Tarta budyniowa z rabarbarem to przepis, którą musiałam koniecznie teraz póki jest pełno raparbaru we wszystkich spożywczakach i warzywniakach. Tym razem padło na kruchą tartą z budyniem o smaku białej czekolady. Na jej wierzchu był drobno pokrojony rabarbar oraz krucha kratka. Całość wyszła naprawdę świetna, lecz aby ciasto pięknie się kroiło budyń musi najpierw przestygnąć.
Przepis na: Tarta budyniowa z rabarbarem
Łącznie: 60 min
Składniki:
Spód:
- 400 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 220 g masła, zimnego
- 120 g cukru pudru
- szczypta soli
- 5 łyżek zimnej wody
Budyń:
- 500 ml mleka
- 3 żółtka
- 1 całe jajko
- 100 g cukru
- 140 g mąki
- 50 g białej czekolady (1/2 tabliczki)
Dodatkowo:
- świeży rabarbar
Mąkę pszenną należy przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem. Następnie dodać cukier, żółtka, sól, zimną wodę i szybko zagnieść kruche ciasto. Z ciasta nalezy uformować dwie kule (jedna większa, a druga troszkę mniejsza), owinąć je folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 – 60 minut.
Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować masłem. Jej spód oraz boki wykładamy ciastem do połowy wysokości. Większą część schłodzonego ciasta rozwałkować na grubość około 4 mm i wyłożyć nim tortownicę, nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, do lekkiego podpieczenia tarty.
Większość mleka gotujemy w garnku wraz z pokruszoną białą czekoladą, w osobnym naczyniu miksujemy żółtka, jajka z cukrami, mąką, pozostałym mlekiem. Masę jajeczną wlewamy dopiero w momencie zagotowania się mleka. Mieszamy najpierw łyżką, gotujemy ciągle na małym ogniu. Następnie gdy zacznie masa gęstnieć to ściągamy ją z palnika, miksujemy lub mieszamy ręcznie łyżką aż do momentu powstania gęstego budyniu. Gdy budyń będzie lekko przestudzony to wylewamy go na podpieczony spód (budyń powinien być gęsty). Rabarbar myjemy, kroimy w cienkie paseczki, układamy równo na budyń.
Drugą część ciasta wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i kroimy w równe paseczki. Wykładamy nim budyń w kształt krateczki. Wkładamy ponownie do piekarnika na około 20 minut w temp. 180 stopni. Podawaj dopiero dobrze schłodzone, aby budyń całkowicie zastygł. Wtedy ciasto będzie się ładnie kroić.