
Choinki z ciasta francuskiego to banalna do przygotowania przekąska imprezowa, która świetnie prezentuje się na talerzu. Do tego sos np. domowy sos czosnkowy... Rewelacja! Choinki z ciasta francuskiego są naprawdę ekspresowe do przygotowania. Do ich zrobienia jest potrzebne ciasto francuskie (które można kupić praktycznie w każdym sklepie), szynka (drobiowa lub wieprzowa) i pesto (u mnie z suszonych pomidorów). Ta tania przekąska imprezowa z pewnością Wam posmakuje!
Przekąski z ciasta francuskiego
Ekspresowe do przygotowania choinki z ciasta francuskiego to świetna przekąska na Sylwestra, domówkę czy jako dodatek do grilla. Najlepiej smakują na ciepło zaraz po wyjęciu z piekarnika, ale równie dobrze możesz je zaserwować gościom w wersji na zimno. Przekąski z ciasta francuskiego to zawsze dobry pomysł na małe co nieco do przegryzienia.
Przekąski imprezowe
Jeśli szukasz innych przekąsek imprezowych to zapraszam do odwiedzenia mojego obszernego wpisu z mnóstem inspiracji – 24 przekąski na sylwestra – lista z przepisami (klik>>)
Przepis na: Choinki z ciasta francuskiego
Łącznie: 20 min
Składniki:
- 1 ciasto francuskie np. xxl
- 3-4 płaskie łyżki pesto np. z suszonych pomidorów lub bazylii
- kilka plasterków szynki wieprzowej lub drobiowej
- 5 dag żółtego sera w kawałku
- szczypta ziół prowansalskich
Dodatkowo będą niezbędne dłuższe patyczki do szaszłyków!
Jak zrobić choinki z ciasta francuskiego?
Piekarnik należy włączyć na ok. 180 stopni (najlepiej z termoobiegiem). Ciasto francuskie rozwijamy i całość smarujemy 3 płaskimi łyżkami pesto (można zrobić domowe pesto lub kupić w sklepie w słoiczku). Tylko brzegi ciasta nie smarujemy!
Następnie układamy równomiernie plasterki szynki. Kroimy delikatnie cienkie paseczki.
Nabijamy te paseczki na patyk do szaszłyków tak, aby każda kolejna warstwa była nieco krótsza i przypominała kształt choinki. (Żeby nie marnować tylu patyczków można każdy sobie uciąć na dwa mniejsze… PS. Te małe patyczki do koreczków będą za krótkie do tych choinek).
Tak przygotowane choinki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętaj, że ciasto francuskie nabiera objętości w trakcie pieczenia, więc lekko pooddzielaj (nieco obluzuj) ciasto żeby miało miejsce do rośnięcia w piekarniku (nie powinno być po prostu zbyt ściśnięte na patyczku).
Wstawiamy choinki na 18-20 minut do piekarnika przy temperaturze 180°C.
Na spodzie choinek nakładamy pokrojony w kostkę żółty ser. Można też zastąpić np. oliwkami czy połówkami pomidorków koktajlowych.
Podajemy z ulubionym sosem np. czosnkowym. Smacznego!