Szukasz pomysłu na lżejszy, zdrowy obiad? Polecam fit placuszki z cukinii, które udekorowałam twarożkiem Wieluń oraz świeżym tymiankiem! Jestem raczej z tych, którzy obiad bez mięcha sobie nie wyobrażają, lecz są takie dni gdy daniom jarskim również nie odmówię. Cukinię mamy swoją, więc szkoda było żeby się zepsuła 🙂 Przygotowałam te pyszne placuszki oraz ciasto czekoladowe z cukinią.
Jeżeli lubicie cukinię, jest to przepis właśnie dla Was!
Przepis na: Fit placuszki z cukinii
Składniki:
- 2 większe cukinie
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 jajka
- 5-6 łyżek mąki
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżka masła
Dodatkowo:
- świeży tymianek
Zobacz również:
Fit placuszki z cukinii - przepis krok po kroku
Krok 1
Formujemy w rękach placuszki, smażymy na maśle z obu stron. Podajemy z twarożkiem oraz świeżym tymiankiem. Smacznego!
Komentarze
Proste do zrobienia, tanie i bardzo dobre
Super, cieszę się 🙂
Ile kalorii ma jeden placuszek?:)
Około 70 kcal 🙂
Masło sprawi że już nie jest fit ani zdrowe
Totalnie się nie zgodzę. Masło nie jest niczym złym i można je spokojnie stosować w niewielkich ilościach nawet na diecie. Chodzi o ujemny bilans kaloryczny, a nie o to, że ktoś użyje trochę masła do smażenia czy nie.
po starciu cukini ,radzę odczekać chwilę i odcisnąć nadmiar soku ,zużyjemy wtedy mniej mąki(!) i będzie jeszcze bardziej FIT – smażenie na oleju ryżowym ( jego struktura zapobiega wnikaniu tłuszczu do potraw na nim przyrządzanych) smacznego!
Teraz to już są patelnie bez tłuszczowe.więc po co w ogóle olej?
a olej to coś złego? też potrzebny w diecie.
Jeżeli ktoś ma starszą patelnię, to olej będzie konieczny
Bardzo dziękuję za bardzo pomocne rady! 🙂