Pleśniak

4.7/5 (182 ocen)
Niech nazwa Was nie odstraszy, ponieważ to ciasto smakuje rewelacyjnie! Pleśniak to tradycyjne polskie ciasto składające się z półkruchego ciasta jasnego, owocowej konfitury, ciemnego ciasta kakaowego oraz bezy.

Ilość porcji

14-16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min + 40 min pieczenia

pleśniak

Opis przepisu

Ciasto pleśniak to połączenie ciasta półkruchego jasnego, kakaowego, a także słodkiej bezy i kwaśnej konfitury z czarnej porzeczki. Jest naprawdę smaczne, świetnie się kroi i pięknie prezentuje na paterze.

Ciasto pleśniak

To naprawdę proste ciasto do przygotowania. Napisałabym także, że szybkie do przygotowania, jednak trzeba poczekać minimum te 30 minut, aby ciasta (jasne i kakaowe) spędziły w zamrażalce. To sprawi, że łatwiej będzie je zetrzeć na tarce, a po upieczeniu ciasta będą niezwykle kruche.

Pleśniak powinien być przełożony kwaśną konfiturą z kawałkami owoców (nie dżemem) – najlepiej o smaku czarna porzeczka lub wiśnia. Te smaki fantastycznie przełamują smak słodkiej bezy. Jeśli macie ochotę do dorzućcie małą garść wydrylowanych wiśni czy świeżej czarnej porzeczki. Placek będzie wtedy jeszcze ciekawszy w smaku!

Przepis na: Pleśniak

Porady na start

W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 26 cm, ale również możesz użyć większej o rozmiarze 28 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Ciasto jasne:

  • 360 g mąki pszennej
  • 180 g zimnego masła
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru

Ciasto kakaowe:

  • 180 g mąki pszennej
  • 80 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao extra ciemne
  • 1 łyżka cukru pudru

Beza:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 220 g cukru białego
  • 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek konfitury z wiśni lub z czarnej porzeczki (około 400-450 g)
Wyślij emailem

Ciasto pleśniak przepis krok po kroku:


Krok 1

ciasto półkruche do pleśniaka

Ciasto pleśniak składa się z jasnego i kakaowego ciasta.

Ciasto jasne:

Zaczynamy od przygotowania jasnego. Do miski wsypujemy mąkę pszenną (360 g, lub krupczatkę), proszek do pieczenia (1 łyżeczka), cukier puder (2 płaskie łyżki). Dodajemy także posiekane w kostkę zimne masło (180 g), śmietanę (1 łyżka) oraz 4 żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto i dzielimy je na dwie części (jedna powinna być troszkę mniejsza). Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.


Krok 2

ciasto półkruche starte na tarce w okrągłej foremce

Ciasto kakaowe:

Do miski wsypujemy mąkę pszenną (180 g, lub krupczatkę), proszek do pieczenia (1/2 łyżeczki), cukier puder (2 płaskie łyżeczki). Dodajemy także posiekane w kostkę zimne masło (80 g), śmietanę (1 łyżeczka), kakao (2 łyżeczki) oraz żółtko. Zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.

Przygotowujemy sobie foremkę – ja użyłam tortownicy o średnicy 26 cm (może być też większa o średnicy 28 cm). Wykładamy ją papierem do pieczenia.

Po tym czasie ścieramy na tarce o dużych oczkach większą część jasnego ciasta. 


Krok 3

ciasto kakaowe i z konfiturą na pleśniaka

Nakładamy łyżeczka za łyżeczką konfiturę z czarnej porzeczki (lub z wiśni) i lekko rozsmarujemy. Ważne, żeby ta konfitura była gęsta i kwaśna dla przełamania słodkości bezy. Najlepiej jak będzie to konfitura z kawałkami owoców (choć fajnie też smakuje ciasto gdy dodamy odrobinę świeżej czarnej porzeczki lub rozmrożonej).

Ścieramy na tarce o grubych oczkach kakaowe ciasto i posypujemy nim konfiturę.

Na czas ubijania bezy można włożyć tortownicę do lodówki.


Krok 4

ubite białka do ciasta

W suchej, czystej misce miksujemy białka ze szczyptą soli. Po około minucie ubijania na wysokich obrotach miksera dodajemy stopniowo po łyżce cukru białego (może być drobny do wypieków lub zwykły). Po około 7 minutach miksowania powinna powstać sztywna, błyszcząca piana, a cukier ładnie rozbity. Wtedy dodajemy skrobię (1 płaska łyżka). Miksujemy na małych obrotach lub mieszamy za pomocą trzepaczki tylko do połączenia się składników.


Krok 5

warstwa bezy na ciasto pleśniak

Bezę wykładamy na wierzch ciasta kakaowego, wyrównujemy za pomocą łyżki.


Krok 6

ciasto pleśniak przed upieczeniem

Ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałe jasne ciasto.

Pieczemy przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka).

Koniecznie pochwal się swoim pleśniakiem w komentarzu pod przepisem – zdjęcia jak najbardziej mile widziane. Czekam na Wasze piękne wypieki!


ciasto pleśniak

pleśniak przepis

sprawdzony przepis na pleśniaka

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 182

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Milena
Milena
5 miesięcy temu

Super ciasto. Swietny przepis. Ja dodalam jeszcze troche mrozonych owocow zeby bylo bardziej kwaskowate. Dzieki 😉

20231210_173509.jpg
Beata
Beata
6 miesięcy temu

Pyszności ! 😊

72616FF4-6E67-45A1-9B36-C7890A676760.jpeg
Katarzyna
Katarzyna
3 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Beata

Omg jak wam wychodzi taka wysoka piana mi zawsze opada a robię zgodnie z przepisem

Ciasto pleśniak

Ciasto pleśniak, znane również jako placek pleśniak, to przepis mojej mamy, który przechodził z pokolenia na pokolenie. To tradycyjne polskie ciasto, które skradło serca wielu miłośnikom słodkich wypieków. Ciasto pleśniak jest prawdziwą ucztą dla podniebienia, z pięknymi warstwami smaku. Moja mama zawsze podkreśla, że kluczem do doskonałego pleśniaka jest starannie wykonana beza, która nadaje mu lekkości i delikatności. Nie możesz przegapić tej wyjątkowej przyjemności smakowania ciasta pleśniak!

Pleśniak przepis

Jeśli szukasz autentycznego przepisu na pleśniaka, nie musisz szukać dalej. Oto przepis babci na tradycyjny placek pleśniak, który przenosi nas w czas do smaków dzieciństwa. Ta starannie przekazywana receptura, pełna miłości i nostalgii, daje niezapomniane doznania smakowe. Nasz pleśniak jest zawsze puszysty, wilgotny i bogaty w smaku dżemu owocowego, który wspaniale komponuje się z masą kakaową i chrupiącą kruszonką. To tradycyjne ciasto, które wprowadzi Cię w świat prawdziwej polskiej cukierni.

Sprawdzony przepis na pleśniaka

Jeśli szukasz prostego przepisu na pleśniaka, który gwarantuje sukces, jesteś we właściwym miejscu. Mój sprawdzony przepis na ciasto pleśniak jest prosty w wykonaniu, nawet dla początkujących w kuchni. Ten tradycyjny przysmak składa się z warstw smaku, które harmonijnie łączą się w niebiańską całość. Ciasto pleśniak przepis to połączenie delikatnego spodu, aromatycznej konfitury, masy kakaowej i puszystej bezy. Wypróbuj mój sprawdzony przepis na pleśniaka i odkryj radość smakowania tego wyjątkowego polskiego ciasta.

RozwińZwiń