Opis przepisu
Ciasto pleśniak to połączenie ciasta półkruchego jasnego, kakaowego, a także słodkiej bezy i kwaśnej konfitury z czarnej porzeczki. Jest naprawdę smaczne, świetnie się kroi i pięknie prezentuje na paterze.
Ciasto pleśniak
To naprawdę proste ciasto do przygotowania. Napisałabym także, że szybkie do przygotowania, jednak trzeba poczekać minimum te 30 minut, aby ciasta (jasne i kakaowe) spędziły w zamrażalce. To sprawi, że łatwiej będzie je zetrzeć na tarce, a po upieczeniu ciasta będą niezwykle kruche.
Pleśniak powinien być przełożony kwaśną konfiturą z kawałkami owoców (nie dżemem) – najlepiej o smaku czarna porzeczka lub wiśnia. Te smaki fantastycznie przełamują smak słodkiej bezy. Jeśli macie ochotę do dorzućcie małą garść wydrylowanych wiśni czy świeżej czarnej porzeczki. Placek będzie wtedy jeszcze ciekawszy w smaku!
Przepis na: Pleśniak
Porady na start
W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 26 cm, ale również możesz użyć większej o rozmiarze 28 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
Ciasto jasne:
- 360 g mąki pszennej
- 180 g zimnego masła
- 4 żółtka
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
Ciasto kakaowe:
- 180 g mąki pszennej
- 80 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao extra ciemne
- 1 łyżka cukru pudru
Beza:
- 5 białek
- szczypta soli
- 220 g cukru białego
- 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 1 słoiczek konfitury z wiśni lub z czarnej porzeczki (około 400-450 g)
Zobacz również:
Ciasto pleśniak przepis krok po kroku:
Krok 1
Ciasto pleśniak składa się z jasnego i kakaowego ciasta.
Ciasto jasne:
Zaczynamy od przygotowania jasnego. Do miski wsypujemy mąkę pszenną (360 g, lub krupczatkę), proszek do pieczenia (1 łyżeczka), cukier puder (2 płaskie łyżki). Dodajemy także posiekane w kostkę zimne masło (180 g), śmietanę (1 łyżka) oraz 4 żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto i dzielimy je na dwie części (jedna powinna być troszkę mniejsza). Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.
Krok 2
Ciasto kakaowe:
Do miski wsypujemy mąkę pszenną (180 g, lub krupczatkę), proszek do pieczenia (1/2 łyżeczki), cukier puder (2 płaskie łyżeczki). Dodajemy także posiekane w kostkę zimne masło (80 g), śmietanę (1 łyżeczka), kakao (2 łyżeczki) oraz żółtko. Zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.
Przygotowujemy sobie foremkę – ja użyłam tortownicy o średnicy 26 cm (może być też większa o średnicy 28 cm). Wykładamy ją papierem do pieczenia.
Po tym czasie ścieramy na tarce o dużych oczkach większą część jasnego ciasta.
Krok 3
Ścieramy na tarce o grubych oczkach kakaowe ciasto i posypujemy nim konfiturę.
Na czas ubijania bezy można włożyć tortownicę do lodówki.
Krok 4
W suchej, czystej misce miksujemy białka ze szczyptą soli. Po około minucie ubijania na wysokich obrotach miksera dodajemy stopniowo po łyżce cukru białego (może być drobny do wypieków lub zwykły). Po około 7 minutach miksowania powinna powstać sztywna, błyszcząca piana, a cukier ładnie rozbity. Wtedy dodajemy skrobię (1 płaska łyżka). Miksujemy na małych obrotach lub mieszamy za pomocą trzepaczki tylko do połączenia się składników.
Krok 5
Krok 6
Ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałe jasne ciasto.
Pieczemy przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka).
Koniecznie pochwal się swoim pleśniakiem w komentarzu pod przepisem – zdjęcia jak najbardziej mile widziane. Czekam na Wasze piękne wypieki!
Komentarze
Góra ladnie sie przypiekla a dół pływa jaki może być powod, surowa warstwa kakaowa u jasna ?
Ciężko mi powiedzieć… Nie miałam takiego przypadku.
A było ustawione grzanie góra-dół?
Napisała Pani : “surowa warstwa kakaowa u jasna” – obie były surowe?
Dodała Pani faktycznie gęstą konfiturę czy jakiś rzadki dżem? Jeśli rzadki dżem to faktycznie mógł puścić sporo soku.
Super ciasto. Swietny przepis. Ja dodalam jeszcze troche mrozonych owocow zeby bylo bardziej kwaskowate. Dzieki 😉
Pleśniak wyszedł idealnie! Nawet ładniej niż mój 🙂
Pyszności ! 😊
Omg jak wam wychodzi taka wysoka piana mi zawsze opada a robię zgodnie z przepisem
Superowy wyszedł! 😍 Bardzo dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że smakuje ❤️