Sernik z mlekiem w proszku

4.8/5 (184 ocen)
sernik z mlekiem w proszku przepis

Na moim blogu znajdziecie sporo sprawdzonych przepisów na serniki. Najbardziej kocham piec sernik z białą czekoladą (zauważyłam, że on też lubi być przeze mnie pieczony, bo za każdym razem wychodzi perfekcyjnie!) oraz sernika z brzoskwiniami i beząSernik z mlekiem w proszku to moja najnowsza propozycja na pyszny wypiek, który z pewnością Wam przypadnie do gustu. Leciutki, puszysty i do tego pięknie się kroi!

Sernik z mlekiem w proszku przygotowałam na bazie ciasteczkowego spodu, jednak równie dobrze możecie przygotować kruche, maślane ciasto i je podpiec (wystarczy ok 15-20 minut) przed wylaniem na nie masę serową.

Sernik z mleka w proszku

Koniecznie wypróbuj ten prosty i niesamowicie smaczny sernik z mlekiem w proszku. Jeśli szukasz podobnych przepisów, to zapraszam do wypróbowania innych moich serników, które cieszą się na blogu ogromną popularnością:

Co ciekawe najczęściej odwiedzanym sernikiem na święta Bożego Narodzenia jest sernik piernikowy, zaś na Wielkanocsernik wielkanocny.

Przepis na: Sernik z mlekiem w proszku

Składniki:

Spód:

  • 200 g herbatników maślanych
  • 80 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 1 szklanka cukru
  • 30 g cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
  • 70 g miękkiego masła
  • 70 g mąki ziemniaczanej lub 2 budynie waniliowe (bez cukru)
  • 1 szklanka mleka
  • 1,5 szklanki mleka w proszku
  • 7 jajek

Dodatkowo:

Wyślij emailem

Poniżej opisałam Wam kilka wskazówek, dzięki którym Wasz sernik wyjdzie idealnie.

Przepis na sernik

Kilka wskazówek:

  • Najważniejszy jest tu twaróg. Ja najczęściej sama mielę (przynajmniej dwukrotnie) twaróg. Jeżeli korzystam z twarogu sernikowego z wiaderka to zawsze korzystam z firmy Wieluń (mój ulubiony) lub Piątnicy. Z pewnością nie polecę używać Włoszczowej, ponieważ ma fatalny skład i smak.
  • Wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej
  • Sernik należy piec bez termoobiegu, najlepiej w temp. 130-160 stopni, ale przez dłuższy czas np. 90 minut
  • Polecam piec sernik w kąpieli wodnej
  • Po upieczeniu należy go studzić w zamkniętym piekarniku (przez 30 minut), a później studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika

Pieczenie sernika w kąpieli wodnej

To zapewnienie wilgotności sernikowi w trakcie jego pieczenia. Serniki pieczone w kąpieli wodnej nie rosną mocno, nie opadają, nie pękają ani podczas pieczenia ani podczas studzenia. Poniżej opiszę dwa sposoby pieczenia w kąpieli wodnej:

  1. Należy zacząć od dokładnego zabezpieczenia foremki, w której będziesz piec sernik, a mianowicie folią aluminiową owinąć blaszkę dookoła (foremka będzie stała w wodzie, a ważne jest to, aby woda nie dostała się do środka). Owiniętą folią foremkę należy włożyć do większego naczynia, które można umieścić w piekarniku (jak np. naczynie żaroodporne, większa blaszka). Następnie wlewamy gorącą wodę (najlepiej wrzątek) do większej foremki (woda powinna sięgać minimum do połowy foremki z masą na sernik). Pieczemy sernik w temperaturze i czasie opisanym w przepisie.
  2. Do nagrzanego piekarnika wkładamy sernik na środkową półkę piekarnika. Piętro niżej wkładamy blaszkę napełnioną wodą, dzięki czemu zachodzi również parowanie jak w opisanej pierwszej metodzie. Polecam ten drugi sposób szczególnie dla osób, które nie mają szczelnych foremek.

Jak zrobić sernik z mlekiem w proszku?

Krok 1

Herbatniki (200g) blendujemy na pył za pomocą blendera ręcznego. Masło (80g) roztapiamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Herbatniki mieszamy z masłem aż powstanie konsystencja piasku.

Tortownicę (moja o średnicy 28 cm, jednak możecie użyć większej foremki np. prostokątnej) wykładamy papierem do pieczenia. Masy serowej wychodzi dosyć sporo, więc użyj jedną z większych foremek jakie masz. Najlepiej delikatnie natłuścić też boki foremki i również wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno foremki przekładamy masę ciasteczkową. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki.  


Krok 2

masa serowa

Masa serowa

Wszystkie składniki do masy serowej muszą być w temperaturze pokojowej! Wyjmij je minimum dwie godziny wcześniej z lodówki.

Do miski dodajemy 1 kg twarogu, 1 szklankę cukru (jeśli wolisz delikatnie mniej słodkie serniki to dodaj tylko 3/4 szklanki cukru), 30 g cukru z prawdziwą wanilią, 7 żółtek i 70 g miękkiego masła. Całość miksujemy przez 2-3 minuty.


Krok 3

masa serowa

Następnie wsypujemy 2 budynie (proszek), 1,5 szklanki mleka w proszku i wlewamy 1 szklankę mleka. Całość ponownie przez chwilkę miksujemy.


Krok 4

sernik

W osobnej misce ubijamy białka wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę (ja ubijam ok 6-7 minut). Piana musi być sztywna, lśniąca i nie wylewać się z miski jeśli ją obrócisz o 180 stopni.


Krok 5

puszysty sernik

Następnie dodajemy stopniowo ubite białka do masy serowej i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki lub trzepaczki. Nie korzystamy z miksera!


Krok 6

prosty sernik

Na ciasteczkowy spód ciasta przekładamy masę serową. Pieczemy w kąpieli wodnej najpierw przez 20 minut w temp. 160 stopni, a następnie przez 70-80 minut w temp. 130 stopni (bez termoobiegu). Około 15 minut przed końcem pieczenia ustaw temp. 100 stopni. Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku przez minimum 20 minut, a po tym czasie go studź przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Gdy sernik przestygnie, wtedy przygotowujecie polewę czekoladową (przepis klik). Ja do mojej gorącej polewy dodałam około 1/2 szklanki mleka w proszku, aby uzyskać gęstszą polewę w formie bardziej kremu czekoladowego. Później całość wymieszałam. Jednak możecie przygotować po prostu tradycyjną polewę czekoladową i wierzch udekorować świeżymi owocami i np. startą czekoladą.


sernik z mlekiem w proszku

sernik z mlekiem w proszku

sernik z mlekiem w proszku

sernik z mlekiem w proszku

sernik puszysty z mlekiem w proszku

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 184

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
7 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Małgosia
Małgosia
2 miesięcy temu

Przepyszny serniczek, puszysty i delikatny 🙂

IMG_6892
Monika
Monika
2 miesięcy temu

Wyszedł przepyszny. Taki delikatny i puszysty. Taki jak lubię. Polecam

IMG_20240120_100245
Iwona
Iwona
1 rok temu

W moim piekarniku jest termoobieg i nie moge tego wylaczyc..to co w takiej sytuacji??🙄

Gosia
Gosia
1 rok temu

Robiłam na urodziny. Wyszedł lekki i przepyszny, ale co najważniejsze – nie opadł. Polewa mi trochę zjechała, ale wydaje mi się, że zrobiłam jej zwyczajnie za dużo, bo zwiększyłam trochę ilość składników. Mimo wszystko goście zadowoleni zarówno efektem wizualnym, jak i smakowym 🙂

20220918_092620.jpg