
Na moim blogu znajdziecie sporo sprawdzonych przepisów na serniki. Najbardziej kocham piec sernik z białą czekoladą (zauważyłam, że on też lubi być przeze mnie pieczony, bo za każdym razem wychodzi perfekcyjnie!) oraz sernika z brzoskwiniami i bezą. Sernik z mlekiem w proszku to moja najnowsza propozycja na pyszny wypiek, który z pewnością Wam przypadnie do gustu. Leciutki, puszysty i do tego pięknie się kroi!
Sernik z mlekiem w proszku przygotowałam na bazie ciasteczkowego spodu, jednak równie dobrze możecie przygotować kruche, maślane ciasto i je podpiec (wystarczy ok 15-20 minut) przed wylaniem na nie masę serową.
Poniżej opisałam Wam kilka wskazówek, dzięki którym Wasz sernik wyjdzie idealnie.
Przepis na sernik
Kilka wskazówek:
- Najważniejszy jest tu twaróg. Ja najczęściej sama mielę (przynajmniej dwukrotnie) twaróg. Jeżeli korzystam z twarogu sernikowego z wiaderka to zawsze korzystam z firmy Wieluń (mój ulubiony) lub Piątnicy. Z pewnością nie polecę używać Włoszczowej, ponieważ ma fatalny skład i smak.
- Wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej
- Sernik należy piec bez termoobiegu, najlepiej w temp. 130-160 stopni, ale przez dłuższy czas np. 90 minut
- Polecam piec sernik w kąpieli wodnej
- Po upieczeniu należy go studzić w zamkniętym piekarniku (przez 30 minut), a później studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika
Pieczenie sernika w kąpieli wodnej
To zapewnienie wilgotności sernikowi w trakcie jego pieczenia. Serniki pieczone w kąpieli wodnej nie rosną mocno, nie opadają, nie pękają ani podczas pieczenia ani podczas studzenia. Poniżej opiszę dwa sposoby pieczenia w kąpieli wodnej:
- Należy zacząć od dokładnego zabezpieczenia foremki, w której będziesz piec sernik, a mianowicie folią aluminiową owinąć blaszkę dookoła (foremka będzie stała w wodzie, a ważne jest to, aby woda nie dostała się do środka). Owiniętą folią foremkę należy włożyć do większego naczynia, które można umieścić w piekarniku (jak np. naczynie żaroodporne, większa blaszka). Następnie wlewamy gorącą wodę (najlepiej wrzątek) do większej foremki (woda powinna sięgać minimum do połowy foremki z masą na sernik). Pieczemy sernik w temperaturze i czasie opisanym w przepisie.
- Do nagrzanego piekarnika wkładamy sernik na środkową półkę piekarnika. Piętro niżej wkładamy blaszkę napełnioną wodą, dzięki czemu zachodzi również parowanie jak w opisanej pierwszej metodzie. Polecam ten drugi sposób szczególnie dla osób, które nie mają szczelnych foremek.
Sernik
Koniecznie wypróbuj ten prosty i niesamowicie smaczny sernik z mlekiem w proszku. Jeśli szukasz podobnych przepisów, to zapraszam do wypróbowania innych moich serników, które cieszą się na blogu ogromną popularnością:
- Sernik z malinami >>
- Puszysty sernik z białą czekoladą >>
- Sernik tradycyjny z mascarpone i owocami >>
- Sernik krówkowy >>
Co ciekawe najczęściej odwiedzanym sernikiem na święta Bożego Narodzenia jest sernik piernikowy, zaś na Wielkanoc – sernik wielkanocny.
Przepis na: Sernik z mlekiem w proszku
Składniki:
Spód:
- 200 g herbatników maślanych
- 80 g masła
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 1 szklanka cukru
- 30 g cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
- 70 g miękkiego masła
- 80 g mąki ziemniaczanej lub 2 budynie waniliowe (bez cukru)
- 1 szklanka mleka
- 1,5 szklanki mleka w proszku
- 7 jajek
Dodatkowo:
- polewa czekoladowa (przepis klik)
- opcjonalnie garść malin lub truskawek
- 2 kostki startej czekolady gorzkiej
Jak zrobić sernik z mlekiem w proszku?
Herbatniki (200g) blendujemy na pył za pomocą blendera ręcznego. Masło (80g) roztapiamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Herbatniki mieszamy z masłem aż powstanie konsystencja piasku.
Tortownicę (moja o średnicy 28 cm, jednak możecie użyć większej foremki np. prostokątnej) wykładamy papierem do pieczenia. Masy serowej wychodzi dosyć sporo, więc użyj jedną z większych foremek jakie masz. Najlepiej delikatnie natłuścić też boki foremki i również wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno foremki przekładamy masę ciasteczkową. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki.
Masa serowa
Wszystkie składniki do masy serowej muszą być w temperaturze pokojowej!
Do miski dodajemy 1 kg twarogu, 1 szklankę cukru (jeśli wolisz delikatnie mniej słodkie serniki to dodaj tylko 3/4 szklanki cukru), 30 g cukru z prawdziwą wanilią, 7 żółtek i 70 g miękkiego masła. Całość miksujemy przez 2-3 minuty.
Następnie wsypujemy 2 budynie (proszek), 1,5 szklanki mleka w proszku i wlewamy 1 szklankę mleka. Całość ponownie przez chwilkę miksujemy.
W osobnej misce ubijamy białka wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę (ja ubijam ok 6-7 minut). Piana musi być sztywna, lśniąca i nie wylewać się z miski jeśli ją obrócisz o 180 stopni.
Następnie dodajemy stopniowo ubite białka do masy serowej i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki lub trzepaczki. Nie korzystamy z miksera!
Na ciasteczkowy spód ciasta przekładamy masę serową. Pieczemy w kąpieli wodnej najpierw przez 20 minut w temp. 160 stopni, a następnie przez 70-80 minut w temp. 130 stopni (bez termoobiegu). Około 15 minut przed końcem pieczenia ustaw temp. 100 stopni. Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku przez minimum 20 minut, a po tym czasie go studź przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Gdy sernik przestygnie, wtedy przygotowujecie polewę czekoladową (przepis klik). Ja do mojej gorącej polewy dodałam około 1/2 szklanki mleka w proszku, aby uzyskać gęstszą polewę w formie bardziej kremu czekoladowego. Później całość wymieszałam. Jednak możecie przygotować po prostu tradycyjną polewę czekoladową i wierzch udekorować świeżymi owocami i np. startą czekoladą.