Schab w sosie musztardowym i kurkami

4.8/5 (31 ocen)
Schab w sosie musztardowym przepis

Nie masz pomysłu na obiad? W takim razie zachęcam Cię do wypróbowania mojego przepisu na schab w sosie musztardowym. To danie przygotowuję gdy dorwę w sklepie mięsnym ładny schab bez kości, a potrzebuję stworzyć obiad na kilka dni do przodu.

Schab w sosie

Mój schab w sosie musztardowym i kurkami wychodzi naprawdę przepyszny! Mięso aromatyczne w smaku, a co więcej rozpływa się w ustach. No obiad marzenie! Schab można zaserwować z frytkami, pyrami z gzikiem, ryżem czy pieczonymi ziemniakami.

Pamiętaj, że zanim wykonasz schabowe w sosie, to warto kilka godzin lub nawet dzień wcześniej zamarynować sobie mięso. To bardzo ważny element wpływający na smak i soczystość schabu.

Schab w sosie musztardowo miodowym

Uwielbiam schab duszony. To jeden z lepszych pomysłów na obiad jakie tylko mogą być. Jeśli szukasz podobnych pomysłów na obiad ze schabem w roli głównej to koniecznie wypróbuj:

Przepis na: Schab w sosie musztardowym i kurkami

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta pieprzu
  • 1 szalotka lub cebula
  • kilka łyżek oleju
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 3 płaskie łyżki musztardy miodowej
  • 1 łyżka miodu
  • 250 g kurek
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 płaskie łyżeczki mąki pszennej
  • opcjonalnie 1 łyżka natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
Wyślij emailem

Jak zrobić schab w sosie?


Krok 1

marynata do schabu

Schab (około 1 kg) kroimy w plastry o grubości 1-2 cm. Przygotowujemy marynatę: do miseczki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (3 większe ząbki), oliwę (2 łyżki), szczyptę pieprzu, przyprawę do mięsa wieprzowego (1 łyżeczkę) oraz paprykę słodką (1 łyżeczka). Całość mieszamy łyżeczką i polewamy nią dokładnie plastry schabu. Odstawiamy na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.


Krok 2

szybki obiad

Szalotkę siekamy dość drobno. Podsmażamy na małej ilości oleju (najlepiej w głębszej patelni z nieprzywierającą powierzchnią).


Krok 3

schabowe w sosie

Smażymy do jej zarumienienia, dodając po chwili zamarynowane plastry schabu. Wlewamy ok. 300-350 ml bulionu i dusimy na małym ogniu przez ok. 40 minut (co jakiś czas mieszamy). Gdyby bulion szybko wyparował to wlej jeszcze przynajmniej 100 ml wrzątku.


Krok 4

pomysł na obiad

Dodajemy umyte, lekko posiekane kurki (250g), natkę pietruszki (1 łyżka), miód (1 łyżka) oraz musztardę miodową (3 płaskie łyżki).

Do kubka wlewamy ok. 200 ml śmietanki kremówki i wsypujemy 3 płaskie łyżeczki mąki pszennej. Całość mieszamy, wlewamy do mięsa. Dokładnie mieszamy zawartość patelni, gotujemy jeszcze przez 2 minuty aż sos nam się ładnie zagęści, a mięso będzie miękkie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Podajemy np. z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami (klik >>) i ulubioną surówką (koniecznie wypróbuj moją surówkę z czerwonej kapusty). Smacznego!

Nie masz pomysłu na OBIAD? Tutaj znajdziesz mnóstwo inspiracji na domowe, szybkie obiady klik>>


Schab w sosie musztardowym

Schab w sosie

schab w sosie musztardowym

przepis na schab w sosie

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 31

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Schab w sosie musztardowo miodowym

Zastanawiasz się co zrobić na jutrzejszy obiad? Brak Ci pomysłów? W takim razie przychodzę Ci z pomocą. Mój schab w sosie musztardowo miodowym to genialny pomysł na szybki obiad. Robi się praktycznie sam na dużej patelni! Ważnym elementem jest zamarynowane wcześniej mięso w przyprawach – najlepiej to zrobić nawet dzień wcześniej. Dzięki temu mój schab w sosie wychodzi naprawdę fenomenalnie. Plastry schabu są soczyste, rozpływające się w ustach, a do tego ten kremowy sos z kurkami. No palce lizać! Te bitki schabowe w sosie musztardowym z pewnością podbiją Twoje kubki smakowe!

Schab duszony w sosie

Schab duszony w sosie wraz ze świeżymi kurkami, miodem i musztardą miodową jest bardzo wyrazisty w smaku i naprawdę przepięknie pachnie. Ciężko odmówić dokładki, bo mięso wręcz rozpływa się w ustach. Często przygotowuję ten duszony schab gdy spodziewam się gości na niedzielny obiad. Chociaż nie ukrywam, że uwielbiam także roladki schabowe, które nadziewam szpinakiem, suszonymi pomidorami i żółtym serem. To danie można serwować z mnóstwem dodatków. Ja uwielbiam schab w sosie kurkowym wraz z frytkami i surówką z czerwonej kapusty. Równie dobrze będzie tu pasować surówka z młodej kapusty czy z kapusty pekińskiej.

RozwińZwiń