechów. Jest to tradycyjne polskie ciasto wielkanocne, które składa się z kruchego ciasta, aromatycznego kremu orzechowego, do którego ja wykorzystuje zmielone orzechy włoskie oraz nerkowca. Mazurek orzechowy zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyglądem – wierzch możesz wspaniale przyozdobić czym tylko chcesz. Dodatkowym atutem mazurka orzechowego jest fakt, że jest to ciasto łatwe do przygotowania, dlatego każdy może spróbować swoich sił w kuchni i przygotować je samodzielnie. Zachęcam do spróbowania mazurka orzechowego – to prawdziwy polski smakołyk, który z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto lubi słodkości o intensywnym smaku orzechów.

Mazurek z orzechami

Ogólnie rzecz biorąc wszelkie mazurki są bardzo proste do przygotowanie. Wystarczy nam przygotować kruche ciasto, które będzie służyło jako spód ciasta. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie na upieczone ciasto wykładamy odpowiednią masę. W przypadku mazurka z orzechami, wykorzystujemy oczywiście masę orzechową i muszę przyznać, że pasuje tutaj idealnie. Ten tradycyjny mazurek orzechowy z pewnością będzie pięknie wyglądać na stole Wielkanocnym, a zebrani goście będą zachwycać się jego smakiem. Co więcej, mazurek z orzechami to ciasto, które można swobodnie modyfikować i dopasowywać do swoich preferencji smakowych. Możemy do naszej masy orzechowej dodać do masy kawałki czekolady czy wzbogacić ją o miód. Taka kreatywność pozwala nam na przygotowanie mazurka z orzechami, który idealnie będzie pasował do naszych indywidualnych upodobań smakowych.

RozwińZwiń