Opis przepisu
Sernik z kajmakiem to zdecydowanie jeden z najlepszych serników jakie tylko mogą być. Wychodzi puszysty wysoki i leciutki jak chmurka. Po upieczeniu studzimy sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a gdy będzie całkiem zimny to dekorujemy go masą kajmakową (ja użyłam gotowej z puszki) oraz orzeszkami ziemnymi (ja użyłam niesolonych).
Sernik krówkowy
Mój przepis na sernik z kajmakiem to idealne ciasto na każdą okazję jak np. urodziny, imieniny, domówkę, chrzciny czy Święta. Przygotowuję go co jakiś czas i muszę przyznać, ze za każdym razem znika w tempie błyskawicznym.
Sernik
Pamiętaj, że w przypadku serników, na efekt końcowy ma głównie wpływ sposób i czas jego przygotowania. Bardzo ważny jest także użyty twaróg – ja najczęściej mielę sama lepszej jakości prawdziwy twaróg lub kupuję z wiaderka z firmy Wieluń lub Piątnica. Osobiście nie korzystam z serów z wiaderka z Włoszczowej, z Lidla czy Biedronki. Czasami dostaję od Was wiadomości prywatne, że sernik Wam opadł, popękał czy ma nijaki posmak. Tak się często dzieje w przypadku użycia kiepskiej jakości twarogów, używania produktów wyciągniętych prosto z lodówki, złego ubicia białek czy pieczenia w zbyt wysokiej temperaturze. Ja zazwyczaj piekę serniki przez dłuższy czas, ale w niższej temp. To wpływa na to, że w trakcie pieczenia moje serniki nie rosną imponująco, zwiększając nawet dwukrotnie objętość, a następnie spektakularnie nie opadają. Polecam zastosować tą metodę.
Koniecznie wypróbuj ten prosty i niesamowicie smaczny sernik z kajmakiem. Jeśli wolisz podobnych wypieków, to zapraszam do wypróbowania innych moich serników, które cieszą się na blogu ogromną popularnością:
Przepis na: Sernik z kajmakiem
Porady na start
W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 24 cm, ale możesz użyć też większej o śr. 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
Spód:
- 180 g herbatników maślanych
- 70 g masła
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 6 jajek
- 180 g cukru
- 70 g miękkiego masła
- 30 g cukru z prawdziwą wanilią
- 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
- opcjonalnie 2 łyżki masy krówkowej (kajmaku)
Dodatkowo:
- 1/2 puszki masy krówkowej (kajmaku)
- garść posiekanych orzeszków ziemnych np. solonych
Zobacz również:
Sernik z kajmakiem przepis krok po kroku:
Krok 1
Wszystkie składniki na sernik z kajmakiem powinny być w temp. pokojowej.
Ciasteczkowy spód
Herbatniki (ok. 180 g) blendujemy na konsystencję sypkiego piasku.
Krok 2
Spód i boki tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej leciutko natłuścić masłem blaszkę żeby papier na bokach się ładnie trzymał. Polecam powycinać sobie na boki grubsze kawałki papieru i wyłożyć je nieco ponad wysokość blaszki (szczególnie jak użyjesz mniejszej tortownicy).
Polecam użyć tortownicy o średnicy 24 lub 26 cm (można użyć także tortownicy o średnicy 28 cm, tylko może wyjść delikatnie niższy).
Jeśli chcesz ten sernik piec w większej foremce to trzeba zwiększyć ilość składników (w zależności od wielkości użytej blaszki).
Zblendowanymi herbatnikami wykładamy spód tortownicy. Wkładamy do lodówki na czas robienia masy serowej.
Krok 3
Masa serowa
Do sernika z kajmakiem można użyć twarogu z wiaderka lub zwykłego twarogu w kostce, tylko trzeba go dwukrotnie zmielić.
Żółtka (6 sztuk) miksujemy wraz z cukrem (180 g), miękkim masłem (70 g) oraz cukrem z prawdziwą wanilią (30 g) – ja użyłam odrobinę intensywnej pasty waniliowej. To powinno zająć około 2 minut.
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Ważne żeby białka były naprawdę dobrze ubite.
Krok 7
Delikatnie i powoli łączymy pianę z masą serową (np. za pomocą łyżki lub trzepaczki), dodając łyżka za łyżką.
Masa serowa gotowa.
Krok 8
Masę serową przekładamy do tortownicy.
Sernik kajmakowy
Można piec sernik tradycyjnie umieszczając tortownicę tylko na środkowej półce piekarnika, ale ja polecam kąpiel wodną. Opisałam ją w tym wpisie klik >>. Tym razem umieściłam naczynie żaroodporne wypełnione wodą na dolnej półce piekarnika, aby zapewnić sernikowi wilgotność w trakcie pieczenia.
Pieczemy przez 20 minut w temp. 175 stopni (góra-dół, bez termoobiegu). Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze przez 70-80 minut. W trakcie pieczenia sernika, nigdy nie otwieramy piekarnika, ponieważ to może spowodować, że sernik opadnie.
Po jego upieczeniu, jeszcze przez ok. 20 minut trzymamy sernik w zamkniętym, wyłączonym piekarniku, a po tym czasie studzimy go w piekarniku przy leciutko uchylonych drzwiczkach.
Gdy sernik będzie już zimny, wtedy wierzch dekorujemy masą kajmakową i lekko posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Jeżeli masa kajmakowa będzie za twarda do posmarowania, to możemy ją troszeczkę podgrzać w rondelku.
Gotowy sernik przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Serniki
Daj znać w komentarzu jak Ci smakował ten serniczek. Jeśli szukasz podobnych, sprawdzonych przepisów to koniecznie wypróbuj sernik puszysty lub sernik krakowski. Dużą popularnością cieszy się na blogu także sernik pistacjowy oraz sernik gotowany.
Komentarze
Wyszedł świetnie! 😀 mimo seru Włoszczowa
Wygląda smakowicie ❤️ Dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że wyszedł z Włoszczową 🙂
Kolejny z Pani przepisu! Kolejny mega sztos!!! Smak to totalny obłęd😄
Miło mi to czytać 🙂
Jeśli robi się ten sernik krok po kroku tak jak jest tu opisane to wychodzi idealny, sprawdziłam już kilkanaście razy. Wcześniej zawsze serniki mi mocno opadały, teraz wiem żeby nie miksować sera, lepiej pomieszać łyżką. No i mniejsza temperatura oraz wydłużenie czasu sprawia, że powoli sobie rośnie, tylko minimalnie opada.
Tak wszystkim smakuje ,że znajomi i rodzina myślą że jestem jakąś sernikową czarodziejką, a ja po prosty trzymam się tego przepisu
Miło mi to czytać 🙂 Naprawdę się staram wszystko opisywać bardzo szczegółowo i to pewnie rozwiewa po drodze różne pytania czy wątpliwości jakie się pojawiają podczas wykonywania danego przepisu.
Dziękuję za ten przepis, to jest jakiś obłęd 😍🤤
Miło mi to czytać 🙂
Miło mi 🙂
Mi popękał 😔 i to bardzo. Mam nadzieję że smak nadrobi wygląd 😏
A był pieczony w kąpieli wodnej i popękał?
Sernik jest przepyszny, piekę go na każdą okazję. Chciałabym go upiec z podwójnej porcji, czy w takim przypadku muszę zmienić czas i temperaturę pieczenia?
Jeśli nie ma Pani możliwości piec po prostu w dwóch osobnych tortownicach to w jednej dużej blaszce temp będzie taka sama, jedynie wydłużyłabym czas o 15-20 minut 🙂
Czy ten sernik jest bardzo słodki? Wolę jak jest nieco mniej słodki ale też nie można przesadzać z redukcja cukru bo nie wyjdzie smaczny. Czy można dać mniej cukru i ile?
Jest dość słodki, ale też bez przesady. Ciężko mi powiedzieć o ile obniżyć ilość cukru, bo tego nie testowałam, a takie szacowanie na oko nie ma sensu… Zawsze można obniżyć ilość o 2-3 łyżki, ale ile dokładnie to nie mam pojęcia, bo każdy ma też swój inny smak i próg słodkości.
Witam czy mogę zastąpić Cukier ksylitolem w masie serowej? 👏️
Sernik wyszedł rewelacyjny
Super, wygląda naprawdę rewelacyjnie. Brawo! Aż zazdroszczę, bo sama bym go teraz spróbowała… 🙂
Serniczek wyszedł przepyszny👌 to mój kolejny z Pani przepisu 🥰
Wygląda obłędnie 🙂
Wyrósł przepięknie, ale na sam Koniec pękł na środku. Jaka może być tego przyczyna?
Do kajmaku dodałam 2 łyżeczki kakao i wyszło MEGA!
Bardzo miło mi to czytać 😍 Dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że posmakował ❤️
Witam, wszystko zgodnie z przepisem niestety spód wyszedł taki. Dlaczego?
Witam, ciężko mi dokładnie powiedzieć. Może warstwa ciasteczkowa była za gruba, może masa serowa zdecydowanie zbyt rzadka i mocno wpłynęła w spód.
Duży wpływ na masę serową i końcową konsystencję sernika ma użyty główny składnik, czyli twaróg. Jakiego Pani użyła? Jeśli był z wiaderka o konsystencji serka naturalnego to mogło się tak stać.
Dzień dobry,
Proszę o poradę- jak najlepiej zagęści kajmak żeby nie zmieniać jego konsystencji? Kajmak zwykle staje się bardzo płynny i spływa. Nie chce dodawać żelatyny bo staje się galaretkowy.
Dziękuję pozdrawiam
Ale Pani ten kajmak mocno podgrzewa, ze on tak spływa z sernika? Ja z reguły nakładam po prostu w temp pokojowej i normalnie trzyma swoją konsystencję przez cały czas 🙂 Nigdy go niczym nie zagęszczałam, bo nie miała takiej potrzeby.
Dzień dobry :)czy do masy serowej mogłabym dodać białej czekolady? Jak wyglądałyby wtedy proporcje ?
Pozdrawiam:)
Ciężko mi tak z głowy wymyślić dokładne proporcje, ale jak dodałaby Pani 100 g roztopionej czekolady, to dodałabym tylko połowę ilości cukru niż podana w przepisie 🙂
Zaciekawiła mnie ta czekolada w masie… czy spokojnie można ją dodać i nic się nie stanie? W którym kroku?:)
Jest przecież wiele serników z białą czekoladą w masie serowej i nic jej się nie dzieje… Jak już to trzeba by było ją dodać w kroku 4 🙂
Bardzo dziękuję <3
Mój właśnie się piecze,mam nadzieję,że wyjdzie tak pyszny jak wasz kobitki 😘
Zapowiada się smacznie! Mam nadzieję, że posmakuje ❤️
Po prostu pycha !!!
Poza tym tak wysokiego sernika nigdy nie miałam 🙉 Nie miałam orzechów. Posmarowałam tylko kajakiem, ale jest mega!
Dziękuję za wspaniały przepis i pozdrawiam.
Bardzo miło mi to czytać! 😍 Dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że serniczek posmakował 🙂 Również pozdrawiam!
😊Mój 😊
Super 🙂
☺️
Przepiękny! 😍 Gratuluję! ❤️
Przepyszny sernik
Bardzo się cieszę, że posmakował! ❤️
Sernik przepyszny , goście zadowoleni co mnie bardzo cieszy 🤗🤗🤗 świetne czytelne przepisy 😁😁
Super, cieszę się 🙂
PS. Widzę, że góra dość mocno się przypiekła, więc następnym razem polecam upiec w temp o 10 stopni niższej to wyjdzie całkiem idealnie 🙂
Dzięki wielkie za wszystkie dodawane zdjęcia wykonywanych moich przepisów!!!
Sernik pyszny . Dałam więcej masła,wilgotny,puszysty… Dziękuję za przepis.
Cieszę się, że posmakował! ♥️
Przepyszny,smakuje nawet młodzieży, która nie przepada za sernikami,to najlepsza recenzja.
Dzięki za miły komentarz 🙂
Przepychota 😋. Miałam twaróg z Lidla. Zaryzykowałam…. I wyszło. Dodałam prócz 2 łyżek skrobi jeszcze pół budyniu. Zamiast spodu z ciasteczek – kruchy spod zgnieciony na szybko. Reszta wg wskazówek. Serniczek wyrósł ponad formę potem troszkę opadł ale równomiernie nie popękał. Mój nowy ulubiony sernik.
Czy można upiec ten serniczek bez spodu?
Można, ale lepiej się nakłada na talerze jak jest ze spodem 🙂
A to normalne ze w trakcie pieczenia (26cm średnica) poszybował ponad forme z papieru?
Jest szansa ze opadnie? 😁
Jak tak mocno rośnie w trakcie pieczenia to jest niestety duża szansa na spore opadnięcie… Trzymam kciuki, aby do tego nie doszło 🙂
Co jeśli mam tylko termoobieg? ( Góra dół )🥹
No to trzeba piec z termoobiegiem 🙂 Polecam jednak zmniejszyć temperaturę o 10 stopni i piec w kąpieli wodnej.
Zmniejszyć o 10 czy 20 stopni? bo do tej pory zawsze obniżałam wszystkie inne przepisy właśnie o 20 stopni, stąd moje pytanie.
Wita. Jakiej średnicy jest tortownica? Pozdrawiam
Sernik wyszedł aksamitny i delikatny, rozpływa się w ustach. Połączenie kajmaku i solonych orzeszków to strzał w 10. Kolejny sernik z Pani przepisu mnie nie zawiódł! Dziękuję ♥️
Piękny wyszedł 😍 Bardzo miło mi to czytać ❤️ Pozdrawiam serdecznie i życzę kolejnych udanych wypieków!
Sernik pychotka puszysty wilgotny .dałam więcej kajmaku a mniej cukru dla równowagi..polecam ten przepis
Dziękuję za zdjęcie i bardzo się cieszę, że posmakował ❤️
Jakiej wielkości ma Pani naczynie żaroodporne?
To nie ma znaczenia… 🙂 Mam różnych wymiarów naczynia żaroodporne.
Ja mam takie do których tortownica mi nie wejdzie , a myslalam że mam duże 😅
Ale to naczynie żaroodporne dawałam na spód piekarnika, a nie wkładałam w nie tortownicę 😛
Sernik wyszedł pycha, mam dwie lewe ręce do pieczenia ale tak bardzo miałam ochotę na ten sernik ze spróbowałam i naprawdę polecam wyszedł puszysty i smaczny. NAJLEPSZY PRZEPIS JAKI ZNALAZLAM W INTERNECIE .❤️
Bardzo miło mi to czytać 🙂
Wyszedł pyszny, mimo że użyłam sera twarogowego z wiaderka z Biedronki bo akurat taki miałam 🙂 w tortownicy 24 cm wyszedł wysoki, muszę kupić większą tortownice, będzie bardziej podzielny 😅
wygląda super 🙂
Sernik przepyszny, zrobiłam z podwójnej porcji w blaszce 24×40, bez kąpieli wodnej i nie opadł.
Dzień dobry,
Sernik wygląda świetnie 🤩
Zmieniała Pani czas i temperaturę pieczenia?
Sernik wygląda obłędnie 🙂
Sernik pyszny! Zmieniłam tylko spód na ciasteczka lotus bo akurat takie miałam w domu 😊
Dziękuję za zdjęcie i bardzo się cieszę, że posmakował ❤️ Ciasteczka lotus to zawsze dobry pomysł i świetnie pasują moim zdaniem do serników 😊
Rewelacyjne ciasno, mogłem nieco przesadzić z ilością cukru z wanilią, bo lekko
Nakrapiany wyszedł, ale w smaku pycha, dziękuję bardzo. Pozdrawiam
Fajans z Włocławka 💙
Super, bardzo się cieszę, że posmakował 😍 Dziękuję za zdjęcie i również pozdrawiam! 🙂
Sernik jak zawsze pyszny, robię na kruchym spodzie w kąpieli wodnej
Sernik wychodzi rewelacyjny, teraz to moje popisowe ciasto na każdej imprezie rodzinnej 😀 mam pytanie, czy jeśli chcę zrobić sernik w większej proporcji na większą blachę (35×24) to powinnam zwiększyć temperaturę pieczenia lub wydłużyć czas? Do tej pory piekłam wedle Pani wskazówek i za każdym razem był idealny
Sernik wychodzi idealny. Od teraz to moje popisowe ciasto na każdej rodzinnej imprezie 😀
Mam pytanie, wg Pani, czy gdybym zwiększyła proporcje (chcę upiec ciasto w większej blaszce 35×24 zamiast 26) to czy powinnam wydłużyć czas pieczenia lub zwiększyć temperaturę w piekarniku? Do tej pory trzymałam się wskazówek Pani co do ustawień piekarnika i sernik wychodził super 😊
Sernik przepyszny i zawsze wychodzi.
Super! 🙂
Sernik rewelacyjny!
Zrobiłam w mniejszej formie, proporcje przeliczone wedlug przelicznika. To kolejny udany sernik, który robiłam korzystając z tej strony. 😊
Miło mi to czytać 🙂
Sernik wyszedł przepyszny . Mąż zajadała się jeszcze ciepłym. Łatwy w przygotowaniu.
Super 🙂
Sernik wyszedł pyszny i super wyglada szybko uciekł ☺️
Rewelka 🙂
Dzisiaj robię ten serniczek trzeci raz 😅na prośbę rodziny 😁. Serników robiłam już wiele w swoim życiu, też nie były złe a ten na pewno dołączy na stałe do moich wypieków 😁. Bardzo dziękuję za przepis 🫶dodaje zdjęcie z poprzedniego razu a aktualnie nowy siedzi sobie w piekarniku 🤭
Bardzo miło mi to czytać 🙂
Robię drugi raz, za pierwszym razem wyszedł super 🙂 zamiast mąki dodałam jeden budyń. Zamiast cukru słodzik 20 sztuk. Wszystko się udało.
Fantastycznie! 🙂 Nigdy nie korzystałam ze słodzika w sernikach, więc dobrze wiedzieć.
Sernik wychodzi rewelacyjny.
Super wyszedł! 😍 Dziękuję za zdjęcie i bardzo się cieszę, że posmakował 🙂
Czy można użyć sera tłustego? Nie z wiaderka? Czy wtedy reszta proporcji będzie taka sama?
Można, tylko trzeba go zmielić w maszynce wcześniej przynajmniej dwukrotnie 🙂 Reszta proporcji bez zmian.
Robiłam wszystko zgodnie z przepisem, białka sztywne, sernik pieczony w kąpieli wodnej na środkowej półce, temp. pokojowa produktów i ciasto pękło, a poza tym po zmniejszeniu temp musiałam wyjąć już po 55 min zamiast 70-80, bo bylo już całe czarne od góry.
W takim razie ewidentnie Pani piekarnik piecze za mocno. Następnym razem radziłabym obniżyć temp. o 10, a może nawet 20 stopni, ponieważ musi grzać naprawdę mocno, żeby w takim czasie przypalić górę. Chyba, że użyła Pani termoobiegu, to w takim przypadku też obniżamy pieczenie o 10-20 stopni, ale generalnie w sernikach go nie używamy, ponieważ wysusza ciasto, co powoduje między innymi pękanie.
Dzień dobry, Masło do masy serowej dodaje się w całości ? Nie rozpuszczamy ? 😊
Dzien dobry, chodzi o miękkie masło w temp. pokojowej, a nie rozpuszczone 🙂
Jakim cudem zmieściło się Wam tyle masy do tortownicy o średnicy 26cm? U mnie została polowa w misce:)
A masa nie wyszła zbyt wodnista? Proporcje na ten sernik są odpowiednie i nie przypominam sobie podobnego komentarza, że komuś się nie zmieściła masa. Może kwestia bardzo niskiej tortownicy, a średnica taka sama? 🙂