Przepisy na szybkie i zdrowe przakąski

  • Tapenada - pasta z czarnych oliwek

    Tapenada – pasta z czarnych oliwek

    Tapenada jest to pasta z czarnych oliwek, której głównymi składnikami są wydrylowane oliwki, a także oliwa z oliwek i kapary. Opcjonalnie możemy dodać także czosnek, świeżą bazylię, filety anchois i orzechy. Przepis na tapenadę Domowa tapenada świetnie się sprawdza w połączeniu z bagietką np. podpieczoną w piekarniku i jako dodatek np. do sałatki. Jest to jedna…

    Czytaj dalej »
  • pieczone ziemniaki

    Pieczone ziemniaki

    Zastanawiałam się ostatnio nad najbardziej uniwersalnym dodatkiem do obiadu. Nie wiem jak Wy, ale ja gdy mam niewiele czasu, to przygotowuję drugie danie z białym ryżem lub kaszą. Jednak gdy mam troszkę więcej czasu to nabieram ochoty na pieczone ziemniaki lub młode z masełkiem i koperkiem, które na wiosnę smakują najlepiej… Mój przepis…

    Czytaj dalej »
  • Indyjskie samosy

    Indyjskie samosy

    Próbowaliście kiedyś indyjskie samosy? Zacznijmy może jednak od początku… Samosa to potrawa kuchni indyjskiej, przekąska w postaci trójkątnego pierożka, smażonego na głębokim oleju lub ewentualnie pieczonego w piekarniku. Farsz użyty w samosach może być wegetariański lub mięsny. Jednak zawsze nadzienie występuje w dobrze przyprawionej lub nawet ostrej wersji.…

    Czytaj dalej »
  • Domowy pasztet drobiowy

    Domowy pasztet drobiowy

    Ciekawa jestem ile moich czytelniczek robiło kiedykolwiek swój domowy pasztet drobiowy? Powiem Ci, że jak raz go upieczesz to nie tkniesz tego ze sklepu, który jest zrobiony ze składników, których lepiej nie wymieniać aby nie stracić apetytu… Poniżej prezentuję Wam za to sprawdzony przepis na pasztet drobiowy, zawierający tylko właściwe składniki. Wiem, że jest pracochłonny i trzeba chwile czasu…

    Czytaj dalej »
  • Sos tzatziki

    Sos tzatziki

    Domowy sos tzatziki świetnie podkreśla smak, a także aromat wielu potraw z grilla. Ten grecki sos tzatziki wykonasz w kilka minut! Często go przygotowuję na majówce czy w okresie wakacyjnym i zawsze wychodzi rewelacyjny w smaku. Najlepiej wykorzystać przy przepisie młode, gruntowe ogórki z własnego ogródka, ale jak nie mamy takiej możliwości,…

    Czytaj dalej »
  • sos czosnkowy

    Domowy sos czosnkowy

    Domowy sos czosnkowy to idealny dodatek do wielu dań. Od kiedy poznałam ten prosty przepis, to całkowicie zrezygnowałam z wersji sklepowej. Sos czosnkowy idealnie pasuje do dań z grilla, zapiekanek, sałatek czy przekąsek imprezowych. Możesz np. dodać go do placków ziemniaczanych lub pizzy calzone. Jest banalnie prosty i szybki do przygotowania. Do jego stworzenia…

    Czytaj dalej »
  • Oliwa oliwie nie równa… Jaką więc wybrać?

    Niewiele osób potrafi rozróżnić więcej niż dwa typy oliwek: czarne i zielone. Jednak oliwki, tak jak każdy owoc, mają sporo odmian, a nawet setki… Do najbardziej znanych: hiszpańskich należą: Arbequina, Bical, Blanqueta, Cornicabra, Farga, Gordal Sevillana, Hojiblanca, Lemono, Manzanilla, Morrut, Nevadillo, Piqual. Greckich:  Adriamitini,…

    Czytaj dalej »
  • Zapiekana cukinia z wieprzowiną i mozzarellą

    Zapiekana cukinia z wieprzowiną i mozzarellą

    Przychodzę dzisiaj do Was z pyszną propozycją obiadową. Zapiekana cukinia z wieprzowiną i mozzarellą to pomysł na ciekawy, kolorowy i aromatyczny obiad dla całej rodziny. Jest prosta i szybka do przygotowania. Uwiniesz się w niecałe 30 minut i potem możesz na spokojnie zasiąść do stołu. Uwielbiam taki szybki obiad, ponieważ nie zawsze ma się…

    Czytaj dalej »
  • Pizzerinki z salami, oliwkami i pomidorkami koktajlowymi

    Pizzerinki z salami, oliwkami i pomidorkami koktajlowymi

    Kto lubi pizzerinki? Jeżeli smakują Ci tak jak mi, to polecam Wam wypróbować domowe pizzerinki z salami, kukurydzą, oliwkami i pomidorkami koktajlowymi. To takie proste, a jakie smaczne! Domowe pizzerinki są fajnym pomysłem na drugie śniadanie do szkoły, pracy czy jako przekąska na piknik. Ich ilość zależy od Ciebie, ponieważ możesz…

    Czytaj dalej »
  • Odrywany chlebek czosnkowy

    Odrywany chlebek ziołowy

    Odrywany chlebek ziołowy to świetny pomysł na przekąskę. Takie domowe pieczywko jest najlepsze jak jest wyciągnięte prosto z piekarnika. Podczas odrywania kawałka chlebka, ser cudownie się ciągnie sprawiając automatycznie większe uczucie głodu! Ten drożdżowy, odrywany chlebek jest mięciutki, a do tego bardzo aromatyczny. Ma cudowny…

    Czytaj dalej »
Back to top button