Szukasz prosty przepis na leczo z dużą ilością warzyw? Proszę bardzo! To naprawdę świetny pomysł na obiad dla całej rodziny z sezonowych warzyw.
Leczo z cukinią
Muszę przyznać, że bardzo lubię przygotowywać leczo z cukinią. To danie jednogarnkowe jest ekspresowe i bardzo sycące. Można przy nim zaszaleć i je wzbogacić o sporą ilość warzyw. U mnie obowiązkowymi składnikami tego dania jest kiełbasa i warzywa: cukinia, papryka, cebula, czosnek i pomidory. Często dodaję także bakłażan i pieczarki. Zależy po prostu jakie sezonowe warzywa najłatwiej kupić i wtedy korzystam z nich w mojej kuchni ile tylko wlezie… Pamiętaj, że warzywa powinny stanowić co najmniej połowę talerza każdego posiłku!
Cukinia
Przy okazji chciałabym Was zachęcić żebyście częściej korzystali z cukinii w swojej kuchni! Jest ona bardzo smaczna, lekkostrawna, ma mało kalorii (100 g surowej cukinii da organizmowi ok. 17-20 kcal), niski indeks glikemiczny i szereg właściwości prozdrowotnych. Jest bogata w żelazo, potas i magnez, ma sporą dawkę witaminy C, K, PP i B1 oraz beta karoten. Pozytywnie wpływa na trawienie, odkwasza organizm, wzmacnia układ odpornościowy, redukuje stres, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.
Przepisy z cukinią w roli głównej:
- Faszerowana cukinia
- Placki z cukinii
- Kotleciki siekane z kurczakiem i cukinią
- Fit placuszki z cukinii
- Ciasto czekoladowe z cukinią
Papryka
Drugim warzywem, które powinniśmy częściej jeść to – papryka! Jest ona również lekkostrawna, niskokaloryczna (ok 27 kcal na 100g). A co najciekawsze, nie wiem czy wiecie, ale papryka zawiera cztero lub nawet pięciokrotnie więcej witaminy C niż cytryna! Jest ona nieocenionym źródłem witaminy C i sama szczerze mówiąc byłam tym faktem mocno zaskoczona jak to kilka lat temu wyczytałam w jakimś artykule… Dodatkowo jako jedno z nielicznych warzyw, papryka zachowuje swoje właściwości pod wpływem duszenia i pieczenia. Sproszkowana papryka poprawia trawienie i pobudza apetyt. Jeśli chodzi o jej właściwości lecznicze to papryka zapobiega zwapnieniu naczyń krwionośnych i likwiduje ból głowy.
Przepisy z papryką w roli głównej:
Leczo z kiełbasą
Koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na leczo z kiełbasą i sporą ilością warzyw. Do jego przygotowania przyda Wam się większa, głębsza patelnia lub garnek z nieprzywierającym spodem.
Koniecznie wypróbuj mój prosty przepis na leczo!
Kampania „Moc Polskich Warzyw”
Ten wpis powstał w ramach kampanii „Moc Polskich Warzyw”, której celem jest edukacja konsumentów na temat różnorodności polskich warzyw, ich właściwości zdrowotnych i odżywczych oraz roli w codziennej diecie. Kampania powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski.
Przepis na: Prosty przepis na leczo
Składniki:
- 3 łyżki oleju
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 600 g kiełbasy
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 2 duże cukinie
- 3 pomidory
- 500 g passaty pomidorowej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta papryki ostrej
- szczypta pieprzu
Zobacz również:
Jak zrobić leczo z cukinii?
Krok 1
Krok 2
Cukinie (2 większe sztuki) obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę czerwoną i zieloną również kroimy w kosteczkę. Wsypujemy warzywa na patelnię. Dodajemy także sól (1 płaska łyżeczka), paprykę słodką (1/2 łyżeczki), pieprz i paprykę ostrą (szczypta).
Krok 3
Projekt Moc Polskich Warzyw finansowany jest z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Komentarze
Passate dajemy na koniec, inaczej warzywa się nie ugotują.