Tarta budyniowa z rabarbarem to przepis, którą musiałam koniecznie teraz póki jest pełno rabarbaru we wszystkich spożywczakach i warzywniakach. Tym razem padło na kruchą tartą z budyniem o smaku białej czekolady. Na jej wierzchu był drobno pokrojony rabarbar oraz krucha kratka. Całość wyszła naprawdę świetna, lecz aby ciasto pięknie się kroiło budyń musi najpierw przestygnąć.
Przepis na: Tarta budyniowa z rabarbarem
Składniki:
Spód:
- 400 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 220 g masła, zimnego
- 120 g cukru pudru
- szczypta soli
- 5 łyżek zimnej wody
Budyń:
- 500 ml mleka
- 3 żółtka
- 1 całe jajko
- 100 g cukru
- 140 g mąki pszennej
- 50 g białej czekolady (1/2 tabliczki)
Dodatkowo:
- świeży rabarbar
Zobacz również:
Tarta budyniowa z rabarbarem - przepis krok po kroku
Krok 1
Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować masłem. Jej spód oraz boki wykładamy ciastem do połowy wysokości. Większą część schłodzonego ciasta rozwałkować na grubość około 4 mm i wyłożyć nim tortownicę, nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, do lekkiego podpieczenia tarty.
Krok 2
Krok 3
Komentarze
Fajne ciasto. JesCze.takoego nie.robilam
Zachęcam zatem do wypróbowania 🤗
Lepszego ciasta nie jadłam!!!!
Mmm, musiała smakować wybornie! Bo wygląda zachwycająco 🙂