Tarta z gruszkami

4.5/5 (105 ocen)
Tarta z gruszkami, to rewelacyjna propozycja na jesienną tarte deserową. Kruche ciasto, pyszny domowy budyń i gruszki posypane cynamonem... Po prostu pycha!

Ilość porcji

8-10

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min

Tarta z gruszkami

Tarta z gruszkami i budyniem waniliowym to jeden z łatwiejszych wypieków. Co więcej – super smaczny! Szczególnie jeśli użyjesz słodkich, soczystych gruszek! Do tego kruche, maślane ciasto i domowy budyń… Do kawy jak znalazł!

gruszki na tarte

Ciasto z gruszkami

Jak dla mnie taka tarta na słodko to prawdziwe mistrzostwo świata. Totalnie moje smaki! Muszę dodać, że domowa tarta z gruszkami i budyniem najlepiej smakuje kilka godzin po upieczeniu. Budyń zdąży wtedy zastygnąć i całość fajnie się kroi. Jeśli pokroisz ją za szybko (zaraz po upieczeniu) to niestety budyń może być jeszcze zbyt rzadki i brzydko się wylewać z kruchego ciasta. Jeśli tylko chcesz to gruszki możesz zastąpić jabłkami.

Koniecznie wypróbuj to pyszne ciasto z gruszkami!

Przepis na: Tarta z gruszkami

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 130 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zimnej wody

Budyń waniliowy:

  • 750 ml mleka
  • 140g cukru
  • 30 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 130 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła

Dodatkowo:

  • 2 większe gruszki
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • odrobina wody

Wyślij emailem

Tarta z gruszkami przepis krok po kroku


Krok 1

przepis na kruche ciasto

Kruche ciasto

Mąkę (250 g) przesiewamy, dodajemy cukier puder (2 łyżki), proszek do pieczenia (1 płaska łyżeczka), zimne masło (130 g) oraz żółtko. Składniki siekamy nożem, aby jak najszybciej wyrobić ciasto. Następnie dodajemy zimną wodę (2 łyżki) i szybko zagniatamy gładkie ciasto, które następnie chłodzimy minimum 30 minut w lodówce.


Krok 2

kruche ciasto na tarte gruszkową

Foremkę do tarty (u mnie o średnicy 28 cm) smarujemy lekko masłem. Ciasto przekładamy do foremki i nakłuwamy widelcem. Ponownie chłodzimy w lodówce czy nawet zamrażalniku przez 10-15 minut.

Po tym czasie wkładamy schłodzone ciasto do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 17-20 minut w temperaturze 190 stopni, aż ciasto będzie ładnie rumiane.


Krok 3

krem budyniowy do tarty

Domowy budyń

W tym czasie przygotowujemy budyń. Do garnka wlewamy mleko (500 ml) i gotujemy na małym ogniu wraz z masłem (1 płaska łyżka). Do osobnej miski dodajemy pozostałe mleko (250 ml) z cukrem (140 g), cukrem z prawdziwą wanilią (30 g), mąką (130 g), żółtkami (3 szt) i jajkiem.


Krok 4

budyń waniliowy na tarte z gruszkami

Miksujemy tylko do połączenia się składników.


Krok 5

domowy budyń waniliowy

Gdy mleko się zagotuje, wtedy wlewamy masę jajeczną cały czas mieszając łyżką lub trzepaczką. Na początku zaczną pojawiać się małe grudki, później coraz większe i po kilku minutach mieszania powinien powstać gładki budyń waniliowy.


Krok 6

tarta z gruszkami

Na podpieczone ciasto układamy gorący budyń.


Krok 7

tarta owocowa z gruszkami

Gruszki obieramy, dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy na plasterki.

Na patelnię przekładamy gruszki, polewamy je miodem, sokiem z cytryny i odrobiną wody. Posypujemy szczyptą cynamonu i lekko gotujemy przez 2-3 minuty. Zdejmujemy z patelni.


Krok 8

tarta z gruszkami

Układamy te plasterki na warstwie budyniu. Ponownie wkładamy do piekarnika na około 10-15 minut w temp. 180 stopni (bez termoobiegu).

Po przestygnięciu wkładamy do lodówki na minimum godzinę, aby budyń zdążył zastygnąć (inaczej może być zbyt lejący i nie da się pokroić tarty).

Tarta z gruszkami powinna być przechowywana w lodówce.


Tarta z gruszkami

tarta z gruszkami 2

Tarta z gruszkami i budyniem

Tarta z gruszkami i budyniem 2

tarta na słodko

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 105

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Aga
Aga
2 miesięcy temu

Moja jest piegowata 🙂 Dodałam cynamon do gruszek na patelni i w związku z tym po upieczeniu zbyt mdło wyglądało. Nie wiem, czy nie będzie za słodko, ale tego dowiemy się później….

20240822_191100
Yayaanka
Yayaanka
1 rok temu

Dzień dobry jaka średnica? 😉

Marysia
Marysia
2 lat temu

Tarta jak i sam przepis są super! Za każdym razem wychodzi i wszystkim smakuje ❤️

Anna M
Anna M
2 lat temu

Czy można budyń zastąpić takim z torebki??? A jeśli rąk to czy przygotować go zgodnie z opisem czy mniej mleka dać?

Tarta gruszkowa

Lubisz tarty na słodko? W takim razie ta pyszna tarta gruszkowa z całą pewnością trafi w Twoje gusta. Wychodzi naprawdę nieziemsko smaczna i jest świetną propozycją, jeżeli w Twoim ogrodzie pojawi się nadmiar gruszek. U mnie tak właśnie było, dlatego zdecydowałam się wykorzystać jako pyszny owocowy deser do kawusi. Ogólnie mam wrażenie, że przepisy z gruszkami nie cieszą się w Polsce taką popularnością jak z innych owoców, takich jak jabłka, maliny czy truskawki. Jest to moim zdaniem błąd, ponieważ gruszki mają w sobie wiele witamin oraz soli mineralnych. Dodatkowo gruszki posiadają w sobie więcej błonnika niż tak popularne w Polsce jabłka. Mam nadzieję, że przekonałam Cię do tego, aby tarta gruszkowa pojawiła się na Twoim stole w najbliższym czasie 🙂 Z całą pewnością się nie zawiedziesz smakiem!

Tarta z gruszkami i budyniem

Do przygotowania tej tarty, wykorzystałam mój sprawdzony przepis na domowy budyń. W moim odczuciu taka tarta z gruszkami i budyniem, smakuje po prostu najlepiej. Jednak jeżeli nie masz czasu lub możliwości, aby go przygotowywać, to możesz skorzystać po prostu z budyniu z torebki i przygotować go wedle zaleceń producenta. Wykładamy go na wcześniej podpieczony spód z ciasta kruchego. Kładziemy pokrojone w plastry gruszki, które wcześniej polewamy miodem, sokiem z cytryny i posypujemy cynamonem. Całość wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 10-15 minut. Po wystudzeniu nasza tarta z gruszkami i budyniem powinna być przechowywana w lodówce.

RozwińZwiń