Opis przepisu
Tarta na słodko z truskawkami, kremem budyniowym (z dodatkiem wiórków kokosowych i białej czekolady) jest obłędna w smaku! Kruche, maślane ciasto pasuje tu idealnie! To taki letni, wakacyjny wypiek, który smakuje najlepiej gdy tylko zaczyna się sezon na truskawki.
Tarta z truskawkami
Uwielbiam piec tarty z owocami. Co więcej, uwielbiam je także jeść! Dlatego mam sporo takich wypieków na blogu. Domowa tarta na słodko z truskawkami nie ma sobie równych! Super się kroi i świetnie się prezentuje. Od razu z góry chciałabym Cię uspokoić – ta tarta z truskawkami jest naprawdę bardzo prosta do zrobienia. Dodałam dużo zdjęć krok po kroku żebyście nie mieli po prostu problemu z jej wykonaniem. To tylko dla Waszego ułatwienia!
Sprawdzony przepis na kruche ciasto
Dodatkowo wiem z Waszych wiadomości, że sporo osób ma problem z wykonaniem kruchego ciasta… Że Wam po upieczeniu “zjeżdża” z boków foremki lub nierównomiernie rośnie.
Tarta z owocami
Jeśli szukasz podobnych wypieków to koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na tartę z malinami i borówkami lub tartaletki z kremem budyniowym.
Przepis na: Tarta na słodko z truskawkami
Składniki:
- 280 g mąki pszennej lub krupczatki
- 150 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka gęstej śmietany 18%
Krem:
- 600 ml mleka
- 3 żółtka
- 110 g cukru białego
- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 120 g mąki pszennej
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 50 g czekolady białej
- 100 g masła
Dodatkowo:
- 250 g truskawek
- świeża mięta
- opcjonalnie pokruszone beziki
Zobacz również:
Jak zrobić kruche ciasto – kilka porad:
- Przede wszystkim potrzebne są odpowiednie proporcje ciasta kruchego (pomijam proszek do pieczenia) i jego szybkie ugniatanie.
- Następnie musi przeleżeć w lodówce zawinięte szczelnie w folię spożywczą.
- Rozwałkowujemy ciasto dość równo w kształt naszej foremki. Przekładamy je ostrożnie i wylepiamy nim spód oraz boki formy.
- Ponownie schładzamy ciasto – można to zrobić w lodówce lub przyspieszyć proces w zamrażalniku.
- Schłodzone ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
- Piekę zawsze na środkowej półce piekarnika – najlepiej z funkcją góra-dół (aż ciasto będzie rumiane).
Tarta na słodko z truskawkami - przepis krok po kroku
Krok 1
Zaczynamy od przygotowania kremu budyniowego. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do garnka wlewamy 400 ml mleka i gotujemy je na małym ogniu. W osobnym naczyniu miksujemy 3 żółtka z cukrem (110 g), cukrem z prawdziwą wanilią (1 łyżeczka, lub pastą waniliową), mąką pszenną (120 g), wiórkami kokosowymi (3 łyżki) oraz pozostałym mlekiem (200 ml).
Krok 2
Kolor masy zależy od użytych jajek. Ja zawsze korzystam z wiejskich, które mają intensywną, żółtą barwę.
Krok 4
Mieszamy do momentu aż powstanie jednolity, gęsty budyń (to powinno zająć ok. 3-4 minuty), nie miksujemy mikserem.
Krok 5
Krok 6
Do miski dodajemy składniki do ciasta kruchego – mąkę pszenną (280 g), zimne masło pokrojone w kostkę (150 g), żółtko (z większego jajka), cukier puder (2 łyżki) i śmietanę (1 łyżka).
Krok 8
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni. Pieczemy przez około 20-22 minut (góra-dół).
Krok 9
Krok 12
Zostały Ci truskawki? W takim razie odwiedź mój obszerny wpis – CIASTA Z TRUSKAWKAMI (kilkanaście sprawdzonych przepisów).
Komentarze