Ciasta kruchePrzepisy na WielkanocSłodkości

Mazurek wielkanocny

Mazurek wielkanocny na kruchym cieście z pyszną konfiturą morelową, bezikami i solonym karmelem… Czy może być coś lepszego? Nie sądzę! Muszę przyznać, że uwielbiam takie połączenia smakowe.

Święta już tuż tuż dlatego jestem pewna, że przyda Wam się jakiś pyszny i ładnie wyglądający mazurek wielkanocny. Przygotowałam go na kruchym, maślanym cieście w formie dużej pisanki (ja wycięłam sobie ten kształt za pomocą noża). Jednak równie dobrze możecie upiec mazurka w zwykłej, dużej blaszce prostokątnej.

Mój przepis na mazurek wielkanocny nie powinien Wam sprawić żadnych trudności. Ciasto jest naprawdę przepyszne i warte wypróbowania! Zaserwowałam mazurka z morelą marki Darbo, która jest produkowana według starej, rodzinnej receptury. Ma wysoką zawartość owoców do 70%, a co więcej prdukty Darbo nie zawierają sztucznych barwników i konserwantów.

Ciasta na Wielkanoc

Przy okazji szukasz sprawdzonych ciast na Wielkanoc? Dobrze się składa! Przygotowałam obszerny wpis- Ciasta na Wielkanoc >>, w którym znajdziesz sporo fajnych inspiracji. Dzięki tym ciastom i ciasteczkom Wielkanoc będzie smaczna jak nigdy dotąd. Jestem o tym przekonana! Polecam wypróbować szczególnie mojego sernika wielkanocnego lub wielkanocne ptasie mleczko.

Przepis na: Mazurek wielkanocny

 Przygotowanie: 20 min  Pieczenie: 20 min  Łącznie: 40 min

 Liczba porcji: 6-8

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 80 g cukru pudru
  • 30 g cukru wanilinowego
  • 3 żółtka

Solony karmel:

  • 3 łyżki białego cukru
  • 1/5 szklanki wody
  • 6 łyżek śmietanki 30% lub 36%
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli

Dodatkowo:


Mazurek wielkanocny – przepis krok po kroku:

 

ciasto na wielkanoc
Krok 1 

Kruche ciasto:

Na stolnicę wsypujemy 300 g przesianej mąki pszennej (można wymieszać pół na pół z krupczatką). Dodajemy 200 g zimnego masła, 80 g cukru pudru, 30 g cukru wanilinowego (najlepiej z prawdziwą wanilią), a także 3 żółtka. Zagniatamy gładkie, kruche ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy je do lodówki na 30 minut.

Możecie przygotować mazurka (w większej prostokątnej foremce) lub np. w kształcie dużej pisanki jak ja.


ciasto na wielkanoc
Krok 2 

Ciasto dzielimy na dwie części, jedną większą, a drugą mniejszą (ok. 1/5 ciasta). Większą część rozwałkowujemy i wycinamy w kształt dużej pisanki. Ja piekłam na dużej blaszce, która była w zestawie dołączona do piekarnika. Najlepiej rozwałkowywać ciasto już na papierze do pieczenia.

Z pozostałego ciasta formujemy małe kuleczki i lekko wbijamy je w brzegi naszej pisanki.

Pieczemy przez około 17-20 minut w temperaturze 190 stopni (ciasto ma być rumiane, więc pilnujcie je pod koniec pieczenia). Ciasto odstawiamy do przestygnięcia. Będzie ono dosyć kruche, więc delikatnie je wyciągamy z blaszki (możemy je zostawić na papierze do pieczenia, bo wtedy łatwiej je będzie gdziekolwiek przełożyć).


ciasto na wielkanoc
Krok 3

Na wierzch przestygniętego ciasta nakładamy gęsty dżem morelowy. Wierzch dekorujemy opcjonalnie domowymi małymi bezikami (tu znajdziesz sprawdzony przepis) oraz migdałami (ja użyłam blanszowanych). Dodatkowo delikatnie polałam całość solonym karmelem lub roztopioną masą kajmakową.

Solony karmel: Do malutkiego garnka wsypujemy cukier (ja użyłam drobny). Rozprowadzamy go równomiernie po całym dnie. Podgrzewamy na małym ogniu aż się cukier rozpuści i nabierze jasno brązowego koloru (nie mieszamy w tym momencie). Wlewamy ostrożnie wodę (może pryskać) i szybko mieszamy do chwili rozpuszczenia się cukru. Gotujemy przez około 30 sekund i wlewamy śmietankę. Tym razem gotujemy przez około 3-4 minuty na małym ogniu i dodajemy masło oraz sól. Tylko mieszamy do momentu połączenia się składników. Odstawiamy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.

Przygotowanym solonym karmelem polewamy wierzch mazurka. Smacznego! 


Mazurek wielkanocny

Mazurek wielkanocny

Mazurek wielkanocny

Mazurek wielkanocny

Mazurek wielkanocny

Mazurek

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Oceń ten post jako pierwszy!

Mazurek ciasto

Jak co roku, na moim wielkanocnym stole obowiązkowo musi się pojawić sernik i mazurek ciasto. Dla mnie to prawdziwa tradycja. Nawet dla mnie babka wielkanocna nie jest aż tak obowiązkowa jak te dwa wymienione wypieki. Na moim blogu znajdziecie sporo propozycji na świąteczne wypieki. Polecam Wam zajrzeć do obszernego wpisu z mnóstwem inspiracji – sprawdzone ciasta na Wielkanoc >>.
Mazurek wielkanocny przepis
Na moim blogu znajdziecie między innymi przepis na mazurek kajmakowy. To naprawdę prosty do zrobienia wypiek. Tym razem przygotowałam coś jeszcze lepszego, a mianowicie mazurek wielkanocny. Przepis nie jest wybitnie skomplikowany, a smakuje i prezentuje się fantastycznie. Palce lizać! Ten pyszny mazurek wielkanocny będzie się pięknie wyróżniać na świątecznym stole. Jestem tego pewna, że wszystkim domownikom posmakuje!

Mazurki wielkanocne

W wielu domach mazurki wielkanocne są obowiązkowym wypiekiem, które muszą się znaleźć na świątecznym stole. Moim zdaniem prawdziwy mazurek wielkanocny musi być z gęstym dżemem, konfiturą lub powidłami. U mnie w domu zawsze się takie robiło. Mój przepis na mazurek wielkanocny opisany dokładnie krok po kroku nie sprawi Wam żadnych problemów. Wystarczy dobrze przeczytać przepis przed rozpoczęciem pracy. Przepis na mazurka wielkanocnego zawiera sporo zdjęć z każdego etapu, więc z pewnością wyjdzie Wam idealny! Koniecznie go wypróbuj! Jestem ciekawa jak Wam posmakuje.
Back to top button