Prosty przepis na leczo

4.5/5 (55 ocen)

Ilość porcji

6

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

60 min

Prosty przepis na leczo z cukinią

Szukasz prosty przepis na leczo z dużą ilością warzyw? Proszę bardzo! To naprawdę świetny pomysł na obiad dla całej rodziny z sezonowych warzyw.

Leczo z cukinią

Muszę przyznać, że bardzo lubię przygotowywać leczo z cukinią. To danie jednogarnkowe jest ekspresowe i bardzo sycące. Można przy nim zaszaleć i je wzbogacić o sporą ilość warzyw. U mnie obowiązkowymi składnikami tego dania jest kiełbasa i warzywa: cukinia, papryka, cebula, czosnek i pomidory. Często dodaję także bakłażan i pieczarki. Zależy po prostu jakie sezonowe warzywa najłatwiej kupić i wtedy korzystam z nich w mojej kuchni ile tylko wlezie… Pamiętaj, że warzywa powinny stanowić co najmniej połowę talerza każdego posiłku!

Cukinia

Przy okazji chciałabym Was zachęcić żebyście częściej korzystali z cukinii w swojej kuchni! Jest ona bardzo smaczna, lekkostrawna, ma mało kalorii (100 g surowej cukinii da organizmowi ok. 17-20 kcal), niski indeks glikemiczny i szereg właściwości prozdrowotnych. Jest bogata w żelazo, potas i magnez, ma sporą dawkę witaminy C, K, PP i B1 oraz beta karoten. Pozytywnie wpływa na trawienie, odkwasza organizm, wzmacnia układ odpornościowy, redukuje stres, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.

Przepisy z cukinią w roli głównej:

leczo przepis

Papryka

Drugim warzywem, które powinniśmy częściej jeść to – papryka! Jest ona również lekkostrawna, niskokaloryczna (ok 27 kcal na 100g). A co najciekawsze, nie wiem czy wiecie, ale papryka zawiera cztero lub nawet pięciokrotnie więcej witaminy C niż cytryna! Jest ona nieocenionym źródłem witaminy C i sama szczerze mówiąc byłam tym faktem mocno zaskoczona jak to kilka lat temu wyczytałam w jakimś artykule… Dodatkowo jako jedno z nielicznych warzyw, papryka zachowuje swoje właściwości pod wpływem duszenia i pieczenia. Sproszkowana papryka poprawia trawienie i pobudza apetyt. Jeśli chodzi o jej właściwości lecznicze to papryka zapobiega zwapnieniu naczyń krwionośnych i likwiduje ból głowy.

Przepisy z papryką w roli głównej:

Leczo z kiełbasą

Koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na leczo z kiełbasą i sporą ilością warzyw. Do jego przygotowania przyda Wam się większa, głębsza patelnia lub garnek z nieprzywierającym spodem.

Koniecznie wypróbuj mój prosty przepis na leczo!

leczo z cukinia

Kampania „Moc Polskich Warzyw”

Ten wpis powstał w ramach kampanii „Moc Polskich Warzyw”, której celem jest edukacja konsumentów na temat różnorodności polskich warzyw, ich właściwości zdrowotnych i odżywczych oraz roli w codziennej diecie. Kampania powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski.

Przepis na: Prosty przepis na leczo

Składniki:

  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 600 g kiełbasy
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 2 duże cukinie
  • 3 pomidory
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • szczypta pieprzu
Wyślij emailem

Jak zrobić leczo z cukinii?


Krok 1

leczo z kiełbasą

Na rozgrzaną, większą patelnię nalewamy olej (około 3 lub 4 łyżki), dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, a także przeciśnięty przez praskę czosnek (3 lub 4 ząbki). Smażymy przez kilka minut na małym ogniu (do zezłocenia się cebuli). Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki lub kostkę kiełbasę (około 600g) i smażymy przez kilka minut na średnim ogniu.


Krok 2

pomysł na obiad

Pomidory (3 sztuki) kroimy w kostkę i dodajemy do podsmażonej kiełbasy. Smażymy przez 3 minuty i po tym czasie wlewamy passatę pomidorową (500 g) i 100 ml wody.

Cukinie (2 większe sztuki) obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę czerwoną i zieloną również kroimy w kosteczkę. Wsypujemy warzywa na patelnię. Dodajemy także sól (1 płaska łyżeczka), paprykę słodką (1/2 łyżeczki), pieprz i paprykę ostrą (szczypta).


Krok 3

szybki pomysł na obiad

Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut. Gdyby była potrzeba to podlewamy nieco wodą i doprawiamy do smaku. Smacznego!


przepis na leczo

leczo z cukinii

leczo z cukinia

przepis na leczo z kiełbasą

leczo z kiełbasą i cukinią

Projekt Moc Polskich Warzyw finansowany jest z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 55

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Pietro
Pietro
1 rok temu

Passate dajemy na koniec, inaczej warzywa się nie ugotują.