Dodatki do obiadu

  • majonez domowy

    Jak zrobić domowy majonez blenderem?

    Majonez domowy to świetny dodatek do sałatek. Jest bardzo prosty do przygotowania i co najważniejsze ekspresowy do zrobienia. Jednak jak zrobić domowy majonez blenderem? Wystarczy tylko kilka składników, aby zrobić taki, który smakiem nie odbiega zbytnio od tego ze sklepu. Jest naprawdę idealny do sałatek! Sprawdzi się świetnie w sałatkach imprezowych (koniecznie odwiedź mój obszerny wpis,…

    Czytaj dalej »
  • Marynata do kurczaka

    Marynata do kurczaka

    Moja marynata do kurczaka jest bardzo uniwersalna. Dzięki niej mięso wychodzi aromatyczne, soczyste i pyszne w smaku. Miodowo-musztardowa marynata pasuje do kurczaka idealnie! Marynata do udek z kurczaka Domowa marynata do kurczaka jest ekpresowa do przygotowania. Wystarczą dwie minuty i gotowe. Pamiętaj, że mięso wychodzi najsmaczniejsze gdy je potrzymamy w marynacie przynajmniej przez kilka…

    Czytaj dalej »
  • surówka z młodej kapusty

    Surówka z młodej kapusty

    Surówka z młodej kapusty to świetny dodatek do obiadu. Pasuje do każdego rodzaju mięsa. Do tego młode ziemniaki z koperkiem lub takie pieczone z rozmarynem… No coś pysznego! Ta surówka z młodej kapusty sprawdzi się także jako dodatek do grilla. Surówka z kapusty Domowa surówka z młodej kapusty z koperkiem jest niesamowicie prosta do przygotowania.…

    Czytaj dalej »
  • Marchewka z groszkiem

    Marchewka z groszkiem

    Marchewka z groszkiem na ciepło to jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu. Mogłabym ją jeść codziennie! Ciekawa jestem czy kiedyś robiliście samodzielnie taką marchewkę z groszkiem… Jeśli nie, to proszę bardzo! Zobacz jak zrobić marchewkę z groszkiem dla całej rodziny. Marchewka z groszkiem przepis Domowa marchewka z groszkiem jest banalnie prosta…

    Czytaj dalej »
  • Pyry z gzikiem

    Pyry z gzikiem

    Pyry z gzikiem to postne danie kuchni wielkopolskiej, które składa się z gotowanych w mundurkach ziemniaków, które w poznańskiej gwarze znane są jako pyry, a także z gziku, czyli twarogu w wersji na słono. Można je oczywiście jeść jako kompletnie danie, jednak dla mnie stanowią często dodatek do mięsa. Uwielbiam…

    Czytaj dalej »
  • Surówka z kapusty pekińskiej

    Surówka z kapusty pekińskiej

    Surówka z kapusty pekińskiej to niezastąpiony dodatek do obiadu. Jest naprawdę prosta do przygotowania i składa się z samych tanich oraz ogólnodostępnych składników. Takie surówki lubię najbardziej! Raz, dwa i pyszny dodatek do obiadu gotowy. Jeśli już całkiem nie mam składników do przygotowania jakiejkolwiek surówki to po prostu otwieram dowolny słoik z mojej kolekcji domowych…

    Czytaj dalej »
  • Talarki ziemniaczane

    Talarki ziemniaczane

    Talarki ziemniaczane to pyszny i sprawdzony dodatek do obiadu. Pasują do każdego rodzaju mięsa: drobiowego, wołowego czy wieprzowego. Najczęściej je przygotowuję do gulaszu węgierskiego, schabowych po węgiersku, kotleta szwajcarskiego, soczystej karkówki z piekarnika czy nawet stripsów z kurczaka. Ostatnio podałam je ze schabem pieczonym oraz surówką z kapusty pekińskiej i był to jeden z najlepszych obiadów, jakie…

    Czytaj dalej »
  • kopytka dyniowe

    Kopytka z dyni

    Kopytka z dyni to pyszny, jesienny pomysł na obiad. Uwielbiam ich smak! Moje kopytka z dyni zaserwowałam z czerwoną, lekko karmelizowaną cebulą. Jak dla mnie połączenie doskonałe. Myślę, że kopytka dyniowe będą równie smacznie smakować z masełkiem szałwiowym. Kopytka Na moim blogu znajdziecie także taki podstawowy, sprawdzony przepis na kopytka.…

    Czytaj dalej »
  • Chlebki naan

    Chlebki naan

    Chlebki Naan to pieczywo, które w Indiach przygotowuje się w glinianych piecach, jednak coraz więcej osób smaży je na patelni. Miękkie, pełne smaku płaskie chlebki, które są idealnym dodatkiem do zup, sosów czy sałatek. Ja zazwyczaj przygotowuję chlebki naan do pikantnego curry z kurczakiem (klik) czy nawet do zupy gulaszowej.…

    Czytaj dalej »
  • kopytka

    Kopytka

    Kopytka to pyszny pomysł na jarski obiad, jako dodatek do mięsa czy sosu lub nawet w wersji na słodko np. polane śmietaną i obsypane cynamonem oraz cukrem. W każdym wydaniu smakują obłędnie! Przed Wami istny smak mojego dzieciństwa, którym zajadałam się z wielkim smakiem (na zmianę z naleśnikami i pierogami ruskimi). Myślę, że większość osób je gdzieś jadła,…

    Czytaj dalej »
Back to top button