Opis przepisu
Mazurek wielkanocny na kruchym cieście z pyszną konfiturą morelową, bezikami i solonym karmelem… Czy może być coś lepszego? Nie sądzę! Muszę przyznać, że uwielbiam takie połączenia smakowe.
Święta już tuż tuż dlatego jestem pewna, że przyda Wam się jakiś pyszny i ładnie wyglądający mazurek wielkanocny. Przygotowałam go na kruchym, maślanym cieście w formie dużej pisanki (ja wycięłam sobie ten kształt za pomocą noża). Jednak równie dobrze możecie upiec mazurka w zwykłej, dużej blaszce prostokątnej.
Mój przepis na mazurek wielkanocny nie powinien Wam sprawić żadnych trudności. Ciasto jest naprawdę przepyszne i warte wypróbowania! Zaserwowałam mazurka z morelą marki Darbo, która jest produkowana według starej, rodzinnej receptury. Ma wysoką zawartość owoców do 70%, a co więcej prdukty Darbo nie zawierają sztucznych barwników i konserwantów.
Ciasta na Wielkanoc
Przy okazji szukasz sprawdzonych ciast na Wielkanoc? Dobrze się składa! Przygotowałam obszerny wpis- Ciasta na Wielkanoc >>, w którym znajdziesz sporo fajnych inspiracji. Dzięki tym ciastom i ciasteczkom Wielkanoc będzie smaczna jak nigdy dotąd. Jestem o tym przekonana! Polecam wypróbować szczególnie mojego sernika wielkanocnego lub wielkanocne ptasie mleczko.
Przepis na: Mazurek wielkanocny
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 80 g cukru pudru
- 30 g cukru wanilinowego
- 3 żółtka
Solony karmel:
- 3 łyżki białego cukru
- 1/5 szklanki wody
- 6 łyżek śmietanki 30% lub 36%
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
Dodatkowo:
- morela Darbo (200g)
- blanszowane migdały
- beziki (przepis >>)
Zobacz również:
Mazurek wielkanocny - przepis krok po kroku
Krok 1
Na stolnicę wsypujemy 300 g przesianej mąki pszennej (można wymieszać pół na pół z krupczatką). Dodajemy 200 g zimnego masła, 80 g cukru pudru, 30 g cukru wanilinowego (najlepiej z prawdziwą wanilią), a także 3 żółtka. Zagniatamy gładkie, kruche ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy je do lodówki na 30 minut.
Możecie przygotować mazurka (w większej prostokątnej foremce) lub np. w kształcie dużej pisanki jak ja.
Krok 2
Z pozostałego ciasta formujemy małe kuleczki i lekko wbijamy je w brzegi naszej pisanki.
Pieczemy przez około 17-20 minut w temperaturze 190 stopni (ciasto ma być rumiane, więc pilnujcie je pod koniec pieczenia). Ciasto odstawiamy do przestygnięcia. Będzie ono dosyć kruche, więc delikatnie je wyciągamy z blaszki (możemy je zostawić na papierze do pieczenia, bo wtedy łatwiej je będzie gdziekolwiek przełożyć).
Krok 3
Solony karmel: Do malutkiego garnka wsypujemy cukier (ja użyłam drobny). Rozprowadzamy go równomiernie po całym dnie. Podgrzewamy na małym ogniu aż się cukier rozpuści i nabierze jasno brązowego koloru (nie mieszamy w tym momencie). Wlewamy ostrożnie wodę (może pryskać) i szybko mieszamy do chwili rozpuszczenia się cukru. Gotujemy przez około 30 sekund i wlewamy śmietankę. Tym razem gotujemy przez około 3-4 minuty na małym ogniu i dodajemy masło oraz sól. Tylko mieszamy do momentu połączenia się składników. Odstawiamy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.
Przygotowanym solonym karmelem polewamy wierzch mazurka. Smacznego!
Komentarze
To taki prosty mazurek, a jak pieknie wygladal u mnie na stole. Ja zrobilam rozowe mini bezy na wierzch – cos pieknego!