Mazurek czekoladowy

4.8/5 (110 ocen)

Ilość porcji

6-8

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min + 20 min pieczenia

Mazurek czekoladowy na Wielkanoc

Opis przepisu

Szukasz pomysłu na pyszny, wielkanocny wypiek? W takim razie wypróbuj ten niezwykle prosty do przygotowania mazurek czekoladowy!

Tym razem przygotowałam mazurka w kształcie pisanki – niech Cię nie zmartwi, że nie masz takiej specjalnej  foremki, bo nie będzie Ci ona potrzebna! Wystarczy na papierze do pieczenia rozrysować sobie ołówkiem kształt jaki chcesz uzyskać, a następnie w ten sposób uformować ciasto. To naprawdę bardzo proste! Ciasto kruche jest plastyczne i można je uformować w dowolny kształt lub tradycyjnie upiec je w kwadratowej czy prostokątnej foremce.

Mój mazurek oprócz kruchego ciasta składa się z masy czekoladowej, którą po zastygnięciu bez problemu można pokroić. Jeśli chcesz uzyskać bardziej kremową konsystencję czekoladową, to tak jak opisywałam w ostatnim kroku, można podgrzaną śmietankę z czekoladami włożyć na minimum 6 godzin do lodówki (ja zwykle zostawiam na całą noc), a następnie zmiksować z mascarpone do powstania sztywnego, gęstego kremu jak do tortu (tu macie dokładny przepis).

Mazurek wielkanocny

Mój przepis na mazurek wielkanocny nie powinien Wam sprawić żadnych trudności. Kruche ciasto jest naprawdę przepyszne, o świetnym maślanym smaku. Użyłam masła ekstra KREMOWE marki Lumiko, które posiada aż 85% tłuszczu (to o 3% więcej niż większość maseł na rynku – 82%). Ma ono niezwykle kremową i miękką konsystencję, stając się masłem o statusie produktu premium.

Poprzez zwiększoną zawartość tłuszczu mlecznego, a także sposobie produkcji został uwydatniony jeszcze bardziej maślany smak. Jest idealne do wypieków, smażenia czy do smarowania kanapek. Dużą zaletą i w sumie jedną z najbardziej wyróżniających się zalet na tle konkurencji jest dobra smarowność. Wiele maseł po wyjęciu z lodówki jeszcze przez długi czas są przeważnie dość twarde.

Ciasta na Wielkanoc

Przy okazji szukasz sprawdzonych ciast na Wielkanoc? Dobrze się składa! Przygotowałam obszerny wpis- Ciasta na Wielkanoc >>, w którym znajdziesz sporo fajnych inspiracji. Dzięki tym ciastom i ciasteczkom Wielkanoc będzie smaczna jak nigdy dotąd. Jestem o tym przekonana! Polecam wypróbować szczególnie mojego sernika wielkanocnego lub babkę wielkanocną.

Przepis na: Mazurek czekoladowy

Składniki:

Kruche ciasto:

Krem czekoladowy:

  • 200 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 g mlecznej czekolady

Dodatkowo:

  • kilka sztuk suszonej żurawiny
  • 2 łyżki płatków migdałowych
Wyślij emailem

Mazurek czekoladowy - przepis krok po kroku


Krok 1

ciasto kruche na mazurka czekoladowego

Kruche ciasto:

Na stolnicę wsypujemy 300 g przesianej mąki pszennej. Dodajemy 200 g zimnego masła, 80 g cukru pudru, a także 2 żółtka. Zagniatamy gładkie, kruche ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy je do lodówki na minimum 45 minut.


Krok 2

przepis na kruche ciasto w kształcie pisanki

Jeśli chodzi o kształt mazurka, to możecie przygotować go tak jak w formie pisanki, ale równie dobrze może być okrągły, prostokątny czy kwadratowy. Nie potrzebujecie żadnych specjalnych foremek, ponieważ ciasto kruche jest bardzo plastyczne i łatwo przy jego użyciu wykonać dowolny kształt.

Jeżeli chcecie uzyskać kształt pisanki to najlepiej sobie rozrysować ołówkiem kształt na papierze do pieczenia i tak wylepić ciasto. Ja swoje ciasto podzieliłam tak, że mniej więcej 4/5 wylepiłam na dużej blaszce dołączonej do piekarnika (koniecznie użyjcie papier do pieczenia lub matę teflonową żeby później po upieczeniu łatwo było wyciągnąć je z blaszki). Pozostałe ciasto (około 1/5) uformowałam w długi rulonik i lekko dociskając, przyłożyłam je na brzegach mojej pisanki.

Dodatkowo jeśli chcecie to można za pomocą widelca zrobić takie wzorki jak ja (tylko nie dociskajcie tym widelcem zbyt mocno).

Uformowane ciasto można włożyć jeszcze do lekkiego schłodzenia (chociaż na 20 minut) lub od razu upiec. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 20-22 minuty.

Po tym czasie odstawiamy je do całkowitego schłodzenia. Nie wyjmujemy ciepłego ciasta z blaszki, ponieważ może się rozwalić lub ukruszyć z którejś strony.


Krok 3

przepis na mazurek czekoladwy

Krem czekoladowy:

Do małego garnka wlewamy śmietankę kremówkę (200 ml) i podgrzewamy ją, aż zaczną się pojawiać małe bąbelki. Wtedy zdejmujemy z ognia i wrzucamy posiekane czekolady: gorzką (100 g) i mleczną (150 g).


Krok 4

krem czekoladowy na mazurka

Mieszamy do momentu roztopienia się czekolad i powstania jednolitej, gładkiej polewy. Odstawiamy ją do całkowitego wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.

Najlepiej włożyć garnek na chwilę do lodówki, aby ta polewa zrobiła się bardziej gęsta i kremowa (wtedy się staje taka bardziej smarowna). Jeśli zostawisz tą polewę na kilka godzin w lodówce, to stanie się ta masa całkiem stała. Wtedy najlepiej zmiksować go wraz z dodatkiem 100 g mascarpone i powstanie nam idealnie kremowy krem czekoladowy (jak do tortu, tylko wtedy ta masa musi przeleżeć w lodówce minimum 6 godzin).

Wierzch mazurka czekoladowego dekorujemy kilkoma sztukami suszonej żurawiny i płatkami migdałowymi tworząc np. proste do zrobienia kwiatki. Równie dobrze można oprószyć wierzch kremu ulubionymi bakaliami jak np.: orzechy włoskie, laskowe, migdały blanszowane czy kolorowymi jajeczkami czekoladowymi.

Kroimy mazurka dopiero po kilku godzinach, gdy masa czekoladowa całkowicie zastygnie. Smacznego!


Mazurek czekoladowy

Mazurek czekoladowy

mazurek czekoladowy przepis

mazurek wielkanocny

Jak zrobić czekoladowego mazurka?

*Wpis powstał w ramach współpracy z marką Lumiko.

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 110

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
7 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Asia
Asia
10 godzin temu

jesli chce uzyc blaszki kwadratowej, to jaki rozmiar polecasz?
a jeśli w okrągłej formie zrobię, to jaka średnica sie będzie najlepiej nadawała?

Magda
Magda
11 miesięcy temu

Ten mazurek jest zawsze hitem rodzinnego spotkania.
Robiłam go z tego przepisu już kilka razy ale ostatnio w trakcie przygotowania okazało się, że zabrakło mi śmietany, więc dałam pół na pół z serkiem mascarpone. To był strzał w 10! Polewa wyszła bardziej gęsta kremowa. Pycha!

Ewelina
Ewelina
11 miesięcy temu

Mega łatwy i pyszny mazurek 🙂

20230408_114455.jpg
Karolina
Karolina
1 rok temu

To faktycznie najłatwiejszy mazurek jaki do tej pory robiłam pyszny

94056B2F-7B7F-4BD9-AA39-5787943DFD0F.jpeg

Mazurek czekoladowy

W Polce tradycyjnie na Wielkanoc przygotowujemy mazurki pod różnymi postaciami, np. mazurek czekoladowy, mazurek kajmakowy czy też mazurek wielkanocny. Staram się przygotowywać różne mazurki, ale praktycznie zawsze gości u mnie mazurek czekoladowy, ponieważ rodzina mojego męża go uwielbia. Mazurek czekoladowy możemy upiec w dowolnym kształcie – kwadracie, podłużnym prostokącie, trójkącie, czy też tak jak ja w owalu. Mazurek czekoladowy przypomina wtedy taką dużą, czekoladową pisankę 🙂

Jak zrobić czekoladowego mazurka?

Aby przygotować czekoladowego mazurka, będziesz potrzebować następujące składniki na kruche ciasto: mąkę pszenną, masło, cukier puder i żółtka. Natomiast na kruchym cieście rozsmarujemy krem czekoladowy, który przygotujemy na podstawie śmietanki kremówki, czekolady mlecznej oraz czekolady gorzkiej. Wierzch polecam udekorować płatkami migdałowymi oraz suszoną żurawiną. Wypróbuj koniecznie tego mazurka w najbliższe święta!

Przepis na mazurek czekoladowy

Przepis na mazurek czekoladowy jest naprawdę pyszny i jest to idealne ciasto na wielkanocny stół. Aby go przygotować, musimy zacząć od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i ugniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Następnie zawijamy je w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 45 minut. Następnie schłodzone ciasto formujemy na blaszce w wybrany przez nas kształt. Moim zdaniem mazurek czekoladowy najlepiej się prezentuje w kształcie pisanki, ale możesz wybrać każdy inny kształt. W kolejnym kroku ciasto kruche pieczemy w piekarniku przez około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. Na wierzch przygotowujemy masę czekoladową, którą następnie posmarujemy wierch. Na koniec dekorujemy wedle uznania i naszej fantazji 🙂

RozwińZwiń