Opis przepisu
Ciasto pleśniak to połączenie ciasta półkruchego jasnego, kakaowego, a także słodkiej bezy i kwaśnej konfitury z czarnej porzeczki. Jest naprawdę smaczne, świetnie się kroi i pięknie prezentuje na paterze.
Ciasto pleśniak
To naprawdę proste ciasto do przygotowania. Napisałabym także, że szybkie do przygotowania, jednak trzeba poczekać minimum te 30 minut, aby ciasta (jasne i kakaowe) spędziły w zamrażalce. To sprawi, że łatwiej będzie je zetrzeć na tarce, a po upieczeniu ciasta będą niezwykle kruche.
Pleśniak powinien być przełożony kwaśną konfiturą z kawałkami owoców (nie dżemem) – najlepiej o smaku czarna porzeczka lub wiśnia. Te smaki fantastycznie przełamują smak słodkiej bezy. Jeśli macie ochotę do dorzućcie małą garść wydrylowanych wiśni czy świeżej czarnej porzeczki. Placek będzie wtedy jeszcze ciekawszy w smaku!
Przepis na: Pleśniak
Porady na start
W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 26 cm, ale również możesz użyć większej o rozmiarze 28 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
Ciasto jasne:
- 360 g mąki pszennej
- 180 g zimnego masła
- 4 żółtka
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
Ciasto kakaowe:
- 180 g mąki pszennej
- 80 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao extra ciemne
- 1 łyżka cukru pudru
Beza:
- 5 białek
- szczypta soli
- 220 g cukru białego
- 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 1 słoiczek konfitury z wiśni lub z czarnej porzeczki (około 400-450 g)
Zobacz również:
Ciasto pleśniak przepis krok po kroku:
Krok 1
Ciasto pleśniak składa się z jasnego i kakaowego ciasta.
Ciasto jasne:
Zaczynamy od przygotowania jasnego. Do miski wsypujemy mąkę pszenną (360 g, lub krupczatkę), proszek do pieczenia (1 łyżeczka), cukier puder (2 płaskie łyżki). Dodajemy także posiekane w kostkę zimne masło (180 g), śmietanę (1 łyżka) oraz 4 żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto i dzielimy je na dwie części (jedna powinna być troszkę mniejsza). Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.
Krok 2
Ciasto kakaowe:
Do miski wsypujemy mąkę pszenną (180 g, lub krupczatkę), proszek do pieczenia (1/2 łyżeczki), cukier puder (2 płaskie łyżeczki). Dodajemy także posiekane w kostkę zimne masło (80 g), śmietanę (1 łyżeczka), kakao (2 łyżeczki) oraz żółtko. Zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.
Przygotowujemy sobie foremkę – ja użyłam tortownicy o średnicy 26 cm (może być też większa o średnicy 28 cm). Wykładamy ją papierem do pieczenia.
Po tym czasie ścieramy na tarce o dużych oczkach większą część jasnego ciasta.
Krok 3
Ścieramy na tarce o grubych oczkach kakaowe ciasto i posypujemy nim konfiturę.
Na czas ubijania bezy można włożyć tortownicę do lodówki.
Krok 4
W suchej, czystej misce miksujemy białka ze szczyptą soli. Po około minucie ubijania na wysokich obrotach miksera dodajemy stopniowo po łyżce cukru białego (może być drobny do wypieków lub zwykły). Po około 7 minutach miksowania powinna powstać sztywna, błyszcząca piana, a cukier ładnie rozbity. Wtedy dodajemy skrobię (1 płaska łyżka). Miksujemy na małych obrotach lub mieszamy za pomocą trzepaczki tylko do połączenia się składników.
Krok 5
Krok 6
Ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałe jasne ciasto.
Pieczemy przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka).
Koniecznie pochwal się swoim pleśniakiem w komentarzu pod przepisem – zdjęcia jak najbardziej mile widziane. Czekam na Wasze piękne wypieki!
Komentarze
Super ciasto. Swietny przepis. Ja dodalam jeszcze troche mrozonych owocow zeby bylo bardziej kwaskowate. Dzieki 😉
Pleśniak wyszedł idealnie! Nawet ładniej niż mój 🙂
Pyszności ! 😊
Omg jak wam wychodzi taka wysoka piana mi zawsze opada a robię zgodnie z przepisem
Superowy wyszedł! 😍 Bardzo dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że smakuje ❤️