Tarta z gruszkami i budyniem waniliowym to jeden z łatwiejszych wypieków. Co więcej – super smaczny! Szczególnie jeśli użyjesz słodkich, soczystych gruszek! Do tego kruche, maślane ciasto i domowy budyń… Do kawy jak znalazł!
Ciasto z gruszkami
Jak dla mnie taka tarta na słodko to prawdziwe mistrzostwo świata. Totalnie moje smaki! Muszę dodać, że domowa tarta z gruszkami i budyniem najlepiej smakuje kilka godzin po upieczeniu. Budyń zdąży wtedy zastygnąć i całość fajnie się kroi. Jeśli pokroisz ją za szybko (zaraz po upieczeniu) to niestety budyń może być jeszcze zbyt rzadki i brzydko się wylewać z kruchego ciasta. Jeśli tylko chcesz to gruszki możesz zastąpić jabłkami.
Koniecznie wypróbuj to pyszne ciasto z gruszkami!
Przepis na: Tarta z gruszkami
Składniki:
Kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 130 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki zimnej wody
Budyń waniliowy:
- 750 ml mleka
- 140g cukru
- 30 g cukru z prawdziwą wanilią
- 130 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
Dodatkowo:
- 2 większe gruszki
- 1 łyżka miodu
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- odrobina wody
Zobacz również:
Tarta z gruszkami przepis krok po kroku
Krok 1
Mąkę (250 g) przesiewamy, dodajemy cukier puder (2 łyżki), proszek do pieczenia (1 płaska łyżeczka), zimne masło (130 g) oraz żółtko. Składniki siekamy nożem, aby jak najszybciej wyrobić ciasto. Następnie dodajemy zimną wodę (2 łyżki) i szybko zagniatamy gładkie ciasto, które następnie chłodzimy minimum 30 minut w lodówce.
Krok 2
Po tym czasie wkładamy schłodzone ciasto do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 17-20 minut w temperaturze 190 stopni, aż ciasto będzie ładnie rumiane.
Krok 3
W tym czasie przygotowujemy budyń. Do garnka wlewamy mleko (500 ml) i gotujemy na małym ogniu wraz z masłem (1 płaska łyżka). Do osobnej miski dodajemy pozostałe mleko (250 ml) z cukrem (140 g), cukrem z prawdziwą wanilią (30 g), mąką (130 g), żółtkami (3 szt) i jajkiem.
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Krok 7
Na patelnię przekładamy gruszki, polewamy je miodem, sokiem z cytryny i odrobiną wody. Posypujemy szczyptą cynamonu i lekko gotujemy przez 2-3 minuty. Zdejmujemy z patelni.
Krok 8
Po przestygnięciu wkładamy do lodówki na minimum godzinę, aby budyń zdążył zastygnąć (inaczej może być zbyt lejący i nie da się pokroić tarty).
Tarta z gruszkami powinna być przechowywana w lodówce.
Komentarze
Moja jest piegowata 🙂 Dodałam cynamon do gruszek na patelni i w związku z tym po upieczeniu zbyt mdło wyglądało. Nie wiem, czy nie będzie za słodko, ale tego dowiemy się później….
Ciekawie wygląda 🙂
Dzień dobry jaka średnica? 😉
Dzień dobry, tak jak napisałam w kroku 2 u mnie 28 cm 🙂
Tarta jak i sam przepis są super! Za każdym razem wychodzi i wszystkim smakuje ❤️
Bardzo się w takim razie cieszę, że smakuje 🤗 pozdrawiam!
Czy można budyń zastąpić takim z torebki??? A jeśli rąk to czy przygotować go zgodnie z opisem czy mniej mleka dać?
Można przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu 🙂