Wiosenny obiad – nadziewany kurczak z warzywami

4.5/5 (2 ocen)

Ilość porcji

2

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min

Nareszcie nadeszła wiosna! Z tej okazji chciałam przygotować lekki, wiosenny obiadek, który wprawi w jeszcze lepszy humor. Długo nie myśląc udałam się do sklepu i początkowo miałam inną koncepcję, lecz znajoma Pani z działu mięsnego poleciła mi piersi z kurczaka, które dopiero co wyłożyła. Przygotowałam nadziewane piersi z kurczaka z mieszanką warzyw na patelnię. Jest to danie jednogarnkowe i najlepiej je wykonać w wyższej, głębszej patelni. Do przygotowania tego dania świetnie posłużyła mi patelnia tytanowa indukcyjna Ballarini TAORMINA ze sklepu Cookin.pl.

Dzięki wyższym bocznym ściankom patelni można w niej bez problemu dusić na małym ogniu dowolne mięso, gulasze, leczo czy inne potrawy bez konieczności używania kilku osobnych naczyń. Z kolei dopasowana do niej pokrywka jest z hartowanego szkła. Przygotowując swoje danie nie musiałam używać dodatkowych naczyń, a nawet włożyłam ją na chwilę do piekarnika, aby ser się ładnie rozpuścił na nadziewanych piersiach z kurczaka.

Dodatkowe atuty produktu:

  • Nieprzywierająca czterowarstwowa powłoka non-stick Keravis Titanium o bardzo dużej twardości, wzbogacona warstwą tytanową
  • Możliwość beztłuszczowego gotowania
  • Odporność na uszkodzenia i zarysowania
  • Możliwość mycia w zmywarce bez obawy uszkodzenia powierzchni
  • Dzięki użyciu wysokiej jakości aluminium równomiernie się nagrzewa i idealne rozprowadza ciepło po całej powierzchni
  • Wzmocnione stalą nierdzewną podwójne dno, magazynuje temperaturę w naczyniu, oszczędność energii
  • Dwa ergonomiczne uchwyty termoizolacyjne, wykonane z silikonu, umożliwiające lepsze manewrowanie, wytrzymają w piekarniku temperaturę do 200oC
  • Wszechstronne zastosowanie na kuchenkach indukcyjnych, ceramicznych, elektrycznych, gazowych oraz halogenowych
  • Nie zawiera związków niklu, metali ciężkich ani PFOA

Przepis na: Wiosenny obiad – nadziewany kurczak z warzywami

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • szczypta papryki słodkiej
  • kilka suszonych pomidorów
  • 5 dag sera mozzarelli
  • 1 pomidor lub pomidorki koktajlowe

Dodatkowo:

  • mieszanka warzyw na patelnię (ok. 500 g) – np. ziemniaki, kukurydzę, brokuły, marchewkę
Wyślij emailem

Wiosenny obiad – nadziewany kurczak z warzywami - przepis krok po kroku


Na patelnię wysypujemy rozmrożone warzywa na patelnię, podlewamy odrobiną wody. Dusimy je pod przykryciem ok. 10-15 minut. Przyprawiamy solą oraz pieprzem.

Dwie pojedyncze piersi z kurczaka posypujemy przyprawą do kurczaka, nakrajamy lekko nożem, aby zrobić kieszonki na dodatki (w odległości 1,5-2 cm od siebie). Do nacięć nakładamy na przemian pokrojone w cienkie plasterki pomidory oraz kawałki pomidorów suszonych. Warzywa przekładamy na jeden bok patelni, a na ich miejsce dodajemy dwie nadziane piersi z kurczaka. Dusimy pod przykryciem przez 15-20 minut (opcjonalnie podlewamy wodą). Ważne, aby kurczak nie był różowy w środku, tylko odpowiednio długo duszony pod przykryciem. Jeżeli Twoja patelnia nie jest przystosowana do zapiekania w piekarniku to pod koniec duszenia się kurczaka, jego wierzch posypujemy startą mozzarellą.

Jeżeli masz patelnię przystosowaną do zapiekania to w takim razie piekarnik należy włączyć na ok. 180 stopni (najlepiej z termoobiegiem). Wkładamy do piekarnika na ok. 5-10 minut aż ser się rozpuści, a kurczak będzie z każdej strony upieczony.

Smacznego!


Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 2

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments