Kiedy nie mam czasu na przygotowanie czasochłonnych dań, wtedy najczęściej przygotowuję szybkie dania z patelni – zwykle jest to kurczak z warzywkami plus ryż. Tym razem przygotowałam kurczaka z makaronem penne w sosie koperkowo-czosnkowym. To bardzo smaczne danie dla dwóch osób na dwa dni (ok. 4 porcje). Ja dodałam pieczarki, lecz równie dobrze możecie dodać paprykę, pietruszkę, czy inne ulubione warzywka.
Przepis na: Kurczak z makaronem w sosie koperkowo-czosnkowym
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta przyprawy do kurczaka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 300 g pieczarek
- sól i pieprz
- natka koperku
- 250 ml śmietanki 30 %
- 1/2 szklanki wody
- szczypta curry
- 200g makaronu penne lub innego
Zobacz również:
Kurczak z makaronem w sosie koperkowo-czosnkowym - przepis krok po kroku
Wykonanie:
W garnku gotujemy makaron według wskazań producenta w osolonej wodzie.
Na dużej patelni (głębokiej) podsmażyć posiekaną drobno cebulkę, posiekany czosnek oraz kurczaka pokrojonego w kostkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, chwilkę podsmażyć. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć przez ok. 4 minuty co chwilę mieszając. Przykryć i smażyć na małym ogniu.
Na patelnię wlewamy śmietankę, wodę, dodajemy posiekany koperek, szczyptę curry oraz doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem. Na końcu dodajemy odcedzony makaron, całość mieszamy. Gotowe!
Komentarze
Proste, szybkie, na prawdę bardzo pyszne 🥰
Bardzo się cieszę, że smakowało! ❤
robiłam dzisiaj na obiad. smak jest obłędny!
Czy śmietankę można zastąpić jogurtem greckim?
w ostateczności tak 🙂
Proste, smaczne 🙂
Uwielbiam takie przepisy. Przepis zapisuję z zamiarem zrobienia w przyszłym tygodniu 🙂