Nareszcie nadeszła wiosna! Z tej okazji chciałam przygotować lekki, wiosenny obiadek, który wprawi w jeszcze lepszy humor. Długo nie myśląc udałam się do sklepu i początkowo miałam inną koncepcję, lecz znajoma Pani z działu mięsnego poleciła mi piersi z kurczaka, które dopiero co wyłożyła. Przygotowałam nadziewane piersi z kurczaka z mieszanką warzyw na patelnię. Jest to danie jednogarnkowe i najlepiej je wykonać w wyższej, głębszej patelni. Do przygotowania tego dania świetnie posłużyła mi patelnia tytanowa indukcyjna Ballarini TAORMINA ze sklepu Cookin.pl.
Dzięki wyższym bocznym ściankom patelni można w niej bez problemu dusić na małym ogniu dowolne mięso, gulasze, leczo czy inne potrawy bez konieczności używania kilku osobnych naczyń. Z kolei dopasowana do niej pokrywka jest z hartowanego szkła. Przygotowując swoje danie nie musiałam używać dodatkowych naczyń, a nawet włożyłam ją na chwilę do piekarnika, aby ser się ładnie rozpuścił na nadziewanych piersiach z kurczaka.
Dodatkowe atuty produktu:
- Nieprzywierająca czterowarstwowa powłoka non-stick Keravis Titanium o bardzo dużej twardości, wzbogacona warstwą tytanową
- Możliwość beztłuszczowego gotowania
- Odporność na uszkodzenia i zarysowania
- Możliwość mycia w zmywarce bez obawy uszkodzenia powierzchni
- Dzięki użyciu wysokiej jakości aluminium równomiernie się nagrzewa i idealne rozprowadza ciepło po całej powierzchni
- Wzmocnione stalą nierdzewną podwójne dno, magazynuje temperaturę w naczyniu, oszczędność energii
- Dwa ergonomiczne uchwyty termoizolacyjne, wykonane z silikonu, umożliwiające lepsze manewrowanie, wytrzymają w piekarniku temperaturę do 200oC
- Wszechstronne zastosowanie na kuchenkach indukcyjnych, ceramicznych, elektrycznych, gazowych oraz halogenowych
- Nie zawiera związków niklu, metali ciężkich ani PFOA
Przepis na: Wiosenny obiad – nadziewany kurczak z warzywami
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- szczypta papryki słodkiej
- kilka suszonych pomidorów
- 5 dag sera mozzarelli
- 1 pomidor lub pomidorki koktajlowe
Dodatkowo:
- mieszanka warzyw na patelnię (ok. 500 g) – np. ziemniaki, kukurydzę, brokuły, marchewkę
Zobacz również:
Wiosenny obiad – nadziewany kurczak z warzywami - przepis krok po kroku
Na patelnię wysypujemy rozmrożone warzywa na patelnię, podlewamy odrobiną wody. Dusimy je pod przykryciem ok. 10-15 minut. Przyprawiamy solą oraz pieprzem.
Dwie pojedyncze piersi z kurczaka posypujemy przyprawą do kurczaka, nakrajamy lekko nożem, aby zrobić kieszonki na dodatki (w odległości 1,5-2 cm od siebie). Do nacięć nakładamy na przemian pokrojone w cienkie plasterki pomidory oraz kawałki pomidorów suszonych. Warzywa przekładamy na jeden bok patelni, a na ich miejsce dodajemy dwie nadziane piersi z kurczaka. Dusimy pod przykryciem przez 15-20 minut (opcjonalnie podlewamy wodą). Ważne, aby kurczak nie był różowy w środku, tylko odpowiednio długo duszony pod przykryciem. Jeżeli Twoja patelnia nie jest przystosowana do zapiekania w piekarniku to pod koniec duszenia się kurczaka, jego wierzch posypujemy startą mozzarellą.
Jeżeli masz patelnię przystosowaną do zapiekania to w takim razie piekarnik należy włączyć na ok. 180 stopni (najlepiej z termoobiegiem). Wkładamy do piekarnika na ok. 5-10 minut aż ser się rozpuści, a kurczak będzie z każdej strony upieczony.
Smacznego!
Komentarze