Opis przepisu
Wypróbuj mój sprawdzony przepis na ciasto 3 bit bez pieczenia — ten deser to prawdziwy hit! Jeśli jeszcze go nie robiłaś/eś, czas to nadrobić.
To ciasto to połączenie maślanych herbatników, kremowej masy budyniowej, kajmaku i puszystej bitej śmietany. Robię je kilka razy w roku — zawsze się sprawdza. Jest banalnie proste, a idealnie pasuje na rodzinne spotkania, domówki czy komunie.
Jeśli lubisz ciasta bez pieczenia to koniecznie wypróbuj:
Przepis na: Ciasto 3 bit bez pieczenia
Porady na start
- Przygotowanie ciasta możesz sobie rozłożyć na dwa dni. Pierwszego dnia np. wieczorem możesz przygotować sobie sam budyń, a następnego dnia dokończyć ciasto.
- Masło powinno być w temp. pokojowej, dlatego wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki przed robieniem kremu budyniowego (a nie samego budyniu!).
- W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 18 x 28 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
- W tym przepisie wykorzystujemy same żółtka, więc jeżeli chcesz również do czegoś wykorzystać białka, to zobacz mój wpis “Co zrobić z białkami?“.
Składniki:
Krem budyniowy:
- 750 ml mleka
- 4 żółtka
- 140 g cukru
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią lub cukru waniliowego
- 160 g mąki pszennej np. tortowej (typ 450)
- 170 g miękkiego masła
Krem śmietankowy:
- 500 ml śmietanki kremówki (dobrze schłodzonej np. UHT) 30 lub 36%
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix w proszku
Dodatkowo:
- 1 duże opakowanie herbatników
- 300 g masy krówkowej/kajmaku
- 3 kostki czekolady gorzkiej
Zobacz również:
Jak zrobić ciasto 3 bit?
Krok 1
Ciasto 3 bit zaczynamy od przygotowania domowego budyniu waniliowego, który najczęściej przygotowuję sobie wieczorem i odstawiam do ostygnięcia na całą noc. Następnego dnia rano miksuję go z masłem tworząc krem budyniowy i zabieram się za przygotowanie reszty ciasta.
Krem budyniowy
Najwięcej czasu schodzi na waniliowy krem budyniowy, dlatego od niego właśnie zaczynamy.
W garnku gotujemy 500 ml mleka. Pozostałe 250 ml miksujemy z żółtkami (4 sztuki z małych jajek lub 3 z dużych), cukrem (140 g), cukrem z prawdziwą wanilią lub cukrem wanilinowym (20 g), a także mąką pszenną np. tortową (160 g).
Gdy mleko będzie się “podnosić” to wlewamy naszą zmiksowaną masę. Mieszamy cały czas żeby się nie przypaliła i gotujemy na małym ogniu. Na początku budyń będzie bardzo rzadki, później powstaną małe grudki, nieco większe, ale po chwili mieszania powinien się zrobić gęsty budyń – cały czas gotując na malutkim ogniu.
Jeśli będziecie krótko mieszać budyń, to później niestety mąka może być nieco wyczuwalna w kremie. Przygotowany budyń waniliowy odstawiamy na minimum 3-4 godziny do całkowitego ostygnięcia. Ja zazwyczaj po około godzinie wkładam rondelek do lodówki.
Krok 2
Po tym czasie dodajemy stopniowo po czubatej łyżce przygotowanego wcześniej domowego budyniu, za każdym razem mieszając.
Ma powstać jednolity krem budyniowy.
Krok 3
Krok 4
Ja zazwyczaj wykładam wcześniej foremkę papierem do pieczenia – mimo tego, że ciasto nie jest pieczone to nie ma opcji żeby wtedy “przesiąkło” blachą.
Krok 5
Krok 6
Krok 7
Układamy ostatnią warstwę herbatników.
Krok 8
Krem śmietankowy:
W misce miksujemy dobrze schłodzoną śmietankę (u mnie UHT 30%, 500 ml) z cukrem pudrem (2 płaskie łyżki) oraz śmietan-fixem (jest on potrzebny głównie w upalne dni dla mocniejszego usztywnienia kremu).
Miksujemy przez kilka minut do powstania sztywnego kremu. Nakładamy na warstwę herbatników.
Krok 9
Ciasto 3 bit bez pieczenia wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Dzięki temu herbatniki zmiękną, a całe ciacho będzie się bez problemu kroić. Smacznego!
Szukasz podobnych inspiracji na ciasto bez pieczenia z kajmakiem? W takim razie polecam wypróbować malinową księżniczkę, biały lion, a także ciasto snickers.
Jeśli zastanawiasz się do czego użyć pozostałej masy kajmakowej to możesz śmiało udekorować nią wierzch sernika – ten sernik z kajmakiem jest bardzo popularny na moim blogu.
Komentarze
Bardzo pyszne
Za pierwszym razem zrobiłam z masą budyniową niestety z braku czasu teraz używam masy karpatkowej ale też pychota 🙂
Bardzo się cieszę, że posmakowało! 😍
Zrobiłam prawie wszystko według Pani przepisu niestety…
Śmietanki zrobiłam 600 ml i o 2 łyżeczki cukru pudru więcej na szczęście bo 400 wydało mi się za mało (i dobrze zrobiłam)
A niestety bo… uważam, że taka ilość mąki zdecydowanie psuje budyń 🥺 Jedząc ciasto uważam, że jest go zdecydowanie za dużo! Jest zbyt ciężki, gęsty, masłowy i klejący jednocześnie.
Ja zawsze daję do budyniu 3 żółtka, 4 łyżki (troszkę czubate) mąki ziemniaczanej i 4 tortowej. Polecam spróbować, wychodzi naprawdę przyjemniejszy, delikatniejszy w smaku i jedzeniu, zdecydowanie latwiej sie rozprowadza. Ponadto nie ubijam masła na puch-roztapiam w rondelku margarynę Kasię a po lekkim ostygnięciu dosłownie blenduję razem z budyniem na przyjemną gładką nieco lejącą masę, która w lodówce badąc juz w placku gęstnieje.
Odpisała Pani na jeden z komentarzy, że nie wolno zastąpić masła margaryną – uważam, że sprawdza się zdecydowanie lepiej niż zwykłe Masełko 🥹
Pozdrawiam 😊
Czy masło można zastąpić margaryną Kasią ?
Oczywiście, że można!
Ja rozpuszczoną i troszkę przestudzoną Kasię blenduję z budyniem i wychodzi super! ☺️Budyń też robię inaczej, ten tu z przepisu nistety uważam za ciężki ulep 🥺
Nie 🙂
Ja nie mam czasu na zabawę z budyniem daje krem do karpatki pozdrawiam
Moim zdaniem smak takiego domowego budyniu jest znacznie lepszy niż ten kupny, ale jak tak Pani smakuje, to jak najbardziej można tak robić 🙂
Przepyszne 👩🍳 . Ciasto wyszło idealne. Gorąco polecam 🙂🙂
Bardzo się cieszę, że posmakowało 😍
Ciasto pyszne, budyń idealny, dodatkowo przełożyłam jeszcze dżemem porzeczkowym żeby przełamać słodycz. Mniam
Dobry pomysł z tym dżemem 🙂
Czy można pominąć jajka ?
Niestety nie 🙁
Czy to dokładamy 4 całe jajka czy tylko żółtka?
Żółtka, już doprecyzowałam w przepisie 🙂
Ciasto super już kilka razy robiłam wychodzi idealne. Wszystkim w rodzinie smakuje . 🙂
Polecam
Bardzo się cieszę, że całej rodzince smakuje ❤️ Pozdrawiam!
Ciasto wyszło pyszne, ale mam jedno “ale” wszystkie skladniki dodane zgodnie z przepisem, odmierzone co do grama a masa budyniowa po 12 godzinach w lodowce wyplywa z ciasta. Dodatkowo czuć posmak mąki w tej masie. Moja ocena to takie 3 na 5.
W takim razie została źle przygotowana masa budyniowa – prawdopodobnie niewystarczająco długo była gotowana. Powinna być trzymana przez kilka minut po zagotowaniu i cały czas mieszana. Już na tym etapie staje się gęsta. To mój stary, sprawdzony przepis na masę budyniową, który używam w wielu przepisach, więc na pewno jest ok. Czasami zdarza się, że ktoś za długo gotuje i masa robi się bardzo gęsta, ale żeby była za rzadka, to jeszcze się nie zdarzyło 🙂