Ciasto 3 bit bez pieczenia

4.7/5 (302 ocen)
Szukasz deseru, który zawsze się udaje i znika ze stołu w mgnieniu oka? W takim razie ciasto 3 bit bez pieczenia to strzał w dziesiątkę! Proste składniki, świetny smak i żadnego pieczenia. Gwarantuję, że pokochasz je od pierwszego kawałka!

Ilość porcji

14-16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

60 min + chłodzenie

Ciasto 3 bit bez pieczenia

Opis przepisu

Wypróbuj mój sprawdzony przepis na ciasto 3 bit bez pieczenia — ten deser to prawdziwy hit! Jeśli jeszcze go nie robiłaś/eś, czas to nadrobić.

To ciasto to połączenie maślanych herbatników, kremowej masy budyniowej, kajmaku i puszystej bitej śmietany. Robię je kilka razy w roku — zawsze się sprawdza. Jest banalnie proste, a idealnie pasuje na rodzinne spotkania, domówki czy komunie.

Jeśli lubisz ciasta bez pieczenia to koniecznie wypróbuj:

Przepis na: Ciasto 3 bit bez pieczenia

Porady na start

  • Przygotowanie ciasta możesz sobie rozłożyć na dwa dni. Pierwszego dnia np. wieczorem możesz przygotować sobie sam budyń, a następnego dnia dokończyć ciasto.
  • Masło powinno być w temp. pokojowej, dlatego wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki przed robieniem kremu budyniowego (a nie samego budyniu!).
  • W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 18 x 28 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
  • W tym przepisie wykorzystujemy same żółtka, więc jeżeli chcesz również do czegoś wykorzystać białka, to zobacz mój wpis “Co zrobić z białkami?“.

Składniki:

Krem budyniowy:

  • 750 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 140 g cukru
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią lub cukru waniliowego
  • 160 g mąki pszennej np. tortowej (typ 450)
  • 170 g miękkiego masła

Krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietanki kremówki (dobrze schłodzonej np. UHT) 30 lub 36%
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix w proszku

Dodatkowo:

  • 1 duże opakowanie herbatników
  • 300 g masy krówkowej/kajmaku
  • 3 kostki czekolady gorzkiej
Wyślij emailem

Jak zrobić ciasto 3 bit?


Krok 1

domowy budyń waniliowy

Ciasto 3 bit zaczynamy od przygotowania domowego budyniu waniliowego, który najczęściej przygotowuję sobie wieczorem i odstawiam do ostygnięcia na całą noc. Następnego dnia rano miksuję go z masłem tworząc krem budyniowy i zabieram się za przygotowanie reszty ciasta.

Krem budyniowy

Najwięcej czasu schodzi na waniliowy krem budyniowy, dlatego od niego właśnie zaczynamy.

W garnku gotujemy 500 ml mleka. Pozostałe 250 ml miksujemy z żółtkami (4 sztuki z małych jajek lub 3 z dużych), cukrem (140 g), cukrem z prawdziwą wanilią lub cukrem wanilinowym (20 g), a także mąką pszenną np. tortową (160 g).

Gdy mleko będzie się “podnosić” to wlewamy naszą zmiksowaną masę. Mieszamy cały czas żeby się nie przypaliła i gotujemy na małym ogniu. Na początku budyń będzie bardzo rzadki, później powstaną małe grudki, nieco większe, ale po chwili mieszania powinien się zrobić gęsty budyń – cały czas gotując na malutkim ogniu.

Jeśli będziecie krótko mieszać budyń, to później niestety mąka może być nieco wyczuwalna w kremie. Przygotowany budyń waniliowy odstawiamy na minimum 3-4 godziny do całkowitego ostygnięcia. Ja zazwyczaj po około godzinie wkładam rondelek do lodówki.


Krok 2

dodanie domowego budyniu do ucieranego masła

Miękkie masło (170 g, w temperaturze pokojowej, a nie roztopione) miksujemy na jasny puch przez około 3-4 minuty.

Po tym czasie dodajemy stopniowo po czubatej łyżce przygotowanego wcześniej domowego budyniu, za każdym razem mieszając.

Ma powstać jednolity krem budyniowy.


Krok 3

krem budyniowy

Krem budyniowy gotowy. Ma wyjść dość gęsty. Na czas przygotowywania reszty składników można go włożyć na chwilę do lodówki.


Krok 4

pierwsza warstwa herbatników wyłożonych na blaszce

Na prostokątnej foremce (u mnie 18 x 28 cm) układamy pierwszą warstwę jasnych herbatników maślanych.

Ja zazwyczaj wykładam wcześniej foremkę papierem do pieczenia – mimo tego, że ciasto nie jest pieczone to nie ma opcji żeby wtedy “przesiąkło” blachą.


Krok 5

masa kajmakowa na warstwie herbatników

Rozsmarowujemy na herbatnikach masę kajmakową z puszki (około 300 g). Gdyby masa kajmakowa źle się rozprowadzała, to zamkniętą puszkę można włożyć na chwilę do gorącej wody. Ewentualnie możesz przełożyć ją do miseczki i podgrzać przez chwilkę w mikrofalówce.


Krok 6

druga warstwa herbatników

Następnie układamy drugą warstwę herbatników.


Krok 7

warstwa kremu budyniowego i ostatnia warstwa herbatników

Krem budyniowy wyciągamy z lodówki i nakładamy go na drugą warstwę herbatników, a następnie wyrównujemy łyżką.

Układamy ostatnią warstwę herbatników.


Krok 8

warstwa kremu śmietankowego

Krem śmietankowy:

W misce miksujemy dobrze schłodzoną śmietankę (u mnie UHT 30%, 500 ml) z cukrem pudrem (2 płaskie łyżki) oraz śmietan-fixem (jest on potrzebny głównie w upalne dni dla mocniejszego usztywnienia kremu).

Miksujemy przez kilka minut do powstania sztywnego kremu. Nakładamy na warstwę herbatników.


Krok 9

posypanie wierzchu startą czekoladą gorzką

Wierzch posypujemy startą na tarce gorzką czekoladą.

Ciasto 3 bit bez pieczenia wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Dzięki temu herbatniki zmiękną, a całe ciacho będzie się bez problemu kroić. Smacznego!

Szukasz podobnych inspiracji na ciasto bez pieczenia z kajmakiem? W takim razie polecam wypróbować malinową księżniczkę, biały lion, a także ciasto snickers.

Jeśli zastanawiasz się do czego użyć pozostałej masy kajmakowej to możesz śmiało udekorować nią wierzch sernika – ten sernik z kajmakiem jest bardzo popularny na moim blogu.


3 bit bez pieczenia

ciasto 3 bit

ciasto 3 bit na herbatnikach

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 302

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
20 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Sandra
Sandra
5 miesięcy temu

Bardzo pyszne
Za pierwszym razem zrobiłam z masą budyniową niestety z braku czasu teraz używam masy karpatkowej ale też pychota 🙂

Natalia
Natalia
5 miesięcy temu

Zrobiłam prawie wszystko według Pani przepisu niestety…

Śmietanki zrobiłam 600 ml i o 2 łyżeczki cukru pudru więcej na szczęście bo 400 wydało mi się za mało (i dobrze zrobiłam)

A niestety bo… uważam, że taka ilość mąki zdecydowanie psuje budyń 🥺 Jedząc ciasto uważam, że jest go zdecydowanie za dużo! Jest zbyt ciężki, gęsty, masłowy i klejący jednocześnie.

Ja zawsze daję do budyniu 3 żółtka, 4 łyżki (troszkę czubate) mąki ziemniaczanej i 4 tortowej. Polecam spróbować, wychodzi naprawdę przyjemniejszy, delikatniejszy w smaku i jedzeniu, zdecydowanie latwiej sie rozprowadza. Ponadto nie ubijam masła na puch-roztapiam w rondelku margarynę Kasię a po lekkim ostygnięciu dosłownie blenduję razem z budyniem na przyjemną gładką nieco lejącą masę, która w lodówce badąc juz w placku gęstnieje.

Odpisała Pani na jeden z komentarzy, że nie wolno zastąpić masła margaryną – uważam, że sprawdza się zdecydowanie lepiej niż zwykłe Masełko 🥹

Pozdrawiam 😊

Aga
Aga
11 miesięcy temu

Czy masło można zastąpić margaryną Kasią ?

Natalia
Natalia
5 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Aga

Oczywiście, że można!
Ja rozpuszczoną i troszkę przestudzoną Kasię blenduję z budyniem i wychodzi super! ☺️Budyń też robię inaczej, ten tu z przepisu nistety uważam za ciężki ulep 🥺

K.m
K.m
11 miesięcy temu

Ja nie mam czasu na zabawę z budyniem daje krem do karpatki pozdrawiam

Patrycja
Patrycja
1 rok temu

Przepyszne 👩‍🍳 . Ciasto wyszło idealne. Gorąco polecam 🙂🙂

Aneta
Aneta
1 rok temu

Ciasto pyszne, budyń idealny, dodatkowo przełożyłam jeszcze dżemem porzeczkowym żeby przełamać słodycz. Mniam

Daria
Daria
2 lat temu

Czy można pominąć jajka ?

Paulina
Paulina
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Czy to dokładamy 4 całe jajka czy tylko żółtka?

Monika
Monika
2 lat temu

Ciasto super już kilka razy robiłam wychodzi idealne. Wszystkim w rodzinie smakuje . 🙂
Polecam

Dorota
Dorota
2 lat temu

Ciasto wyszło pyszne, ale mam jedno “ale” wszystkie skladniki dodane zgodnie z przepisem, odmierzone co do grama a masa budyniowa po 12 godzinach w lodowce wyplywa z ciasta. Dodatkowo czuć posmak mąki w tej masie. Moja ocena to takie 3 na 5.

Ciasto 3 bit bez pieczenia

Ciasto 3 bit bez pieczenia to jedno z moich pierwszych ciast, jakie wykonywałam. Można powiedzieć, że mój blog kulinarny powstawał od tego ciasta 🙂 Jest to przepis sprawdzony przeze mnie dziesiątki, jak nie setki razy i zawsze smakuje wyśmienicie. Jest prosty do przygotowania i poradzi sobie z nim nawet totalny amator kulinarny. Ciasto 3 bit bez pieczenia towarzyszy mi najczęściej przy zjazdach rodzinnych lub imprezach urodzinowych. Nie mniej jednak można go oczywiście przygotować jako deser w dni powszednie, czy jako fajne ciacho na weekend.

Przepis na 3 bit ciasto

Przepis na ciasto 3 bit jest ogólnie bardzo prosty. Ja w moim przepisie wykorzystuję swój sprawdzony domowy krem budyniowy, który moim nieskromnym zdaniem smakuje perfekcyjnie 🙂 Wykorzystuję np. go również do zrobienia kremówki, czy tarty z malinami. Jest to najważniejsza i najbardziej czasochłonna część ciasta, więc od niej zaczynami przepis i odstawiamy do wystudzenia. Następnie na naszą blaszkę wykładamy herbatniki, dodajemy masę kajmakową (inaczej masę krówkową), dodajemy kolejną warstwę herbatników, ostudzoną masę budyniową, po raz kolejny herbatniki, bitą śmietanę i wierzch dekorujemy startą czekoladą. Pycha! Pamiętaj jednak aby ciasto wstawić do lodówki!

Ciasto 3 bit na herbatnikach z kremem karpatkowym

Jeżeli mamy mało czasu na przygotowanie ciasta to polecam wypróbować ten przepis na ciasto 3 bit na herbatnikach. Jest to bardzo prosty przepis na ciasto bez pieczenia i muszę przyznać, że ciężko poprzestać na jednym małym kawałeczku  Często ten przepis wędrował do moich koleżanek, które zawsze wykorzystywały go na urodzinach, imprezach firmowych czy jako ciasto na pożegnanie z pracy. Polecam wypróbować ciasto 3 bit na herbatnikach w najbliższym możliwym czasie i zachwycić swoich bliskich!

Ciasto bez pieczenia z kajmakiem

Najlepsze ciasto bez pieczenia z masą kajmakową z dodatkiem herbatników? Zwycięzca może być tylko jeden – 3 bit! Ciasto 3 bit jest bez zwątpienia jednym z najpopularniejszych deserów ostatnich lat. Jego popularność składa się na pewno przepyszny smak, krótki czas przygotowania oraz łatwość w jego zrobieniu. Smak nadaje mu masa kajmakowa, herbatniki, krem budyniowy oraz bita śmietana (chyba że użyjemy śmietan fixu z masłem tak jak w przepisie). Jest to też najlepszy przepis dla osób, które zaczynają swoje kulinarne przygody 🙂