Opis przepisu
Mazurek kajmakowy na kruchym cieście to dla mnie obowiązkowe ciasto na Wielkanoc. Jest bajecznie prosty do przygotowania, a wygląda naprawdę świetnie na świątecznym stole. Możesz go udekorować według własnego uznania. Ja polecam użyć płatki migdałowe, suszoną żurawinę oraz orzeszki ziemne (lub migdały).
Mazurek z kajmakiem
Mazurek kajmakowy przygotowuję zawsze w kształcie ozdobnej pisanki Wielkanocnej. Wykonuję jednego większego mazurka, chociaż można upiec też dwa mniejsze. Jeżeli macie ochotę przebić słodycz masy kajmakowej z puszki to możecie posmarować warstwę kwaśniejszej konfitury z czarnej czy czerwonej porzeczki.
Ciasta na Wielkanoc
Przy okazji szukasz sprawdzonych ciast na Wielkanoc? Dobrze się składa! Przygotowałam obszerny wpis- Ciasta na Wielkanoc >>, w którym znajdziesz sporo fajnych inspiracji. Dzięki tym ciastom i ciasteczkom Wielkanoc będzie smaczna jak nigdy dotąd. Jestem o tym przekonana! Polecam wypróbować szczególnie mojego sernika wielkanocnego lub mazurek wielkanocny.
Przepis na: Mazurek kajmakowy
Składniki:
Kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 80 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 1 płaska łyżka śmietany 18%
Dodatkowo:
- 1/2 puszki kajmaku (masy krówkowej), około 250 g
- 2 płaskie łyżki konfitury z czarnej porzeczki
- do dekoracji płatki migdałowe lub migdały
- suszona żurawina
- orzeszki ziemne
Zobacz również:
Mazurek kajmakowy przepis krok po kroku:
Krok 1
Mazurek kajmakowy to ekspresowy wypiek na Wielkanoc. Można go przygotować nawet 2-3 dni przed świętami.
Jednak raczej nie polecam wyrabiać ciasta np. 3 dni wcześniej przed świętami i tak długo je trzymać w lodówce. Tylko jak już to po prostu je upiec i od razu udekorować po przestygnięciu lub zrobić to chwilę przed zaserwowaniem na stół.
Kruche ciasto:
W misce mieszamy ze sobą mąkę (300 g), pokrojone zimne masło (200 g), cukier puder (80 g), proszek do pieczenia (1/2 łyżeczki), żółtka (2 szt.), a także zimną śmietanę (1 płaska łyżka).
Krok 2
Krok 3
Na papierze do pieczenia rozwałkowujemy ciasto w owalny/prostokątny kształt. Za pomocą małego noża wycinamy kształt jajka, odcinając niepotrzebne skrawki ciasta.
Krok 4
Najlepiej uformować sobie dłuższy rulonik, podzielić na małe, równe części. Następnie dłońmi wyrabiać równe kuleczki.
Krok 5
Po tym czasie przekładamy papier z uformowanym ciastem na dużą blachę z piekarnika.
Pieczemy przez około 20-23 minut w temperaturze 190 stopni (góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia będzie zależny głównie od grubości uformowanego ciasta, więc kontrolujcie swój piekarnik.
Krok 6
Krok 7
Dodatek tej konfitury nieco przełamuje słodycz kajmaku. Jeśli wolisz to ją pomiń.
Krok 8
Mazurek z kajmakiem
Zanim nałożyłam kajmak na ciasto, to lekko go podgrzałam w małym rondelku – łatwiej się wtedy nakłada na ciasto niż taki prosto z lodówki.
PS. Jakiś czas temu jadłam z Delecty kajmak o smaku słonego karmelu i był też ciekawy w smaku.
Wierzch mazurka dekorujemy według uznania. Ja użyłam płatków migdałowych, suszonej żurawiny oraz orzeszków ziemnych.
Komentarze
Super szybki przepis, bardzo slodki, ciasto kruche i delikatne.
Zamiast smietany 18% dalam 32% i tez wyszlo.
Dziekuje ☺️
A jest taka śmietana jak 32%? 🙂
Cieszę się, że smakowało.
No jest, kupilam w kauflandzie.
Wyszedł przepieknie
Oooo wyszedł prawie identycznie jak mój 🙂
Ten mazurek jest najlepszy. Serio. W tym roku tez bedzie na moim stole.. Przepis extra..
bardzo miło mi to czytać 🙂
Czy mazurka mozna zrobic dzien wczesniej i przechowac go w lodowce, czy w temperaturze pokojowej?
Ja już wypróbowałam przepis. Bardzo proste instrukcje, dziękuję! Może nie aż tak ładny jak Twój ale mysle ze bedzie smakował super.
Nie no super wyszedł 🙂 Będzie się pięknie prezentować na wielkanocnym stole 🙂
Dziękując za przepis mam pytanie – czy do mazurka w kształcie jajka nadaje się normalna, prostokątna forma?
Tak jak najbardziej 🙂 Kształt może być dowolny, ja po prostu lubię mazurki w kształcie pisanki, ale może być prostokątny 🙂
To jest przepis na jeden mazurek czy dwa mazurki?
Wystarczy przeczytać opis – “Teraz zależy od Was czy chcecie przygotować jednego większego mazurka (w prostokątnej foremce), czy np. dwa mniejsze w kształcie jajka jak ja.”
Piękny ten mazurek, za rok wypróbuję koniecznie!
Super 🙂