Tak jak zazwyczaj przygotowuję serniki w tortownicach to sernik krakowski zawsze piekę w większych prostokątnych blaszkach. Łatwiej wtedy nałożyć tą kratkę z kruchego ciasta na wierzch masy serowej. Jest przepyszny i świetnie się kroi na talerze. Naprawdę ciężko odmówić dokładki!
Do masy serowej zwykle dodaję rodzynki sułtańskie oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową. Jednak jeśli tylko chcecie to możecie dodać jeszcze np. suszoną żurawinę.
Na moim blogu jest mnóstwo sprawdzonych przepisów na domowe serniki. Koniecznie wypróbuj sernik z białą czekoladą, wiedeński lub z kajmakiem. Jeśli znudziły Ci się klasyczne, tradycyjne serniki to bardzo polecam sernik pistacjowy z polewą z białej czekolady – to jeden z ostatnich hitów na blogu!
Przepis na: Sernik krakowski
Porady na start
- Do masy serowej dodałam cukier z prawdziwą wanilią dla ciekawszego smaku, ale jeżeli go nie masz to możesz użyć cukru wanilinowego lub całkiem go pominąć.
- W przepisie użyłam prostokątnej foremki o rozmiarze 22 x 36 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
- W tym przepisie wykorzystujemy więcej żółtek niż białek, więc jeżeli chcesz również je do czegoś wykorzystać, to zobacz mój wpis “Co zrobić z białkami?“.
- EDIT: Przepis na ten sernik krakowski jest od kilku lat na blogu. Aktualnie go lekko zmodyfikowałam – wcześniej ubijałam pianę z białek i dodałam na końcu do masy serowej. Obecnie miksuję całe jajka przez krótki czas z pozostałymi składnikami.
Składniki:
Kruchy spód:
- 400 g mąki pszennej (np. typ 450)
- 100 cukru pudru
- 220 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 1 jajko
Masa serowa:
- 1250 g twarogu np. sernikowego z wiaderka (lub podwójnie zmielonego twarogu)
- 200 g cukru białego np. drobnego
- 40 g cukru z prawdziwą wanilią (opcjonalnie)
- 80 g miękkiego masła
- 5 jajek
- 1 łyżka skrobii ziemniaczanej
- 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
- 40 g rodzynek sułtańskich
Lukier cytrynowy:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- sok wyciśnięty z 1/4 cytryny
Zobacz również:
Jak zrobić sernik krakowski?
Krok 1
Kruchy spód
Sernik krakowski zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta na spód oraz na kratkę na wierzch.
Do miski dodajemy mąkę pszenną (400 g), zimne masło pokrojone w kostkę (220 g), cukier puder (100 g), żółtka (2 szt) oraz całe jajko.
Krok 2
Krok 3
Owijamy obie części w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 20 minut.
Krok 4
Po tym czasie foremkę (u mnie 22 x 36 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej delikatnie natłuścić też boki foremki i również wyłożyć papierem do pieczenia.
Większą część ciasta wykładamy na spód foremki. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez około 23 minuty w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni (góra dół, bez termoobiegu, środkowa półka) – ciasto ma być ładnie rumiane.
Krok 5
Masa serowa
Do przygotowania tego sernika użyłam nieco więcej sera niż zwykle – 1 kg twarogu z wiaderka i zmieliłam sobie podwójnie 250 g wiejskiego twarogu.
Rodzynki sułtańskie (40 g) oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową (40 g) najlepiej chwilę wcześniej zalać ciepłą wodą, aby napęczniały. Odstawić na około 10-15 minut, a następnie odcedzić i dodać do masy serowej.
W misce miksujemy przez 30 sekund miękkie masło (80 g) z twarogiem (1250 g), cukrem (200 g) i cukrem z prawdziwą wanilią (40 g).
Krok 6
Dodajemy 5 jajek oraz skrobię (1 lekko czubata łyżka) i miksujemy ponownie przez niecałą minutę – do połączenia się składników.
Masa serowa ma być gęsta, więc zbyt długo nie powinno się jej miksować.
Krok 7
Dodajemy rodzynki oraz skórkę pomarańczową i lekko mieszamy za pomocą łyżki.
Krok 8
Na gorący, podpieczony spód nakładamy masę serową.
Krok 9
Wierzch wyrównujemy.
Krok 10
Pozostałe kruche ciasto rozwałkowujemy dość cienko na większy prostokąt (mniej więcej wielkości Waszej użytej blaszki). Za pomocą noża kroimy cienkie paski z ciasta. Jeśli Wasze paski będą zbyt grubo rozwałkowane (ciężkie) to mogą w trakcie pieczenia zatopić się w masie serowej.
Krok 11
Nakładamy je delikatnie na masę serową tworząc kratkę.
Pieczemy najpierw przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni (góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka), a następnie zmniejszamy temp. do 140 stopni i pieczemy jeszcze przez 40 minut. Po upieczeniu zostawiamy sernik w wyłączonym piekarniku przez 10 minut, a po tym czasie studzimy go przy lekko uchylonych drzwiczkach, aż do całkowitego wystudzenia.
Krok 12
Kiedy nasz sernik krakowski jest już całkowicie przestygnięty, to oprószamy go lekko cukrem pudrem lub dekorujemy jego wierzch lukrem cytrynowym – w miseczce wystarczy wymieszać cukier puder (ok. 3/4 szklanki) z sokiem z cytryny (z ok. 1/4 cytryny). Sok dodajemy stopniowo do momentu uzyskania gęstej konsystencji lukru.
Gotowy sernik krakowski przechowujemy w lodówce.
Szukasz innych sernikowych “pewniaków”? W takim razie bardzo polecam sernik z rosą, sernik królewski, a także sernik gotowany na miodowych blatach.
Komentarze
A co zrobiłaś z białkami z kruchego ciasta? Miksujesz z pozostałymi białkami?
Witam serdecznie, a czy sernik też pieczemy w kąpieli wodnej pozdrawiam
Właśnie upieklam sernik .Jeszcze tylko lukier i myślę że będzie pyszny. Tylko u mnie sernik wyszedł ciemniejszy. A kratka blada 😅
A to ciekawe, bo powinno wyjść odwrotnie 🙂 Wygląda pięknie! Smacznego.
I wyszedł bardzo bardzo smaczny
Dziękuję za przepis
cieszę się, że smakował 🙂
Mam blaszkę 24×24 i przydałby się jakiś przelicznik ☺️
Na blogu jest przelicznik foremek 🙂
Znalazłam, dziękuję 😊 Z jajkami tylko problem. Bo skoro w przepisie jest 6 jajek, a ja muszę dać 4,38, no to jest prawie jubilerska robota 😃
Sernik na zdjęciach wygląda po prostu wyśmienicie 🙂
Dziękuję bardzo! 🙂
a czy tę dodatkową kostkę twarogu możemy zblendować?
Tak 🙂
Pyszny sernik! Robiłam już kilka razy i napewno zrobię jeszcze nie raz 😊 wychodzi idealny 🙂
Cieszę się bardzo, ze smakuje 🙂