Sernik z kajmakiem

4.7/5 (1009 ocen)

Ilość porcji

14-16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

20 min + pieczenie

Sernik z kajmakiem przepis

Opis przepisu

Sernik z kajmakiem to zdecydowanie jeden z najlepszych serników jakie tylko mogą być. Wychodzi puszysty wysoki i leciutki jak chmurka. Po upieczeniu studzimy sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a gdy będzie całkiem zimny to dekorujemy go masą kajmakową (ja użyłam gotowej z puszki) oraz orzeszkami ziemnymi (ja użyłam niesolonych).

Sernik krówkowy

Mój przepis na sernik z kajmakiem to idealne ciasto na każdą okazję jak np. urodziny, imieniny, domówkę, chrzciny czy Święta. Przygotowuję go co jakiś czas i muszę przyznać, ze za każdym razem znika w tempie błyskawicznym.

Sernik

Pamiętaj, że w przypadku serników, na efekt końcowy ma głównie wpływ sposób i czas jego przygotowania. Bardzo ważny jest także użyty twaróg – ja najczęściej mielę sama lepszej jakości prawdziwy twaróg lub kupuję z wiaderka z firmy Wieluń lub Piątnica. Osobiście nie korzystam z serów z wiaderka z Włoszczowej, z Lidla czy Biedronki. Czasami dostaję od Was wiadomości prywatne, że sernik Wam opadł, popękał czy ma nijaki posmak.  Tak się często dzieje w przypadku użycia kiepskiej jakości twarogów, używania produktów wyciągniętych prosto z lodówki, złego ubicia białek czy pieczenia w zbyt wysokiej temperaturze. Ja zazwyczaj piekę serniki przez dłuższy czas, ale w niższej temp. To wpływa na to, że w trakcie pieczenia moje serniki nie rosną imponująco, zwiększając nawet dwukrotnie objętość, a następnie spektakularnie nie opadają. Polecam zastosować tą metodę.

Koniecznie wypróbuj ten prosty i niesamowicie smaczny sernik z kajmakiem. Jeśli wolisz podobnych wypieków, to zapraszam do wypróbowania innych moich serników, które cieszą się na blogu ogromną popularnością:

Przepis na: Sernik z kajmakiem

Porady na start

W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 24 cm, ale możesz użyć też większej o śr. 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Spód:

  • 180 g herbatników maślanych
  • 70 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 6 jajek
  • 180 g cukru
  • 70 g miękkiego masła
  • 30 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
  • opcjonalnie 2 łyżki masy krówkowej (kajmaku)

Dodatkowo:

  • 1/2 puszki masy krówkowej (kajmaku)
  • garść posiekanych orzeszków ziemnych np. solonych
Wyślij emailem

Sernik z kajmakiem przepis krok po kroku:


Krok 1

ciasteczkowy spód

Wszystkie składniki na sernik z kajmakiem powinny być w temp. pokojowej.

Ciasteczkowy spód

Herbatniki (ok. 180 g) blendujemy na konsystencję sypkiego piasku.


Krok 2

spód ciasteczkowy

Masło (70 g) rozpuszczamy w małym garnku lub w mikrofalówce i studzimy. Mieszamy oba składniki tworząc dosyć lepkie ciasto o konsystencji mokrego piasku.

Spód i boki tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej leciutko natłuścić masłem blaszkę żeby papier na bokach się ładnie trzymał. Polecam powycinać sobie na boki grubsze kawałki papieru i wyłożyć je nieco ponad wysokość blaszki (szczególnie jak użyjesz mniejszej tortownicy).

Polecam użyć tortownicy o średnicy 24 lub 26 cm (można użyć także tortownicy o średnicy 28 cm, tylko może wyjść delikatnie niższy).

Jeśli chcesz ten sernik piec w większej foremce to trzeba zwiększyć ilość składników (w zależności od wielkości użytej blaszki).

Zblendowanymi herbatnikami wykładamy spód tortownicy. Wkładamy do lodówki na czas robienia masy serowej. 


Krok 3

masa serowa

Masa serowa

Do sernika z kajmakiem można użyć twarogu z wiaderka lub zwykłego twarogu w kostce, tylko trzeba go dwukrotnie zmielić.

Żółtka (6 sztuk) miksujemy wraz z cukrem (180 g), miękkim masłem (70 g) oraz cukrem z prawdziwą wanilią (30 g) – ja użyłam odrobinę intensywnej pasty waniliowej. To powinno zająć około 2 minut.


Krok 4

masa serowa

Dodajemy skrobię ziemniaczaną (2 płaskie łyżki), twaróg (1 kg) oraz opcjonalnie masę krówkową (2 płaskie łyżki).


Krok 5

sernik z masą kajmakową

Miksujemy tylko do połączenia się składników.  


Krok 6

sernik z masą kajmakową

W osobnej misce miksujemy białka (6 sztuk) ze szczyptą soli przez minimum 5 minut do powstania sztywnej piany.

Ważne żeby białka były naprawdę dobrze ubite.


Krok 7

sernik z masą krówkową

Delikatnie i powoli łączymy pianę z masą serową (np. za pomocą łyżki lub trzepaczki), dodając łyżka za łyżką.

Masa serowa gotowa. 


Krok 8

sernik z wiaderka z masą krówkową

Masę serową przekładamy do tortownicy.

Sernik kajmakowy

Można piec sernik tradycyjnie umieszczając tortownicę tylko na środkowej półce piekarnika, ale ja polecam kąpiel wodną. Opisałam ją w tym wpisie klik >>. Tym razem umieściłam naczynie żaroodporne wypełnione wodą na dolnej półce piekarnika, aby zapewnić sernikowi wilgotność w trakcie pieczenia.

Pieczemy przez 20 minut w temp. 175 stopni (góra-dół, bez termoobiegu). Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze przez 70-80 minut. W trakcie pieczenia sernika, nigdy nie otwieramy piekarnika, ponieważ to może spowodować, że sernik opadnie.

Po jego upieczeniu, jeszcze przez ok. 20 minut trzymamy sernik w zamkniętym, wyłączonym piekarniku, a po tym czasie studzimy go w piekarniku przy leciutko uchylonych drzwiczkach.

Gdy sernik będzie już zimny, wtedy wierzch dekorujemy masą kajmakową i lekko posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Jeżeli masa kajmakowa będzie za twarda do posmarowania, to możemy ją troszeczkę podgrzać w rondelku.

Gotowy sernik przechowujemy w lodówce. Smacznego!

Serniki

Daj znać w komentarzu jak Ci smakował ten serniczek. Jeśli szukasz podobnych, sprawdzonych przepisów to koniecznie wypróbuj sernik puszysty lub sernik krakowski. Dużą popularnością cieszy się na blogu także sernik pistacjowy oraz sernik gotowany.


Sernik z kajmakiem

Sernik z kajmakiem

Sernik kajmakowy

sernik z masą krówkową

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 1009

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
356 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ania
Ania
8 dni temu

Wyszedł świetnie! 😀 mimo seru Włoszczowa

20250502_092316
Wiola
Wiola
19 dni temu

Kolejny z Pani przepisu! Kolejny mega sztos!!! Smak to totalny obłęd😄

20250417_092213
Beata
Beata
20 dni temu

Jeśli robi się ten sernik krok po kroku tak jak jest tu opisane to wychodzi idealny, sprawdziłam już kilkanaście razy. Wcześniej zawsze serniki mi mocno opadały, teraz wiem żeby nie miksować sera, lepiej pomieszać łyżką. No i mniejsza temperatura oraz wydłużenie czasu sprawia, że powoli sobie rośnie, tylko minimalnie opada.
Tak wszystkim smakuje ,że znajomi i rodzina myślą że jestem jakąś sernikową czarodziejką, a ja po prosty trzymam się tego przepisu

Ola
Ola
21 dni temu

Dziękuję za ten przepis, to jest jakiś obłęd 😍🤤

1000059735
Ewelina
Ewelina
21 dni temu

Mi popękał 😔 i to bardzo. Mam nadzieję że smak nadrobi wygląd 😏

Agata
Agata
23 dni temu

Sernik jest przepyszny, piekę go na każdą okazję. Chciałabym go upiec z podwójnej porcji, czy w takim przypadku muszę zmienić czas i temperaturę pieczenia?

Anna
Anna
24 dni temu

Czy ten sernik jest bardzo słodki? Wolę jak jest nieco mniej słodki ale też nie można przesadzać z redukcja cukru bo nie wyjdzie smaczny. Czy można dać mniej cukru i ile?

Martyna
Martyna
26 dni temu

Witam czy mogę zastąpić Cukier ksylitolem w masie serowej? 👏️

Kasia
Kasia
1 miesiąc temu

Sernik wyszedł rewelacyjny

IMG-20250322-WA0003
Iga
Iga
1 miesiąc temu

Serniczek wyszedł przepyszny👌 to mój kolejny z Pani przepisu 🥰

IMG_9483
Beata
Beata
2 miesięcy temu

Wyrósł przepięknie, ale na sam Koniec pękł na środku. Jaka może być tego przyczyna?

1000062601
Aniella
Aniella
2 miesięcy temu

Do kajmaku dodałam 2 łyżeczki kakao i wyszło MEGA!

IMG_20250309_084953
Wajola
Wajola
2 miesięcy temu

Witam, wszystko zgodnie z przepisem niestety spód wyszedł taki. Dlaczego?

1000035986
Karolina
Karolina
2 miesięcy temu

Dzień dobry,
Proszę o poradę- jak najlepiej zagęści kajmak żeby nie zmieniać jego konsystencji? Kajmak zwykle staje się bardzo płynny i spływa. Nie chce dodawać żelatyny bo staje się galaretkowy.

Dziękuję pozdrawiam

Karolina
Karolina
2 miesięcy temu

Dzień dobry :)czy do masy serowej mogłabym dodać białej czekolady? Jak wyglądałyby wtedy proporcje ?
Pozdrawiam:)

Ewelina
Ewelina
25 dni temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Zaciekawiła mnie ta czekolada w masie… czy spokojnie można ją dodać i nic się nie stanie? W którym kroku?:)

Karolina
Karolina
2 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Bardzo dziękuję <3

Inka
Inka
2 miesięcy temu

Mój właśnie się piecze,mam nadzieję,że wyjdzie tak pyszny jak wasz kobitki 😘

17393623202704072039283859665315
Jola
Jola
3 miesięcy temu

Po prostu pycha !!!
Poza tym tak wysokiego sernika nigdy nie miałam 🙉 Nie miałam orzechów. Posmarowałam tylko kajakiem, ale jest mega!
Dziękuję za wspaniały przepis i pozdrawiam.

IMG_20250202_130022
Gosia
Gosia
3 miesięcy temu

😊Mój 😊

1000014981
Ola
Ola
3 miesięcy temu

☺️

IMG_3268
Mateusz
Mateusz
3 miesięcy temu

Przepyszny sernik

1000042608
Roksanak
Roksanak
3 miesięcy temu

Sernik przepyszny , goście zadowoleni co mnie bardzo cieszy 🤗🤗🤗 świetne czytelne przepisy 😁😁

1000002900
Ewa
Ewa
4 miesięcy temu

Sernik pyszny . Dałam więcej masła,wilgotny,puszysty… Dziękuję za przepis.

Aldona
Aldona
4 miesięcy temu

Przepyszny,smakuje nawet młodzieży, która nie przepada za sernikami,to najlepsza recenzja.

Wiki
Wiki
4 miesięcy temu

Przepychota 😋. Miałam twaróg z Lidla. Zaryzykowałam…. I wyszło. Dodałam prócz 2 łyżek skrobi jeszcze pół budyniu. Zamiast spodu z ciasteczek – kruchy spod zgnieciony na szybko. Reszta wg wskazówek. Serniczek wyrósł ponad formę potem troszkę opadł ale równomiernie nie popękał. Mój nowy ulubiony sernik.

Marzena
Marzena
4 miesięcy temu

Czy można upiec ten serniczek bez spodu?

Milena
Milena
4 miesięcy temu

A to normalne ze w trakcie pieczenia (26cm średnica) poszybował ponad forme z papieru?
Jest szansa ze opadnie? 😁

Dominika
Dominika
5 miesięcy temu

Co jeśli mam tylko termoobieg? ( Góra dół )🥹

Anna
Anna
4 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Zmniejszyć o 10 czy 20 stopni? bo do tej pory zawsze obniżałam wszystkie inne przepisy właśnie o 20 stopni, stąd moje pytanie.

Maria
Maria
5 miesięcy temu

Wita. Jakiej średnicy jest tortownica? Pozdrawiam

Katarzyna
Katarzyna
5 miesięcy temu

Sernik wyszedł aksamitny i delikatny, rozpływa się w ustach. Połączenie kajmaku i solonych orzeszków to strzał w 10. Kolejny sernik z Pani przepisu mnie nie zawiódł! Dziękuję ♥️

1000011466
Agnieszka
Agnieszka
6 miesięcy temu

Sernik pychotka puszysty wilgotny .dałam więcej kajmaku a mniej cukru dla równowagi..polecam ten przepis

IMG_20241027_125034
Joanna
Joanna
6 miesięcy temu

Jakiej wielkości ma Pani naczynie żaroodporne?

Joanna
Joanna
6 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Ja mam takie do których tortownica mi nie wejdzie , a myslalam że mam duże 😅

Anna
Anna
7 miesięcy temu

Sernik wyszedł pycha, mam dwie lewe ręce do pieczenia ale tak bardzo miałam ochotę na ten sernik ze spróbowałam i naprawdę polecam wyszedł puszysty i smaczny. NAJLEPSZY PRZEPIS JAKI ZNALAZLAM W INTERNECIE .❤️

Ewa
Ewa
7 miesięcy temu

Wyszedł pyszny, mimo że użyłam sera twarogowego z wiaderka z Biedronki bo akurat taki miałam 🙂 w tortownicy 24 cm wyszedł wysoki, muszę kupić większą tortownice, będzie bardziej podzielny 😅

1000006814
Ewelina
Ewelina
7 miesięcy temu

Sernik przepyszny, zrobiłam z podwójnej porcji w blaszce 24×40, bez kąpieli wodnej i nie opadł.

1000032478
Marlena
Marlena
5 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Ewelina

Dzień dobry,
Sernik wygląda świetnie 🤩
Zmieniała Pani czas i temperaturę pieczenia?

Natalia94
Natalia94
8 miesięcy temu

Sernik pyszny! Zmieniłam tylko spód na ciasteczka lotus bo akurat takie miałam w domu 😊

IMG_9083
Rafał
Rafał
8 miesięcy temu

Rewelacyjne ciasno, mogłem nieco przesadzić z ilością cukru z wanilią, bo lekko
Nakrapiany wyszedł, ale w smaku pycha, dziękuję bardzo. Pozdrawiam

IMG_0602
Agnieszka
Agnieszka
2 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Rafał

Fajans z Włocławka 💙

Nicole
Nicole
9 miesięcy temu

Sernik jak zawsze pyszny, robię na kruchym spodzie w kąpieli wodnej

Joanna
Joanna
9 miesięcy temu

Sernik wychodzi rewelacyjny, teraz to moje popisowe ciasto na każdej imprezie rodzinnej 😀 mam pytanie, czy jeśli chcę zrobić sernik w większej proporcji na większą blachę (35×24) to powinnam zwiększyć temperaturę pieczenia lub wydłużyć czas? Do tej pory piekłam wedle Pani wskazówek i za każdym razem był idealny

Joanna
Joanna
9 miesięcy temu

Sernik wychodzi idealny. Od teraz to moje popisowe ciasto na każdej rodzinnej imprezie 😀
Mam pytanie, wg Pani, czy gdybym zwiększyła proporcje (chcę upiec ciasto w większej blaszce 35×24 zamiast 26) to czy powinnam wydłużyć czas pieczenia lub zwiększyć temperaturę w piekarniku? Do tej pory trzymałam się wskazówek Pani co do ustawień piekarnika i sernik wychodził super 😊

Edyta
Edyta
10 miesięcy temu

Sernik przepyszny i zawsze wychodzi.

20240107_123124
Renata
Renata
10 miesięcy temu

Sernik rewelacyjny!
Zrobiłam w mniejszej formie, proporcje przeliczone wedlug przelicznika. To kolejny udany sernik, który robiłam korzystając z tej strony. 😊

1000014251
Paulina
Paulina
11 miesięcy temu

Sernik wyszedł przepyszny . Mąż zajadała się jeszcze ciepłym. Łatwy w przygotowaniu.

Ania
Ania
11 miesięcy temu

Sernik wyszedł pyszny i super wyglada szybko uciekł ☺️

40A89CCC-4142-45B7-9A54-3F1C5E19089A
Joanna
Joanna
11 miesięcy temu

Dzisiaj robię ten serniczek trzeci raz 😅na prośbę rodziny 😁. Serników robiłam już wiele w swoim życiu, też nie były złe a ten na pewno dołączy na stałe do moich wypieków 😁. Bardzo dziękuję za przepis 🫶dodaje zdjęcie z poprzedniego razu a aktualnie nowy siedzi sobie w piekarniku 🤭

1000066438
Daria
Daria
11 miesięcy temu

Robię drugi raz, za pierwszym razem wyszedł super 🙂 zamiast mąki dodałam jeden budyń. Zamiast cukru słodzik 20 sztuk. Wszystko się udało.

Edyta
Edyta
11 miesięcy temu

Sernik wychodzi rewelacyjny.

20240107_123153
Diana
Diana
11 miesięcy temu

Czy można użyć sera tłustego? Nie z wiaderka? Czy wtedy reszta proporcji będzie taka sama?

Hmmm
Hmmm
1 rok temu

Robiłam wszystko zgodnie z przepisem, białka sztywne, sernik pieczony w kąpieli wodnej na środkowej półce, temp. pokojowa produktów i ciasto pękło, a poza tym po zmniejszeniu temp musiałam wyjąć już po 55 min zamiast 70-80, bo bylo już całe czarne od góry.

Marysia
Marysia
1 rok temu

Dzień dobry, Masło do masy serowej dodaje się w całości ? Nie rozpuszczamy ? 😊

Sandra
Sandra
1 rok temu

Jakim cudem zmieściło się Wam tyle masy do tortownicy o średnicy 26cm? U mnie została polowa w misce:)

Sernik

Jakbym miała Wam powiedzieć jakie ciasta lubię piec najbardziej to pewnie bez jakiegokolwiek zawahania odpowiedziałabym, że serniki. Po prostu kocham je piec i jeść! U mnie w domu mówią na mnie królowa serników! Piekłam je już tyle razy, że ciężko zliczyć. Domowy, puszysty sernik na bazie wysokiej jakości twarogu i wiejskich jajek to prawdziwa bomba dla podniebienia.

Sernik z kajmakiem

Mój najnowszy sernik z kajmakiem i niesolonymi orzeszkami to prawdziwy hit w moim domu. Odkąd wszyscy go spróbowali to zniknął w tempie błyskawicznym. Sernik z kajmakiem wychodzi wysoki, puszysty, pięknie się kroi, a co więcej rozpływa się w ustach. Jeśli jesteś fanem wszelkiej maści serników, to jestem pewna, że zakochasz się w tym przepisie.

Sernik puszysty

Ten puszysty sernik z kajmakiem i orzeszkami sprawdzi się świetnie na wszelkie uroczystości rodzinne czy nawet zwykłą domówkę. Oczywiście możesz go także upiec bez jakiejkolwiek okazji, po prostu jako coś słodkiego do kawusi. Chciałabym Cię zachęcić do wypróbowania tego prostego sernika. Jeżeli tylko wolisz podobne wypieki, to zapraszam do wypróbowania innych moich serników, które cieszą się na blogu ogromną popularnością jak np. sernik z malinami, puszysty sernik z białą czekoladą, sernik tradycyjny z mascarpone i owocami czy sernik krówkowy.