Opis przepisu
Mazurek kajmakowy na kruchym cieście to dla mnie obowiązkowe ciasto na Wielkanoc. Jest bajecznie prosty do przygotowania, a wygląda naprawdę świetnie na świątecznym stole. Możesz go udekorować według własnego uznania. Ja polecam użyć płatki migdałowe, suszoną żurawinę oraz orzeszki ziemne (lub migdały).
Mazurek z kajmakiem
Mazurek kajmakowy przygotowuję zawsze w kształcie ozdobnej pisanki Wielkanocnej. Wykonuję jednego większego mazurka, chociaż można upiec też dwa mniejsze. Jeżeli macie ochotę przebić słodycz masy kajmakowej z puszki to możecie posmarować warstwę kwaśniejszej konfitury z czarnej czy czerwonej porzeczki.
Ciasta na Wielkanoc
Przy okazji szukasz sprawdzonych ciast na Wielkanoc? Dobrze się składa! Przygotowałam obszerny wpis- Ciasta na Wielkanoc >>, w którym znajdziesz sporo fajnych inspiracji. Dzięki tym ciastom i ciasteczkom Wielkanoc będzie smaczna jak nigdy dotąd. Jestem o tym przekonana! Polecam wypróbować szczególnie mojego sernika wielkanocnego lub mazurek wielkanocny.
Przepis na: Mazurek kajmakowy
Składniki:
Kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 80 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 1 płaska łyżka śmietany 18%
Dodatkowo:
- 1/2 puszki kajmaku (masy krówkowej), około 250 g
- 2 płaskie łyżki konfitury z czarnej porzeczki
- do dekoracji płatki migdałowe lub migdały
- suszona żurawina
- orzeszki ziemne
Zobacz również:
Mazurek kajmakowy przepis krok po kroku:
Krok 1
Mazurek kajmakowy to ekspresowy wypiek na Wielkanoc. Można go przygotować nawet 2-3 dni przed świętami.
Jednak raczej nie polecam wyrabiać ciasta np. 3 dni wcześniej przed świętami i tak długo je trzymać w lodówce. Tylko jak już to po prostu je upiec i od razu udekorować po przestygnięciu lub zrobić to chwilę przed zaserwowaniem na stół.
Kruche ciasto:
W misce mieszamy ze sobą mąkę (300 g), pokrojone zimne masło (200 g), cukier puder (80 g), proszek do pieczenia (1/2 łyżeczki), żółtka (2 szt.), a także zimną śmietanę (1 płaska łyżka).
Krok 2
Krok 3
Na papierze do pieczenia rozwałkowujemy ciasto w owalny/prostokątny kształt. Za pomocą małego noża wycinamy kształt jajka, odcinając niepotrzebne skrawki ciasta.
Krok 4
Najlepiej uformować sobie dłuższy rulonik, podzielić na małe, równe części. Następnie dłońmi wyrabiać równe kuleczki.
Krok 5
Po tym czasie przekładamy papier z uformowanym ciastem na dużą blachę z piekarnika.
Pieczemy przez około 20-23 minut w temperaturze 190 stopni (góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia będzie zależny głównie od grubości uformowanego ciasta, więc kontrolujcie swój piekarnik.
Krok 6
Krok 7
Dodatek tej konfitury nieco przełamuje słodycz kajmaku. Jeśli wolisz to ją pomiń.
Krok 8
Mazurek z kajmakiem
Zanim nałożyłam kajmak na ciasto, to lekko go podgrzałam w małym rondelku – łatwiej się wtedy nakłada na ciasto niż taki prosto z lodówki.
PS. Jakiś czas temu jadłam z Delecty kajmak o smaku słonego karmelu i był też ciekawy w smaku.
Wierzch mazurka dekorujemy według uznania. Ja użyłam płatków migdałowych, suszonej żurawiny oraz orzeszków ziemnych.
Komentarze
Ja już wypróbowałam przepis. Bardzo proste instrukcje, dziękuję! Może nie aż tak ładny jak Twój ale mysle ze bedzie smakował super.
Nie no super wyszedł 🙂 Będzie się pięknie prezentować na wielkanocnym stole 🙂
Dziękując za przepis mam pytanie – czy do mazurka w kształcie jajka nadaje się normalna, prostokątna forma?
Tak jak najbardziej 🙂 Kształt może być dowolny, ja po prostu lubię mazurki w kształcie pisanki, ale może być prostokątny 🙂
To jest przepis na jeden mazurek czy dwa mazurki?
Wystarczy przeczytać opis – “Teraz zależy od Was czy chcecie przygotować jednego większego mazurka (w prostokątnej foremce), czy np. dwa mniejsze w kształcie jajka jak ja.”
Piękny ten mazurek, za rok wypróbuję koniecznie!
Super 🙂