Dania jednogarnkowe

  • podudzia z kurczaka z warzywami

    Podudzia z kurczaka z warzywami

    Szukasz pomysłu na udka czy podudzia? Lecę z pomocą! Przygotowałam je przy użyciu wolnowaru Crock-Pot. Danie jest bardzo proste do przyrządzenia, a kurczak wychodzi soczysty. Używając wolnowaru z powłoką zapobiegającą przywieraniu, nie boję się jakiegokolwiek przypalenia, a w konsekwencji zepsucia dania. Wkładasz do niego składniki, przykrywasz, ustawiasz odpowiedni program i cieszysz…

    Czytaj dalej »
  • kurczak w lekkim sosie grzybowym

    Soczysty kurczak w lekkim sosie grzybowym

    Wiem, jest dzisiaj niedziela i powinnam przygotować schabowe z ziemniakami i surówką, lecz nie tym razem 🙂 Przygotowałam soczystego kurczaka w lekkim sosie grzybowym na bazie kurek i pieczarek. Do tego pieczone ziemniaczki z koperkiem. Takie danie spokojnie przygotujecie w 30-35 minut. Krok 1  Kurczaka kroimy na cienkie plastry. Nacieramy je przeciśniętym…

    Czytaj dalej »
  • Leczo z kiełbasą Chorizo

    Leczo z kiełbasą Chorizo

    Cukinia jest obecnie coraz tańsza, więc trzeba z niej korzystać… Przygotowałam leczo z cukinii, papryki oraz lekko pikantnej kiełbasy Chorizo (którą wprost uwielbiam!). Jest to danie jednogarnkowe, więc przy okazji nie wybrudzisz kilku patelni, naczyń. Nie wymaga również dużej ilości wolnego czasu, ani nie jest pracochłonne. Ja z przyjemnością je…

    Czytaj dalej »
  • Gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem

    Gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem

    Lubicie gołąbki? Ja wprost uwielbiam! Przygotowałam gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem, które zawinęłam w liście młodej kapusty. Wykonanie: Sparzamy liście kapusty. Gotujemy saszetki ryżu oraz kaszy według wskazań producenta. Podsmażoną cebulkę na maśle mieszamy z ryżem, dodajemy również zmieloną kiełbasę i konserwę. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku.…

    Czytaj dalej »
  • Kurczak z makaronem w sosie koperkowo-czosnkowym

    Kurczak z makaronem w sosie koperkowo-czosnkowym

    Kiedy nie mam czasu na przygotowanie czasochłonnych dań, wtedy najczęściej przygotowuję szybkie dania z patelni – zwykle jest to kurczak z warzywkami plus ryż. Tym razem przygotowałam kurczaka z makaronem penne w sosie koperkowo-czosnkowym. To bardzo smaczne danie dla dwóch osób na dwa dni (ok. 4 porcje). Ja dodałam…

    Czytaj dalej »
  • Kaszotto z kurczakiem i warzywami

    Kaszotto z kurczakiem i warzywami

    Kaszotto z kurczakiem i warzywami to pomysł na pyszne i sycące danie. Dodałam tam takie warzywka jak por, pieczarki, żółta papryka, cebula, czosnek. Uwielbiam takie szybkie dania, a w szczególności wszystko co z kurczakiem 🙂 Oczywiście warzywka możecie sobie wymienić na takie jakie lubicie najbardziej, lecz w tej wersji jest bardzo smaczne…

    Czytaj dalej »
  • Leczo

    Leczo – moje ulubione!

    Leczo jest to bardzo prosta potrawa na ciepło z cukinii, papryki żółtej, czerwonej, cebuli, pomidorów, która wywodzi się z Węgier. W naszym kraju zyskało bardzo dużą popularność już wiele lat temu i gdy tylko pojawia się w warzywniakach cukinia w dobrej cenie to od razu przygotowuję pyszne leczo z kiełbaską. Lubię gdy jest lekko pikantne…

    Czytaj dalej »
  • Curry z kurczakiem

    Curry z kurczakiem, warzywami oraz orzeszkami ziemnymi

    Danie kuchni orientalnej – curry z kurczakiem, warzywami oraz orzeszkami ziemnymi. Jest to pyszne danie, które przygotowywaliśmy na warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Sylwię Ładygę w Przemyślu. Nie jest trudne w wykonaniu, zachwyca aromatem: imbirem, kokosem, papryczką chili, curry. Jak dla mnie warto pokusić się o chlebki Naan, które idealnie…

    Czytaj dalej »
  • Gołąbki z ryżem

    Gołąbki z ryżem

    Bardzo często przygotowuje się u mnie gołąbki z ryżem. Moja mama je zawsze robi rewelacyjne, a później wszyscy się nimi objadamy 🙂 Jest to pyszne danie, które można przygotować na weekendzie, a następnie można je jeść przez następnych kilka dni. Polecam do nich przygotować sos pieczarkowy – idealnie…

    Czytaj dalej »
  • Gulasz z wołowiny

    Gulasz z wołowiny

    Domowy gulasz z wołowiny, mega paprykowy, sycący, dobrze doprawiony… Aż żal nie brać dokładki 🙂 Jest to smak wyniesiony z mojego domu ponieważ gulasz, czy bitki robiło się u mnie dość często na obiad. Szczególnie w tygodniu ponieważ można przygotować podwójną porcję i mieć na kilka dni gotowy obiadek. Pasują do niego…

    Czytaj dalej »
Back to top button