Ciasta krucheSłodkości

Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy na kruchym cieście to dla mnie obowiązkowe ciasto na Wielkanoc. Jest bajecznie prosty do przygotowania, a wygląda naprawdę świetnie na świątecznym stole.

Mazurek kajmakowy przygotowuję zawsze w kształcie ozdobnej pisanki Wielkanocnej. Dzielę ciasto na dwie części tworząc dwa osobne, nieco mniejsze wypieki. Jednak jeżeli wolicie to możecie przygotować jednego większego mazurka. Jeżeli macie ochotę przebić słodycz masy kajmakowej z puszki to możecie posmarować warstwę kwaśniejszego dżemu z czarnej i czerwonej porzeczki.

Jeżeli szukasz innych przepisów na Wielkanoc to koniecznie wypróbuj sernika wielkanocnego lub wielkanocne ptasie mleczko.

Przepis na: Mazurek kajmakowy

 Przygotowanie: 20 min  Pieczenie: 20 min  Łącznie: 40 min

 Liczba porcji: 6-8

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 80 g cukru pudru
  • 30 g cukru wanilinowego
  • 3 żółtka

Dodatkowo:

  • 1/2 puszki masy krówkowej
  • garść migdałów
  • kilka rodzynek sułtanek

Jak zrobić mazurka kajmakowego?

Wykonanie: 

Na stolnicę wsypujemy 300 g przesianej mąki pszennej (można wymieszać pół na pół z krupczatką). Dodajemy 200 g zimnego masła, 80 g cukru pudru, 30 g cukru wanilinowego (najlepiej z prawdziwą wanilią), a także 3 żółtka. Zagniatamy gładkie, kruche ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy je do lodówki na 30 minut.

Teraz zależy od Was czy chcecie przygotować jednego większego mazurka (w prostokątnej foremce), czy np. dwa mniejsze w kształcie jajka jak ja.

Ciasto dzielimy na dwie równe części. Aby ułatwić sobie wycięcie jajecznego kształtu to wycinamy sobie z kartki jajko (mniej więcej w wielkości Waszej foremki na której chcecie piec). Jedną część rozwałkowujemy na mniej więcej wielkość wyciętego papierowego jajka. Nakładamy kartkę na ciasto, odcinamy zbędną część ciasta (staraj się, żeby było jak najmniej do wycinania). Najlepiej rozwałkowywać ciasto już na papierze do pieczenia.

Powycinane z ciasta pisanki przekładamy na papier do pieczenia. Boki dekorujemy widelcem lekko wciskając go wzdłuż boków ciasta.

Piec około 17-20 minut w temperaturze 180 stopni (ciasto ma byc rumiane, więc pilnujcie je pod koniec pieczenia). Gdy ciasto przestygnie to nakładamy masę kajmakową. Można również udekorować wierzch np. migdałami i rodzynkami tworząc ozdobne kwiatki. Smacznego!


mazurek-kajmakowy

mazurek-kajmakowy

mazurek-kajmakowy

Print Friendly, PDF & Email
Close