Tarta na słodko z truskawkami

4.9/5 (88 ocen)

Ilość porcji

10-12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

60 min + 20 min pieczenia

Tarta na słodko z truskawkami

Opis przepisu

Tarta na słodko z truskawkami, kremem budyniowym (z dodatkiem wiórków kokosowych i białej czekolady) jest obłędna w smaku! Kruche, maślane ciasto pasuje tu idealnie! To taki letni, wakacyjny wypiek, który smakuje najlepiej gdy tylko zaczyna się sezon na truskawki.

Tarta z truskawkami

Uwielbiam piec tarty z owocami. Co więcej, uwielbiam je także jeść! Dlatego mam sporo takich wypieków na blogu. Domowa tarta na słodko z truskawkami nie ma sobie równych! Super się kroi i świetnie się prezentuje. Od razu z góry chciałabym Cię uspokoić – ta tarta z truskawkami jest naprawdę bardzo prosta do zrobienia. Dodałam dużo zdjęć krok po kroku żebyście nie mieli po prostu problemu z jej wykonaniem. To tylko dla Waszego ułatwienia!

Sprawdzony przepis na kruche ciasto

Dodatkowo wiem z Waszych wiadomości, że sporo osób ma problem z wykonaniem kruchego ciasta… Że Wam po upieczeniu “zjeżdża” z boków foremki lub nierównomiernie rośnie.

przepis na kruche ciasto

Tarta z owocami

Jeśli szukasz podobnych wypieków to koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na tartę z malinami i borówkami lub tartaletki z kremem budyniowym.

Przepis na: Tarta na słodko z truskawkami

Składniki:

  • 280 g mąki pszennej lub krupczatki
  • 150 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18%

Krem:

  • 600 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 110 g cukru białego
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 120 g mąki pszennej
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 50 g czekolady białej
  • 100 g masła

Dodatkowo:

  • 250 g truskawek
  • świeża mięta
  • opcjonalnie pokruszone beziki
Wyślij emailem

Jak zrobić kruche ciasto – kilka porad:

  • Przede wszystkim potrzebne są odpowiednie proporcje ciasta kruchego (pomijam proszek do pieczenia) i jego szybkie ugniatanie.
  • Następnie musi przeleżeć w lodówce zawinięte szczelnie w folię spożywczą.
  • Rozwałkowujemy ciasto dość równo w kształt naszej foremki. Przekładamy je ostrożnie i wylepiamy nim spód oraz boki formy.
  • Ponownie schładzamy ciasto – można to zrobić w lodówce lub przyspieszyć proces w zamrażalniku.
  • Schłodzone ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
  • Piekę zawsze na środkowej półce piekarnika – najlepiej z funkcją góra-dół (aż ciasto będzie rumiane).

Tarta na słodko z truskawkami - przepis krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie kremu budyniowego

Krem budyniowy

Zaczynamy od przygotowania kremu budyniowego. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do garnka wlewamy 400 ml mleka i gotujemy je na małym ogniu. W osobnym naczyniu miksujemy 3 żółtka z cukrem (110 g), cukrem z prawdziwą wanilią (1 łyżeczka, lub pastą waniliową), mąką pszenną (120 g), wiórkami kokosowymi (3 łyżki) oraz pozostałym mlekiem (200 ml).


Krok 2

krem budyniowy z żółtkami

Miksujemy tylko do połączenia się składników. Powinna powstać dość gęsta masa, którą będziemy wlewać do garnka dopiero w momencie gdy zagotuje się mleko.

Kolor masy zależy od użytych jajek. Ja zawsze korzystam z wiejskich, które mają intensywną, żółtą barwę.


Krok 3

składniki na budyń do tarty na słodko

Wlewamy masę do gotującego się mleka. Obniżamy ogień i cały czas mieszamy.


Krok 4

krem budyniowy do tarty

Mieszamy łyżką, gotujemy ciągle na małym ogniu. Najpierw zaczną pojawiać się małe grudki, a następnie coraz większe (cały czas gotujemy na minimalnym ogniu).

Mieszamy do momentu aż powstanie jednolity, gęsty budyń (to powinno zająć ok. 3-4 minuty), nie miksujemy mikserem.


Krok 5

krem budyniowy do tarty na słodko

Zdejmujemy z ognia i po chwili dodajemy drobno posiekaną czekoladę białą (około 50-60 g). Mieszamy łyżką do momentu rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy do całkowitego przestudzenia na kilka godzin.


Krok 6

Składniki na kruche ciasto

Przepis na kruche ciasto

Do miski dodajemy składniki do ciasta kruchego – mąkę pszenną (280 g), zimne masło pokrojone w kostkę (150 g), żółtko (z większego jajka), cukier puder (2 łyżki) i śmietanę (1 łyżka).


Krok 7

ciasto na tartę

Zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut.


Krok 8

kruche ciasto przepis

Ciasto rozwałkowujemy (blat lekko podsypujemy mąką) i nakładamy na foremkę. Ja użyłam prostokątną foremkę do tarty o długości 36 cm, ale równie dobrze możecie użyć okrągłej o średnicy 26 czy 28 cm. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 20 minut lub do zamrażalnika na 7 minut.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni. Pieczemy przez około 20-22 minut (góra-dół).


Krok 9

krem budyniowy do tarty

Gdy budyń będzie całkowicie schłodzony, wtedy w osobnej misce miksujemy miękkie masło (ok. 100-120 g) na jasny puch. Dodajemy po kopiatej łyżce budyniu cały czas miksując. Ma powstać gęsty, jednolity krem.


Krok 10

tarta na kruchym cieście

Upieczone kruche ciasto odstawiamy do przestudzenia.


Krok 11

tarta z budyniem

Wtedy nakładamy krem i go wyrównujemy.


Krok 12

najlepsza tarta z truskawkami i budyniem

Układamy na wierzchu połówki truskawek. Posypujemy opcjonalnie pokruszonymi bezikami lub wiórkami kokosowymi lub podprażonymi płatkami migdałowymi. Smacznego!

Zostały Ci truskawki? W takim razie odwiedź mój obszerny wpis – CIASTA Z TRUSKAWKAMI (kilkanaście sprawdzonych przepisów).


Tarta na słodko

Przepis na tartę na słodko

tarta z truskawkami i budyniem

Tarta z budyniem i truskawkami

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 88

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Przepis na tartę na słodko

Tartę możemy przygotować na nieskończenie wiele sposobów – zarówno na słodko, jak i na słono. To danie wywodzące się z kuchni francuskiej jest jednym z najpopularniejszych deserów na całym świecie. Do jej przygotowania możemy użyć ciasto kruche, francuskie lub drożdżowe. Rodzaj ciasta wybieramy w zależności od składników, z użyciem których chcemy zrobić tartę. Ja tym razem przygotowałam przepis na tartę na słodko z kremem budyniowym i dodatkiem truskawek. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i nawet największy amator kulinarny poradzi sobie z jej przyrządzeniem.

Tarta z budyniem i truskawkami

Moja tarta na kruchym cieście z budyniem i truskawkami wychodzi naprawdę rewelacyjna! Pasuje idealnie jako deser do popołudniowej kawy, czy też jako słodki dodatek na stół, kiedy spodziewamy się gości. Budyniowe nadzieje wychodzi rewelacyjne i świetnie pasuje do kruchego ciasta. Jeżeli lubisz takie przepisy, to sprawdź koniecznie pyszne pomysły na tarty na słodko. Jestem przekonana, że znajdziesz inne słodkości, które podbiją twoje serce, tak jak ta tarta z budyniem i truskawkami.

RozwińZwiń