Dania mięsneObiady

Rozpływający się w ustach schab w sosie koperkowym

Rozpływający się w ustach schab w sosie koperkowym to naprawdę świetny pomysł na obiad. Wraz z młodymi ziemniaczkami i koperkiem będą daniem wręcz wybornym! Mięso jest delikatne, mięciutkie i fajnie doprawione. Sos czosnkowo-koperkowy z pewnością Ci posmakuje i będziesz prosić o dokładkę.

Myślę, że duża zasługa była w tym, że moja mama dorwała idealny schab. Chyba najładniejszy jaki ostatnio widziałam… Bez grama tłuszczu. Już wtedy sobie pomyślałam, że cokolwiek bym z niego nie zrobiła to będzie to z pewnością przepyszne. No i się nie pomyliłam!

Ten obiad wprost rozpływa się w ustach, a taki pomysł na duszony schab w sosie koperkowym będzie dla Ciebie fajną alternatywą, którą już niebawem wypróbujesz we własnej kuchni.

Przepis na: Rozpływający się w ustach schab w sosie koperkowym

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa wieprzowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka posiekanej bazylii lub kolendry
  • 200 ml gorącej wody
  • 3 łyżki śmietany 18% lub 200 ml śmietanki 30%
  • dodatkowo: ugotowane ziemniaki z koperkiem i ulubiona surówka

Wykonanie:

Schab kroimy w plastry o grubości 1-2 cm. Przygotowujemy marynatę: do miseczki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki), oliwę, pieprz, przyprawę do mięsa wieprzowego oraz 1 łyżkę posiekanego koperku. Całość mieszamy łyżeczką i polewamy nią dokładnie plastry schabu. Odstawiamy na minimum 20 minut. Po tym czasie posypujemy równomiernie mąką. Smażymy na patelni z obu stron na małej ilości tłuszczu. Wlewamy wodę i dusimy pod przykryciem przez 35 minut (gdy woda wyparuje to dolewamy). Po tym czasie dodajemy pozostały posiekany koperek, bazylię, pozostały czosnek, a także śmietanę wymieszaną z gorącą wodą i wlewamy do schabu. Ponownie dusimy pod przykryciem przez 10 minut, co jakiś czas mieszamy. Podajemy z ugotowanymi ziemniaczkami i ulubioną surówką. Smacznego!


schab w sosie koperkowym

schab w sosie koperkowym

schab w sosie koperkowym

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Duszony schab w sosie koperkowym

Szukasz pomysłu na niedzielny obiad? Polecam Ci w takim razie duszony schab w sosie koperkowym! U mnie w rodzinnym domu w niedziele bardzo często był podawana (prawie tak często jak kotlet schabowy). Najlepiej smakuje z ziemniakami pieczonymi z cebulką, lub w klasycznej gotowanej wersji.

Schab pieczony w sosie

Nie dość, że mięsko poprzez duszenie wychodzi mięciutkie, delikatne i wyraziste, to jeszcze sos czosnkowo-koperkowy pasuje do niego idealnie! Aby schab pieczony w sosie był jeszcze smaczniejszy, to warto zrezygnować z marketu i wybrać się do sklepu mięsnego, aby wybrać ładny kawałek schabu.

Close