Dzisiaj obiad w nieco włoskim wydaniu. Przygotowałam kopytka a`la gnocchi w sosie serowym na bazie śmietanki kremówki i sera Grana Padano. Gnocchi powinno być nieco mniejsze niż nasze tradycyjne kopytko, takie na jeden kęs. Każde pojedyncze gnocchi ma wygniatane widelcem rowki, dzięki którym lepiej trzyma się ich sos. Troszkę się tym zainspirowałam i moje kopytka lekko przygniatałam widelcem. Są bardzo proste i szybkie do przygotowania. To co najlepsze w tym daniu to sos serowy, który pasuje tu idealnie.
Przepis na: Kopytka w sosie serowym z serem Grana Padano
Składniki:
- 1 kg ziemniaków ugotowanych
- 1 żółtko
- 250 g mąki
- 1/3 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka masła
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 120 g sera Grana Padano
- szczypta soli, pieprzu
- 1/2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
Zobacz również:
Kopytka w sosie serowym z serem Grana Padano - przepis krok po kroku
Krok 1
W małym rondelku na małym ogniu gotujemy masło, śmietankę (nie doprowadzamy do września, bo masa się rozwarstwi). Wsypujemy większość sera (troszkę zostawiamy do dekoracji dania), mieszamy przez chwilkę aż sos się zagęści, a ser rozpuści. Gotowe!
Smacznego!
Komentarze
Brzmi pysznie 🙂
Ojjj zjadłabym z chęcią takie kopytka 🙂