Opis przepisu
Lubisz lekkie, owocowe tarty? Mi kojarzą się z latem, wakacjami, świeżymi owocami zerwanymi prosto z własnego ogródka.
Tarta Rafaello z owocami to bardzo prosty do przygotowania ciacho. Składa się z kruchego spodu, a także kremu budyniowego, kremu Rafaello i świeżych truskawek. Jest niesamowicie pyszna, nie za słodka i pięknie się kroi.
Do jej przygotowania użyłam miodów z Manufaktury Wielkopolskiej. Posiadają oni w ofercie miód: wielokwiatowy, lipowy, a także faceliowy. Są naprawdę słodkie z natury, dojrzałe oraz wypływające prosto z Sadów Doliny Noteci. Miody te, przygotowane są według tradycyjnych, regionalnych receptur. Jeżeli szukacie pysznych miodów to zapraszam na stronę Manufaktury Wielkopolskiej (klik).
Przepis na: Tarta Rafaello z owocami
Składniki:
Spód:
- 200 g mąki pszennej lub krupczatki
- 100 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka zimnej wody
Krem budyniowy:
- 700 ml mleka
- 2 łyżki miodu Manufaktura Wielkopolska
- 150 g cukru
- 4 żółtka
- 1 budyń waniliowy (proszek)
- 130 g mąki pszennej
- 32 g cukru wanilinowego
- 150 g masła
Masa kokosowa:
- 250 ml śmietanki kremówki 36%
- 2-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 100 g truskawek lub malin
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Zobacz również:
Tarta Rafaello z owocami - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Dno foremki (u mnie o średnicy 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy zimne masło, cukier puder, żółtko i zimną wodę. Zagniatamy szybko kruche ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Wyciągamy z lodówki, przekładamy do tortownicy lub foremki do tart. Nakłuwamy równomiernie widelcem. Po tym czasie wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy przez 18-20 minut.
W tym czasie robimy krem budyniowy. Do garnka wlewamy 500 ml mleka i gotujemy na małym ogniu. W osobnym naczyniu miksujemy pozostałe mleko, żółtka, cukry, sypki proszek budyniu, mąkę oraz miód. Do gotującego się mleka dodajemy naszą zmiksowaną masę i mieszamy do momentu powstania gładkiego, gęstego kremu przez około 10 minut (na małym ogniu). Ciągle mieszamy, aby krem się od spodu nie przypalił.
Odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Po tym czasie w misce miksujemy miękkie masło na jasny puch. Dodajemy budyń stopniowo (po jednej, dwie łyżki), lekko miksujemy całość. Krem budyniowy wykładamy na zimny spód.
Na krem nakładamy warstwę pokrojonych truskawek.
Zimną śmietankę miksujemy z cukrem pudrem aż powstanie sztywna masa. Przekładamy do rękawa cukierniczego i równomiernie dekorujemy wierzch truskawek. Posypujemy naszą tartę rafaello wiórkami kokosowymi i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!
Komentarze