Choinki z ciasta francuskiego to banalna do przygotowania przekąska imprezowa, która świetnie prezentuje się na talerzu. Do tego sos np. domowy sos czosnkowy... Rewelacja! Choinki z ciasta francuskiego są naprawdę ekspresowe do przygotowania. Do ich zrobienia jest potrzebne ciasto francuskie (które można kupić praktycznie w każdym sklepie), szynka (drobiowa lub wieprzowa) i pesto (u mnie z suszonych pomidorów). Ta tania przekąska imprezowa z pewnością Wam posmakuje!
Przekąski z ciasta francuskiego
Ekspresowe do przygotowania choinki z ciasta francuskiego to świetna przekąska na Sylwestra, domówkę czy jako dodatek do grilla. Najlepiej smakują na ciepło zaraz po wyjęciu z piekarnika, ale równie dobrze możesz je zaserwować gościom w wersji na zimno. Przekąski z ciasta francuskiego to zawsze dobry pomysł na małe co nieco do przegryzienia.
Przekąski imprezowe
Jeśli szukasz innych przekąsek imprezowych to zapraszam do odwiedzenia mojego obszernego wpisu z mnóstem inspiracji – 24 przekąski na sylwestra – lista z przepisami (klik>>)
Przepis na: Choinki z ciasta francuskiego
Składniki:
- 1 ciasto francuskie np. xxl
- 3-4 płaskie łyżki pesto np. z suszonych pomidorów lub bazylii
- kilka plasterków szynki wieprzowej lub drobiowej
- 5 dag żółtego sera w kawałku
- szczypta ziół prowansalskich
Dodatkowo będą niezbędne dłuższe patyczki do szaszłyków!
Zobacz również:
Jak zrobić choinki z ciasta francuskiego?
Krok 1
Następnie układamy równomiernie plasterki szynki. Kroimy delikatnie cienkie paseczki.
Krok 2
Tak przygotowane choinki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętaj, że ciasto francuskie nabiera objętości w trakcie pieczenia, więc lekko pooddzielaj (nieco obluzuj) ciasto żeby miało miejsce do rośnięcia w piekarniku (nie powinno być po prostu zbyt ściśnięte na patyczku).
Krok 4
Podajemy z ulubionym sosem np. czosnkowym. Smacznego!
Komentarze